Matematiker

Time line Bilder Pengar Frimärken Sketch Söka

Galileo Galilei

Födelsedatum:

Birth plats:

Datum för dödsfall:

Place of death:

15 Feb 1564

Pisa (now in Italy)

8 Jan 1642

Arcetri (near Florence) (now in Italy)

Presentation Wikipedia
Uppmärksamhet - Automatisk översättning från engelsk version

Galileo Galilei: s föräldrar var Vincenzo Galilei och Giulia AMMANNATI. Vincenzo, som föddes i Florens 1520, var lärare i musik och en fin luta spelare. Efter att ha studerat musik i Venedig han utfört experiment på strängarna för att stödja hans musikaliska teorier. Giulia, som föddes i Pescia, gift Vincenzo under 1563 och de gjorde sina hem på landsbygden nära Pisa. Galileo var deras första barn och tillbringade sin tidiga år med sin familj i Pisa.

År 1572, när Galileo var åtta år gammal, hans familj återvände till Florens, faderns hemstad. Men Galileo varit i Pisa och bodde i två år med Muzio Tedaldi som var kopplade till Galileo mor genom äktenskapet. När han fyllt tio, Galileo vänster Pisa att gå med sin familj i Florens och det han lärde av Jacopo Borghini. När han var gammal nog att vara utbildade i ett kloster, hans föräldrar skickade honom till Camaldolese kloster i Vallombrosa som är belägen i en magnifik skogklädda sluttning 33 km sydost om Florens. Den Camaldolese order oberoende av Benedictine Order, uppdelningen av den i cirka 1012. Beslutet kombinerade de ensamma livet av eremit med strikt livet av munk och snart den unga Galileo fann detta liv en attraktiv. Han blev en novis, som avser att ansluta sig till ordningen, men detta inte finns hans far som redan hade beslutat att hans äldste son skulle bli läkare.

Vincenzo hade Galileo återvända från Vallombrosa till Florens och ge upp idén om att gå med i Camaldolese ordning. Han fick fortsätta sin skolgång i Florens, men i en skola som drivs av Camaldolese munkar. År 1581 Vincenzo skickas Galileo tillbaka till Pisa att leva igen med Muzio Tedaldi och nu för att anmäla dig för en medicinsk examen vid universitetet i Pisa. Även om tanken på en medicinsk karriär aldrig verkar ha vädjat till Galileo, sin faders önskan var ett ganska naturligt, eftersom det hade varit en framstående läkare i hans familj i det förra århundradet. Galileo aldrig tycks ha ägt medicinska studier på allvar, deltagande i kurser om hans verkliga intressen som var i matematik och naturfilosofi. Hans matematik lärare i Pisa var Filippo Fantoni, som innehade ordförandeposten i matematik. Galileo återvände till Florens för sommarens semester och det fortsatte att studera matematik.

Under år 1582-83 Ostilio Ricci, som var matematiker i den toskanska domstolen och en före detta elev av Tartaglia, undervisat en kurs i Euklides' s Elements vid universitetet i Pisa som Galileo deltog. Under sommaren 1583 Galileo var tillbaka i Florens med sin familj och Vincenzo uppmuntrade honom att läsa galen för att ytterligare sina medicinska studier. Men Galileo, fortfarande tveksamma till att studera medicin, inbjudna Ricci (också i Florens där den toskanska domstol tillbringade sommaren och hösten) till sitt hem för att träffa sin far. Ricci försökte övertala Vincenzo att låta sin son studera matematik eftersom det var där hans intressen bestämmer. Visst Vincenzo tyckte inte om idén och motarbetas starkt, men till slut gav han sätt lite och Galileo kunde studera verk av Euklides och Arkimedes från den italienska översättningar som Tartaglia hade gjort. Visst var han fortfarande officiellt inskriven som en medicinsk student i Pisa, men så småningom, till 1585 gav han upp denna kurs och vänster utan att slutföra sin examen.

Galileo började undervisa i matematik, först privat i Florens och sedan under 1585-86 i Siena, där han höll en offentlig utnämning. Under sommaren 1586 han undervisade i Vallombrosa, och i år skrev han sin första vetenskapliga bok Den lilla balans [La Balancitta] som beskrivs Arkimedes metod för att hitta den specifika gravities (det är den relativa tätheter) av ämnen med hjälp av en balans. Året därpå reste han till Rom för att besöka Clavius som var professor i matematik vid Jesuit Collegio Romano där. Ett ämne som var mycket populär med Jesuit matematiker vid denna tid var tyngdpunkten och Galileo tog med sig några resultat som han hade upptäckt om detta ämne. Trots att ett mycket gynnsamt intryck på Clavius, Galileo inte lyckats ta en utnämning att undervisa matematik vid universitetet i Bologna.

Efter att ha lämnat Rom Galileo varit i kontakt med Clavius per korrespondens och Guidobaldo del Monte var också en regelbunden korrespondent. Visst de satser som Galileo hade visat på tyngdpunkten i fast form, och vänster i Rom, har diskuterats i denna korrespondens. Det är också troligt att Galileo mottagit föreläsning anteckningar från kurser som hade lämnats vid Collegio Romano, för han gjorde kopior av sådant material som fortfarande överlever i dag. Brevväxlingen började runt 1588 och fortsatte under många år. Även i 1588 Galileo fått ett prestigefyllt inbjudan till föreläsning om mått och placering av helvetet i Dante's Inferno vid akademin i Florens.

Fantoni lämnat ordförandeskapet i matematik vid universitetet i Pisa i 1589 och Galileo utsågs att inneha befattningen (även om detta bara var en symbolisk möjlighet att ge ekonomiskt stöd till Galileo). Inte nog med att han fått starka rekommendationer från Clavius, men han hade också fått en utmärkt rykte genom hans föreläsningar på Florence Academy under föregående år. Den unga matematiker hade snabbt vunnit rykte som var nödvändigt att få en sådan ställning, men det var fortfarande högre positioner där han kunde syfte. Galileo tillbringade tre år innehar denna befattning vid universitetet i Pisa och under denna tid han skrev De Motu en rad essäer om teorin om rörelse som han aldrig publicerats. Det är troligt att han aldrig publicerade materialet eftersom han var mindre än nöjd med det och detta är rättvis för även om det innehåller några viktiga steg framåt, att det också innehöll en del felaktiga idéer. Det kanske mest viktiga nya idéer som De Motu innehåller är att man kan testa teorier genom att utföra experiment. I synnerhet det arbete innehåller hans viktiga idén att man kunde testa teorier om sjunkande organ använder en lutande planet för att bromsa den nedstigningshastighet.

År 1591 Vincenzo Galilei, Galileo's far dog och sedan Galileo var den äldste son han hade att ge ekonomiskt stöd för resten av familjen och framför allt har de nödvändiga finansiella medel för att ge hemgifter för hans två yngre systrar. Att vara professor i matematik vid Pisa var inte bra betalt, så Galileo tittade för en mer lukrativ post. Med starka rekommendationer från Guidobaldo del Monte, Galileo utnämndes till professor i matematik vid universitetet i Padua (universitetet i republiken Venedig) i 1592 vid en lön på tre gånger vad han hade fått i Pisa. Den 7 december 1592 gav han sitt installationstal föreläsning och inledde en period av arton år på universitetet, år som han senare beskrev som den lyckligaste i hans liv. Vid Padua hans arbetsuppgifter var främst att lära Euklides' s geometri och standard (geocentrisk) astronomi till medicinska studenter, som skulle behöva veta några astronomi för att göra användningen av astrologi i medicinsk praxis. Men Galileo argumenterade mot Aristoteles syn på astronomi och naturfilosofi i tre offentliga föreläsningar han gav i samband med tillkomsten av en ny stjärna (som nu kallas "Kepler" s supernova ") i 1604. Tron på den här gången var det av Aristoteles, nämligen att alla förändringar i himlen hade att uppstå i lunar regionen nära jorden, en ökning av den fasta stjärnor är permanent. Galileo används parallax argument för att bevisa att den nya Star kunde inte vara nära jorden. I ett personligt brev till Kepler på 1598, Galileo hade uppgett att han var Kopernikus (tror på teorier av Copernicus). Men ingen offentlig tecken på denna övertygelse var att visas förrän många år senare.

Vid Padua, Galileo började en långsiktig relation med Maria Gamba, som var från Venedig, men det var inte gifta sig kanske för Galileo kände hans ekonomiska situation var inte bra nog. År 1600 sitt första barn Virginia föddes, följt av en andra dotter Livia under det följande året. I 1606 sin son Vincenzo föddes.

Vi nämnts ovan ett fel i Galileos teori om rörelse som han ställa ut det i De Motu runt 1590. Han var helt felaktiga i sin övertygelse att den kraft som agerar på en kropp var den relativa skillnaden mellan dess densitet och den substans som det flyttas. Galileo skrev till sin vän Paolo Sarpi, böter matematiker som var consultor till den venetianska regeringen, i 1604 och det framgår av hans skrivelse att vid denna tidpunkt hade han insett sitt misstag. I själva verket hade han återvänt till arbetet med de teorier om rörelse i 1602 och under de följande två åren, genom hans studie av lutande plan och pendeln hade han formulerat rätt lag att falla organ och hade fungerat som en projektil följer en parabolic stig. Men dessa berömda resultat inte skulle offentliggöras i ytterligare 35 år.

I maj 1609, Galileo fått ett brev från Paolo Sarpi berättar för honom om en spyglass att en holländare hade visats i Venedig. Galileo skrev i Starry Messenger (Sidereus Nuncius) i april 1610:

Om tio månader sedan en rapport nått mina öron att en viss Fleming hade konstruerat ett spyglass genom vilka synliga objekt, även mycket långt från ögat på den observatör, var klart ses som om närheten. Av detta verkligen anmärkningsvärd effekt flera erfarenheter var närstående, som vissa personer tros medan andra förvägras dem. Några dagar senare rapporten bekräftades genom ett brev jag fick från en fransman i Paris, Jacques Badovere, som orsakade mig att gälla mig helhjärtat att undersöka sätt på vilka jag kunde komma fram till uppfinningen av ett liknande instrument. Det jag gjorde strax därefter, min utgångspunkt är doktrinen om refraktion.

Från dessa rapporter och med egna tekniska kunskaper som matematiker och som en hantverkare, Galileo började att göra en serie teleskop vars optiska prestanda var mycket bättre än den holländska instrument. Hans första teleskop gjordes av tillgängliga linser och gav en förstoring av ca fyra gånger. För att förbättra detta Galileo lärt sig hur man kan slipa och polera hans egna linser och i augusti 1609 hade han ett instrument med en förstoring på omkring åtta eller nio. Galileo såg direkt att det kommersiella och militära tillämpningar av hans teleskop (som han kallade ett perspicillum) för fartyg till havs. Han hålls Sarpi informerade om hans framsteg och Sarpi arrangerade en demonstration för den venetianska senaten. De var mycket imponerade och i gengäld en stor ökning av sin lön, Galileo gav ensamrätt för tillverkning av teleskop till den venetianska senaten. Det förefaller en särskilt bra drag från hans sida eftersom han måste ha känt till att sådana rättigheter var meningslösa, särskilt eftersom han alltid erkänt att teleskopet var inte hans uppfinning!

I slutet av 1609 Galileo hade vänt sitt teleskop på natthimmelen och började göra fantastiska upptäckter. Swerdlow skriver (se):

I ungefär två månader, december och januari, han gjorde flera upptäckter som förändrat världen än någon någonsin har gjorts före eller efter.

Den astronomiska upptäckter han gjort med sitt teleskop har beskrivits i en kort bok heter Starry Messenger publicerades i Venedig i maj 1610. Detta arbete orsakade en sensation. Galileo påstod sig ha sett berg på månen, att ha slagit Vintergatan bestod av små stjärnor, och sett fyra små organ som kretsar kring Jupiter. Dessa sista, med tanke på att få en position i Florens, han snabbt namnet "Medicean stjärnor". Han hade också skickat Cosimo de Medici, storhertigen av Toscana, en utmärkt teleskop för sig själv.

Den venetianska senaten, kanske inse att de rättigheter att tillverka teleskop att Galileo hade gett dem var värdelösa, frös hans lön. Men han hade lyckats imponerande Cosimo och i juni 1610, endast en månad efter hans berömda lilla Boken publicerades, Galileo avgick sin tjänst i Padua och blev Chief matematiker vid universitetet i Pisa (utan någon undervisning tullar) och "matematiker och filosof "Till storhertigen av Toscana. År 1611 besökte han Rom där han behandlas som en ledande kändis, Collegio Romano sätta på en storslagen middag med tal till ära Galileos märkliga upptäckter. Han var också medlem av Accademia dei Lincei (faktiskt den sjätte medlem) och detta var en ära som var särskilt viktiga för Galileo som undertecknad själv "Galileo Galilei Linceo" från denna tid.

Även i Rom och efter sin återkomst till Florens, Galileo fortsatte att göra iakttagelser med sina teleskop. Redan i Starry Messenger han gett grov perioder av de fyra moons av Jupiter, men mer exakta beräkningar var sannerligen inte lätt eftersom det var svårt att identifiera från en iakttagelse som månen var jag som var II som III, och som IV. Han gjorde en lång rad iakttagelser och kunde ge korrekta perioder av 1612. Vid ett skede i de beräkningar som han blev mycket förbryllad eftersom de uppgifter han hade registrerats verkade inkonsekvent, men han hade glömt att ta hänsyn till förslaget om jorden runt solen.

Galileo första förvandlades hans teleskop på Saturnus den 25 juli 1610 och det verkade som tre organ (hans teleskop inte var bra nog att visa ringen men fick dem att framstå som lobes på varsin sida av planeten). Fortsatt synpunkter var förbryllande faktiskt till Galileo som organ på båda sidor av Saturn försvunnit när ringsystem var kanten på. Även i 1610 han upptäckte att när de ses i teleskop, planeten Venus uppvisade faser som om månen, och därför måste bana solen inte jorden. Detta inte medgav en att avgöra mellan Kopernikus system, där allt går runt solen, och som föreslagits av Tycho Brahe där allting men jorden (och månen) går runt solen, vilket i sin tur går runt jorden. De flesta astronomer av tiden faktiskt gynnade Brahe: s system och verkligen skilja mellan två av experimentet var utöver de instrument för dagen. Men Galileo visste att alla hans upptäckter var bevis för Copernicanism, även om inte ett bevis. I själva verket var det hans teori att falla organ som var den mest betydelsefulla i detta avseende, för motståndarna till en rörlig Earth hävdade att om jordens roteras och ett organ togs bort från ett torn att falla bakom tornet som jorden roterar medan det ramlade. Eftersom detta inte observerats i praktiken var detta fattas så starka bevis för att jorden var stilla. Men Galileo redan visste att en kropp skulle falla på den observerade sätt på en roterande jorden.

Andra iakttagelser som gjorts av Galileo ingår observation av sunspots. Han rapporterade dessa i Discourse på flytande organ som han publicerade i 1612 och mer fullständigt i skriftväxling om sunspots som dök upp i 1613. I det följande året hans två döttrar kom in på Franciscan Convent i St Matthew utanför Florens, Virginia med namnet Syster Maria Celeste och Livia namnet Sister Arcangela. Eftersom de hade fötts utanför äktenskapet, Galileo trodde att de själva bör aldrig gifta sig. Även om Galileo lagt fram många revolutionerande korrekta teorier, han var inte korrekt i alla fall. I synnerhet när tre kometer dök upp i 1618 blev han inblandad i en kontrovers om vilken art av kometer. Han hävdade att de var nära jorden och som orsakas av optisk refraktion. En allvarlig konsekvens av detta olyckliga argument var att jesuiterna började se Galileo som en farlig motståndare.

Trots hans privata stöd för Copernicanism, Galileo försökt undvika kontroverser genom att inte göra offentliga uttalanden i frågan. Men han drogs med i kontroversen genom Castelli som hade utsetts till ordförande i matematik i Pisa under 1613. Castelli hade en student av Galileo och han var också en anhängare av Copernicus. Vid ett möte i Medici-palatset i Florens i december 1613 med storhertig Cosimo II och hans mor Grand Duchess Christina Lorraine, Castelli ombads att förklara de uppenbara motsägelserna mellan Kopernikus teori och heliga Skriften. Castelli försvarade Kopernikus ställning kraftigt och skrev till Galileo efteråt och berättar för honom hur framgångsrik han hade varit när det gäller att sätta argument. Galileo, mindre övertygade om att Castelli hade vunnit argumentet, skrev Brev till Castelli till honom att hävda att Bibeln måste tolkas i ljuset av vad vetenskapen har visat sig vara sant. Galileo hade flera motståndare i Florens och de såg till att en kopia av brevet till Castelli skickades till inkvisitionen i Rom. Men efter att ha undersökt innehållet de hittade något som de skulle kunna invända.

Den katolska kyrkans viktigaste uppgift just nu att göra med tolkningar av den heliga Skriften var kardinal Roberto Bellarmino. Han verkar just nu sett lite skäl för kyrkan att vara berörda om de Kopernikus teori. Frågan var om Copernicus hade helt enkelt lagt fram en matematisk teori som gjort det möjligt för beräkning av positioner för himlakropparna som skall göras på ett enklare sätt eller om han föreslår en fysisk verklighet. Vid denna tid Bellarmine visade den teori som en elegant matematisk en som inte hotar den etablerade kristna tron om företagsstrukturen i universum.

År 1616 Galileo skrev brevet till Grand Duchess som kraftfullt angrep anhängare av Aristoteles. I detta arbete, som han sände till Grand Duchess Christina Lorraine, han argumenterade starkt för en icke-bokstavlig tolkning av heliga Skriften när bokstavlig tolkning skulle motsäga fakta om den fysiska världen visat genom matematisk vetenskap. I detta Galileo tydligt och klart uttalat att för honom Kopernikus teori är inte bara en matematisk beräkning av verktyg, men är en fysisk verklighet:

Jag håller att solen ligger i centrum av revolutioner av det himmelska ORBS och ändrar inte plats, och att jorden roterar på sig och flyttar runt den. Dessutom ... Jag bekräftar denna uppfattning inte bara dementerade Ptolemaios' s och Aristoteles' s argument, men också genom att producera många för den andra sidan, särskilt några som rör fysiska effekter, vars orsaker kanske inte kan fastställas på något annat sätt, och andra astronomiska upptäckter, dessa upptäckter klart vederlägga den Ptolemaic systemet, och de kommer överens beundransvärt med denna andra position och bekräfta det.

Pope Paul V beställas Bellarmine ha Heliga Församlingarna i Index besluta om Kopernikus teori. De kardinaler av inkvisitionen sammanträdde den 24 februari 1616 och tog bevis från teologiska experter. Fördömde lära Copernicus, och Bellarmine förmedlat deras beslut att Galileo som inte hade personligen deltagit i rättegången. Galileo var förbjudet att inneha Kopernikus åsikter men senare händelser gjorde honom mindre bekymrade över detta beslut av inkvisitionen. Viktigast Maffeo Barberini, som var en beundrare av Galileo, valdes Pope Urban VIII. Detta hände precis som Galileo bok Il saggiatore (Assayer) var på väg att offentliggöras av Accademia dei Lincei under 1623 och Galileo var snabb att tillägna detta arbete till den nya påven. Arbetet beskrivs Galileos ny vetenskaplig metod och innehåller ett känt citat om matematik:

Filosofi är skrivet i denna storslagna bok, universum, som står ständigt öppet för vår blick. Men boken går inte att förstå om man först lär sig att förstå språket och läsa tecken i vilka det är skrivet. Den är skriven på matematikens språk, och dess tecken är trianglar, cirklar och andra geometriska siffror utan vilka det är mänskligt omöjligt att förstå ett enda ord av det, utan dessa är en vandring i en mörk labyrint.

Pope Urban VIII inbjudna Galileo till påvlig publik vid sex tillfällen och lett Galileo att tro att den katolska kyrkan inte skulle göra ett problem av Kopernikus teori. Galileo, beslutade därför att offentliggöra sina åsikter tro att han kunde göra det utan allvarliga konsekvenser ur kyrkan. Men av detta skede i hans liv Galileo hälsa var dålig med ofta Bouts av svår sjukdom och så även om han började skriva sin berömda dialog i 1624 tog det honom sex år att slutföra arbetet.

Galileo försökt få tillstånd från Rom att offentliggöra Dialogen i 1630 men detta inte bevisa lätt. Så småningom fick han tillåtelse från Florens, och inte Rom. I februari 1632 publicerade Galileo Dialog om de två Chief Systems of the World - Ptolemaic och Kopernikus. Det sker i form av en dialog mellan Salviati, som argumenterar för Kopernikus system och simplicio som är en Aristotelian filosof. Kulmen i boken är ett argument till Salviati att jorden rör sig som byggde på Galileos teori om tidvatten. Galileos teori om tidvatten var helt felaktiga trots att de är antagna efter Kepler hade redan lagt fram en korrekt förklaring. Det var olyckligt med tanke på den anmärkningsvärt sanningar Dialogen stöds, att de argument som Galileo trodde att ge de starkaste bevis för Kopernikus' s teori bör vara felaktig.

Kort efter offentliggörandet av Dialog om de två Chief Systems of the World - Ptolemaic och Kopernikus inkvisitionen förbjudit försäljningen och beställt Galileo ska visas i Rom före. Sjukdom hindrade honom från att resa till Rom förrän 1633. Galileos anklagelserna vid rättegången som följde var att han hade brutit mot de villkor som inkvisitionen i 1616. Men en annan version av beslutet har producerats vid rättegången snarare än ett Galileo hade fått vid den tidpunkten. Sanningen om Kopernikus teori inte var en fråga alltså, det var som ett faktum vid rättegången att denna teori var falsk. Detta var logiskt, naturligtvis, eftersom domen från 1616 hade förklarat det helt falskt.

Befunnits skyldig, Galileo dömdes till livstids fängelse, men straffet genomfördes något positivt och uppgick det till husarrest istället för fängelse. Han kunde leva först med ärkebiskopen av Siena, sedan senare att återvända till sitt hem i Arcetri, nära Florens, men var tvungen att spendera resten av sitt liv såg över av tjänstemän från inkvisitionen. I 1634 han drabbats av ett hårt slag när hans dotter Virginia, Syster Maria Celeste, dog. Hon hade ett stort stöd för sin far genom hans sjukdomar och Galileo krossades och kunde inte arbeta under många månader. När han lyckades att återuppta arbetet, han började skriva Discourses och matematiska demonstrationer om två nya vetenskaper.

Efter Galileo hade avslutat arbetet med Discourses det var smugglats ut ur Italien, och fördes till Leyden i Holland där det offentliggjordes. Det var hans mest rigorösa matematiska arbete som behandlas problem på impuls, stunder, och tyngdpunkter. Mycket av detta arbete gick tillbaka till den opublicerade idéer i De Motu från omkring 1590 och de förbättringar som han hade fungerat under 1602-1604. I Discourses han utvecklade sina idéer i den lutande planet skriver:

Jag antar att den hastighet som förvärvats av samma rörliga objekt över olika inclinations av det plan som är lika när de höjder av dessa plan är lika.

Han beskrev ett experiment med hjälp av en pendel för att kontrollera hans egendom lutande plan och används dessa idéer att ge ett theorem om acceleration av organ i fritt fall:

Tiden där ett visst avstånd är passage genom ett föremål flyttas enligt enhetliga acceleration från resten är lika med den tid då samma avstånd skulle vara passage av samma rörliga objekt som flyttar till en enhetlig hastighet på ena halvan av det högsta och sista hastighet föregående enhetligt accelererad rörelse.

Efter att ge ytterligare resultat av denna typ han ger sin berömda följd att avståndet att ett organ som förflyttar sig från resten enligt enhetliga Accelerationen är proportionell mot kvadraten på den tid det tar.

Man skulle tro att Galileo förståelse av pendeln, som han haft sedan han var en ung man, skulle ha föranlett honom att konstruera en pendel klockan. Faktum han bara verkar ha tänkt på denna möjlighet mot slutet av sitt liv och runt 1640 han gjorde design första pendeln klockan. Galileo dog i början av 1642 men betydelsen av hans klocka design var verkligen realiseras av sin son Vincenzo som försökte göra en klocka till Galileo plan, men misslyckades.

Det var ett sorgligt slut för så stora att en människa skall dö fördömts av kätteri. Hans vilja att han ville bli begravd bredvid sin far i familjen graven i basilikan Santa Croce men hans släktingar fruktade med rätta att detta skulle provocera motstånd från kyrkan. Hans kropp var dolda och endast placeras i en fin grav i kyrkan under 1737 av de civila myndigheterna mot de önskemål som många i kyrkan. Den 31 oktober 1992, 350 år efter Galileo död Pope John Paul II gav en adress på uppdrag av den katolska kyrkan där han medgav att fel hade de teologiska rådgivare i fallet med Galileo. Han förklarade den Galileo ärende, men han inte erkänna att kyrkan var fel att döma Galileo som ansvarar för kätteri på grund av sin övertygelse att jorden roterar runt solen.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland