Matematiker

Time line Bilder Pengar Frimärken Sketch Söka

Paul Adrien Maurice Dirac

Födelsedatum:

Birth plats:

Datum för dödsfall:

Place of death:

8 Aug 1902

Bristol, England

20 Oct 1984

Tallahassee, Florida, USA

Presentation Wikipedia
Uppmärksamhet - Automatisk översättning från engelsk version

Paul Dirac: s far var Charles Adrien Ladislas Dirac och hans mor var Florens Hannah Holten. Charles Dirac var en schweizisk medborgare födda i Monthey, i kantonen Valais i Schweiz, medan hans mor kom från Cornwall i England. Charles hade utbildad vid universitetet i Genève, sedan kom till England runt 1888 och undervisade franska i Bristol. Där träffade han Florens, vars far hade flyttat till Bristol som sjökapten på en Bristol fartyget, när hon arbetade i biblioteket där. Charles och Florens vigdes 1899 och de flyttade in i ett hus i Bishopston, Bristol, som de kallas Monthey efter staden Charles födelse. Vid denna tidpunkt Charles undervisade franska vid gymnasieskola bifogas Merchant Venturers Technical College i Bristol.

Paul var ett av tre barn, hans äldre bror som Reginald Charles Felix Dirac och hans yngre syster som Beatrice Isabelle Marguerite Walla Dirac. Paul hade en mycket strikt familjeuppfostran. Hans far insisterade att endast franska skall tala vid middagsbordet och som ett resultat, Paul var den ende som äter med sin far i matsalen. Paul's far var så strikta med sina söner som båda var alienerad och Paul växte upp i en något missnöjd hem.

Den första skola som Paul deltog var biskop Lågstadieskola och redan i denna skola hans exceptionella förmåga i matematik blev det klart att hans lärare. När han var tolv år gammal han trädde gymnasieskola, som deltog i grundskola där hans far lärde som var en del av Merchant Venturers Tekniska högskola. Vid ungefär gången Paul trädde denna skola, första världskriget började och detta hade en positiv effekt för Paul eftersom äldre pojkar i skolan kvar till militärtjänst och den yngre pojkar hade mer tillgång till laboratorier och andra anläggningar. Paul själv skrev om hans årskurser i:

The Merchant Venturers var en utmärkt skola för naturvetenskap och moderna språk. Det fanns ingen latin och grekiska, något som jag var ganska glad, eftersom jag inte uppskatta värdet av gamla kulturer. Jag anser mig väldigt lyckligt lottad som har kunnat närvara vid skolan. ... Jag var rusade genom den lägre former, och var vid ett speciellt tidig ålder till grund för matematik, fysik och kemi i högre former. I matematik jag studerade från böcker som oftast var före resten av klassen. Denna snabba avancemang var till stor hjälp för mig i min senare karriär.

Han avslutade sin skolutbildning i 1918 och sedan studerade elektroteknik vid universitetet i Bristol. Vid denna tidpunkt hade universitetet i kombination med Merchant Venturers Technical College så Dirac förblev i samma byggnad som han hade studerat under sina fyra år på högstadienivå. Trots att matematiken var hans favoritämne han valde att studera ett teknikföretag kurs på universitetet eftersom han trodde att den enda möjliga karriär för en matematiker var skolans undervisning och att han säkert ville undvika detta yrke. Han erhöll sitt examensbevis för ingenjörer i 1921 men efter detta, efter en undistinguished sommarjobb i tekniska arbeten, han hittade inte en permanent ställning. Vid denna tidpunkt var han utveckla en verklig passion för matematik men hans försök att studera vid Cambridge misslyckades för lite underligt skäl.

Med den Cambridge stipendium undersökningar i juni 1921 belönades han ett stipendium för att studera matematik vid St John's College, Cambridge, men det har inte lämnat tillräckligt för att stödja honom. Ytterligare stöd skulle ha väntat sig från sin lokala utbildning myndigheten, men han vägrade stöd på grund av att hans far inte hade en brittisk medborgare för länge. Dirac har erbjudits möjlighet att studera matematik vid Bristol utan att betala avgifter och han gjorde det tilldelas i första klass hyllas i 1923. Efter detta belönades han ett stipendium för att forska i Cambridge och han började sina studier där 1923.

Dirac hade hoppats att få sin forskning övervakas av Ebenezer Cunningham, för vid denna tidpunkt Dirac hade blivit fascinerad av den allmänna relativitetsteorin och ville forska om detta ämne. Cunningham redan haft så många forskarstuderande som han var beredd att ta på och så Dirac övervakades av Ralph Fowler. Författarna skriver:

Fowler var då den ledande theoretician i Cambridge, väl bevandrade i den kvantmekaniska teorin för atomer, hans egen forskning var mestadels om statistisk mekanik. Han erkände i Dirac studerar ovanlig förmåga. Under hans inflytande Dirac arbetat med vissa problem i statistisk mekanik. Inom sex månader efter ankomsten Cambridge han skrev två uppsatser om dessa problem. Utan tvekan Fowler väckte hans intresse för den kvantmekaniska teorin, och i maj 1924 Dirac slutfört sin första papper som behandlar kvantmekanik problem. Fyra mer papper var klara i november 1925.

Trots de uppenbara akademisk framgång Dirac haft som en doktorand här var ingen lätt tid för honom. Hans bror Reginald Dirac begick självmord under denna period. Ingen anledning för självmord verkar vara känd men Dirac förbindelser med sin far, redan ansträngda, verkade nästan att upphöra helt efter detta som tyder på att Dirac kände att hans far som åtminstone ett visst ansvar. Redan en person som hade några vänner, denna personliga tragedi ledde till att göra honom ännu mer tillbaka.

Trots att han redan hade gjort en utmärkt start på sin forskning, ännu mer imponerande arbete var att följa. Detta som en följd av Dirac fått bevis på ett papper av Heisenberg att läsa under sommaren 1925. Betydelsen av den algebraiska egenskaper Heisenberg s commutators slog Dirac när han var ute på en promenad i landet. Han insåg att Heisenberg: s osäkerhet princip var ett uttalande av noncommutativity av kvantmekaniska observabler. Han insåg analogi med Poisson parentes i Hamiltonian mechanics. Higgs skriver i:

Denna likhet förutsatt att den ledtråd som ledde honom att formulera för första gången ett matematiskt konsekventa allmänna teorin om kvantmekanik i korrespondens med Hamiltonian mechanics.

De idéer som lades ut på Dirac's doktorsavhandling Kvantmekanik för vilket han belönades med en Ph.D. 1926. Det är anmärkningsvärt att Dirac hade elva tidningar i tryck innan den lägger fram sin doktorsavhandling. Efter examina han reste till Köpenhamn för att arbeta med Niels Bohr, går vidare till Göttingen i februari 1927 där han samverkade med Robert Oppenheimer, Max Born, James Franck och den ryske Igor Tamm. Att acceptera en inbjudan från Ehrenfest, han tillbringat några veckor i Leiden på väg tillbaka till Cambridge. Han valdes till ledamot av St John's College, Cambridge 1927.

Dirac besökte Sovjetunionen 1928. Det var den första av många besök för han gick igen i 1929, 1930, 1932, 1933, 1935, 1936, 1937, 1957, 1965 och 1973. Även i 1928 fann han ett samband mellan relativitet och kvantmekanik, hans berömda spin-1 / 2 Diracekvationen. År 1929 gjorde han sitt första besök i USA, föreläser vid universiteten i Wisconsin och Michigan. Efter besöket, tillsammans med Heisenberg, han korsade Stilla havet och föreläst i Japan. Han återvände via Transsibiriska järnvägen.

År 1930 Dirac publicerade Principerna för Kvantmekanik och för detta arbete han fick Nobelpriset i fysik år 1933. De Göra, se över, säger i boken:

Dirac påverkades inte av livsmedelsvanvett i experimentell phenomenology av tiden. Detta har gett Dirac bok ... en varaktig kvalitet att några verk kan matcha.

Författarna kommenterar att boken:

... återspeglar Dirac mycket karakteristisk metod: abstract men enkla, alltid välja de viktiga punkter och argumentera med oslagbar logik.

Den dödsruna konstaterar:

Hans föreläsningar vid Cambridge var hög grad på [Principerna för Kvantmekanik], och de överförs till generationer av studenter ett kraftfullt intryck av enhetlighet och elegans kvantmekanikens teorier. De utgjorde hans främsta bidrag till utbildning, för han ägde mycket få forskarstuderande.

Även i 1930 Dirac valdes en Medlem av Royal Society. Detta ära kom vid första tillfället att hans namn lades fram, i sig en ganska ovanlig händelse som säger mycket om den extremt höga anser att Dirac's stipendiaten vetenskapsmän hade av honom.

Dirac utsågs Lucasian professor i matematik vid universitetet i Cambridge år 1932, en befattning han innehade till 37 år. År 1933 publicerade han en banbrytande uppsats om Lagrangian kvantmekanik som blev den grund på vilken Feynman senare byggde hans idéer av sökvägen integrerad. Under samma år Dirac fick Nobelpriset i fysik som han delade med Schrödinger. Det är en intressant kommentar om Dirac karaktären att hans första tanken var att dra ner priset med motiveringen att han hatade publicitet. Men när det var påpekat för honom att han skulle få mycket mer publicitet om han vände ned priset, han godtog det. En annan kommentar om den här händelsen är att Dirac fick veta att han kunde bjuda sina föräldrar till prisutdelningen i Stockholm, men han valde att bjuda in bara hans mor och inte hans far.

Den läsåret 1934-35 var viktigt för Dirac både personliga och yrkesmässiga skäl. Han besökte Institute for Advanced Study vid Princeton och det blev han vänligt med Wigner. Medan Dirac var där Wigner 's syster Margit, som bodde i Budapest, besökte sin bror. Denna chans möte ledde i januari 1937, att Dirac gifta Margit i London. Margit hade varit gift och hade två barn Judith och Gabriel Andrew från hennes första äktenskap. Både barn antog namnet Dirac och Gabriel Andrew Dirac gick på blev en berömd ren matematiker, i synnerhet bidra till grafteori, blir professor i ren matematik vid universitetet i Århus i Danmark.

År 1937, samma år som han gifte sig, Dirac publicerade sin första rapport om stora siffror och kosmologiska frågor. Vi kommenterar vidare på hans idéer om kosmologi nedan. Han publicerade sin berömda uppsats om klassisk electron teori, som ingår massa renormalisation och radiative reaktion på 1938. Dirac arbetade under andra världskriget på uran separation och kärnvapen. I synnerhet som han i egenskap av konsult till en grupp i Birmingham arbetar på atomenergi. Detta konsortium lett till Dirac hindras av den brittiska regeringen från att besöka Sovjetunionen efter krigsslutet, han kunde inte gå in igen förrän 1957.

Vi konstaterade ovan att Dirac valdes en Medlem av Royal Society 1930. Han belönades med Royal Society 's Royal medalj år 1939 och samhället tilldelas honom sina Copley Medal i 1952:

... som ett erkännande av hans enastående bidrag till relativistisk dynamik en partikel i kvantmekanik.

År 1969 Dirac pensionerad från Lucasian ordförande i matematik i Cambridge och gick med sin familj till Florida i USA. Han höll besöker utnämningar vid University of Miami och vid Florida State University. Då, 1971, Dirac utnämndes till professor i fysik vid Florida State University där han fortsatte sin forskning.

Under 1973 och 1975 Dirac föreläst i den fysiska Engineering Institute i Leningrad. I dessa föreläsningar han talade om problemen med kosmologi eller, rättare sagt, att problemen med icke-dimensional kombinationer av världen konstanter.

Även Dirac gjorts kolossalt viktiga bidrag till fysik, det är viktigt att inse att han var alltid motiveras av principer för matematisk skönhet. Dirac enhetliga teorier av kvantmekanik och relativitetsteorin teori, men han är ihågkommen för hans enastående arbete med magnetisk monopole, grundläggande längd, antimateria, d-funktion, behå-der, etc.

Det finns en standard folklore av Dirac berättelser, de flesta kretsar kring Dirac säger exakt vad han menade och inte mer. När när någon gör artig konversation på middag, kommenterade att det var blåsigt, Dirac lämnade bordet och gick till dörren, tittade ut, återvände till bordet och svarade att ja det var blåsigt. Man har sagt på skämt att han talat vokabulär bestod av "Ja", "nej" och "Jag vet inte". Visst när Chandrasekhar var att förklara sina idéer till Dirac han ständigt interjected "ja" och sedan förklaras för Chandrasekhar det "ja" inte innebar att han kommit överens med vad han sade, bara att han önskade honom att fortsätta. Han sade en gång:

Jag har undervisat i skolan aldrig börja en mening utan att veta det slut.

Detta kan förklara mycket om hans konversation, och även om hans vackert skrivna meningarna i hans böcker och skrifter.

Dirac fått många utmärkelser för sitt arbete, något som vi har nämnt ovan. Han vägrade att acceptera hedersexamen men han gjorde acceptera honorärkonsuler medlemskap i akademier och lärda sällskap. Listan över dessa är lång, men bland dem finns USSR Academy of Sciences (1931), Indian Academy of Sciences (1939), kinesiska Physical Society (1943), Royal Irish Academy (1944), Royal Society of Edinburgh (1946), Institut de Frankrike (1946), National Institute of Sciences of India (1947), American Physical Society (1948), National Academy of Sciences (1949), National Academy of Arts och Sciences (1950), Accademia delle Scienze di Torino (1951), Academia das Ciencias de Lisboa (1953), Påvliga vetenskapsakademin, Vatikanstaten (1958), Accademia nazionale dei Lincei, Rom (1960), Royal Danish Academy of Sciences (1962) och Académie des Sciences Paris (1963). Han utsågs till Order of Merit 1973.

Ett minnesmärke möte hölls vid universitetet i Cambridge den 19 april 1985 och som presenterades vid detta möte har publicerats i hyllningen av Paul Dirac, Cambridge, 1985 (Bristol, 1987). Tidningsklipp,,,,, och kommer från denna volym. Achuthan, ser över volymen, skriver:

... vi livfullt se överallt i strålande förlag av Dirac, unifier av kvantmekanik och relativitetsteorin teori. Var och en av de bitar som inte bara är i beröm av en exceptionellt begåvad intellekt utan även platser till protokollet hur djupt och abidingly det mänskliga intellektet kan gräva in i de matematiska insikter och modellering, hålla intakt andan i skönhet och klarhet i ett kreativt geni. Endast några nobelpristagare någonsin kan jämföra såväl med denna gigant av matematiska vetenskaper i vars död värld ursprungliga tänker definitivt har förlorat en av de mest ädla själar behålla lyckligtvis fortfarande härlighet för andra att sjunga och tävla under en lång tid framöver .

I november 1995 en minnestavla invigdes i Westminster Abbey i åminnelse Paul Dirac. Volymen består av föreläsningar presenteras för Royal Society vid detta tillfälle. Memorial adress presenterades av Stephen Hawking som var Dirac efterträdare i Lucasian ordförande i matematik vid Cambridge som ursprungligen Newton: s ordförande.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland