Matematiki

Čas line Fotografije Denar Stamps Skica Iskati

Werner Karl Heisenberg

Datum rojstva:

Kraj rojstva:

Datum smrti:

Kraj smrti:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Predstavitev Wikipedija
POZOR - Samodejno prevajanje iz english version

Werner Heisenberg oče je bil avgust Heisenberg in njegova mati je bila Anna Wecklein. V trenutku, da je Werner rojen njegov oče je bil na tem, da napredka ne bi učitelj klasičnih jezikov, ki se imenuje kot svobodni na Univerzi v Würzburgu. Anna oče, Nikolaus Wecklein, je bil ravnatelj na Gimnaziji Maximiliana v Münchnu in se je medtem avgust Heisenberg je bil pripravnik, da je učiteljica na šoli, ki jo je srečal Anna. Avgust in Anna je poročena maj 1899. Werner je starejši brat Erwin, rojen v marec 1900, ki je bil torej skoraj dve leti starejši, kot je predmet tega biografijo.

Avgust Heisenberg je bil:

... precej toga, strogo nadzorovani, avtoritarni sliki.

Bil je Protestantska vera in njegova žena Ana pa je spremeniti iz katoliške prepričati, da ni bilo nobenih težav z verskimi sklenitev zakonske zveze. Avgustu in Anna, pa so samo za verske zaradi konvencije. Christian prepričanje je bilo pričakovati od ljudi, na njihov status, tako da jim je bila socialna nuja. V zasebnem pa so izrazili pomanjkanje verskega prepričanja, in še zlasti vzgajala svoje otroke, da sledijo krščanska etika, ampak je pokazala, skupaj nejeverno v zgodovinski strani krščanstva.

Septembra 1906, tik pred svoj peti rojstni dan, Werner vpisani v osnovno šolo v Würzburgu. On je preživel tri leta v šoli, da potem pa se je leta 1909 njegov oče je bil imenovan profesor z Bližnjega in novogrški na Univerzi v Münchnu. Junija 1910 nekaj mesecev po očetu prevzel profesor, Werner in ostali družina preselila v München. Tam se je udeležil Elisabethenschule od septembra, namenja le eno leto na tej šoli pred vstopom v gimnaziji Maximiliana v Münchnu. To seveda šolo, kjer je bil njegov ded je bil ravnatelj.

Leta 1914 se je začel prvi svetovni vojni in je bila gimnazija, ki jih zaseda čet. Spoznanja so bili razporejeni v različne stavbe in kot posledica motenj Heisenberg zavezali veliko neodvisni študiji, ki je verjetno imel ugoden učinek na njegovo izobrazbo. Njegove teme so bile najboljše matematike, fizike in veroizpovedi, vendar njegov zapis skozi svojo šolanja je bil odličen vse krog. V resnici so bile njegove matematične sposobnosti, tako da leta 1917 je tutorka družinski prijatelj, ki je bil na univerzi v calculus. Med tem času je pripadal paravojaško organizacijo, ki deluje v gimnaziji z namenom priprave mladih moških za kasneje služenje vojaškega roka.

Heisenberg je delal na kmetijah, kot svoj prispevek k drugi prostovoljna organizacija, ki je poslala fantje za pomoč na področjih, spomladi in poleti. To delo so ga odpeljali od doma, prvič leta 1918, ko je bil poslan na delo na kmetije na Zgornjem Bavarskem. To je bil čas velike težave z dolgimi ur dela lahko še hujše, saj ni bilo dovolj hrane. On je preživel svoj prosti čas igranje šaha, ki je naredil zelo visok standard, in preberete tudi matematiko besedil je vzel s seboj. V bistvu s tem času je postal zanima v teoriji števil in je bral Kronecker je delo in poskušal najti dokaz Fermatov veliki izrek.

Po vojni je končala leta 1918 stanje v Nemčiji je postal nestabilen z različnimi frakcijami poskuša prevzel oblast s silo. Heisenberg je sodeloval v vojaških ukinitev bavarskega sovjetskih sil, vendar pa, čeprav je bila zelo resna podjetja, mladi moški verjetno obravnava skoraj kot igro. Kasneje je napisal:

Bil sem deček z dne 17. in sem menil, da je vrsta avanture. Bilo je kot igranje policaji in roparji ...

V Gymnasium Heisenberg vodil mladinsko gibanje in je kasneje vodil gibanje v bavarski Young League. Leta 1920 je vzel Abitur pregled in je bil eden od dveh učencev je začel s Maximilians Gimnaziji za bavarski široko natečaj za štipendijo Maximilianeum fundacije. Enajst štipendije ni bilo na voljo, in šele Heisenberg, ki mu jih prihajajo v enajsti mestu. Njegovi rezultati preiskav iz matematike in fizike so bile opredeljene kot izredne, ampak njegov esej o "tragediji kot poetično umetnost" je bila precej manj impresivna. On je zavrnil ponudbo prostih namestitev iz fundacije, raje živi s svojimi starši.

V obdobju med nastopom Abitur pregleda in, ki vstopajo na univerzi v Münchnu, Heisenberg odšel pohodništvo s svojo skupino mladih. Bil je skoraj umrl od tifus, ki je sklenjena po prenočijo v gradu, ki je bilo uporabljeno kot vojaško bolnišnico. On izterjati, kljub težave pridobitev ustrezne hrane, v času, da je začel univerzitetni študij. Poleti 1920 Heisenberg je bil, kot je bil za nekaj časa, ki nameravajo študirati čisto matematiko na univerzi. Imel je prebrati Weyl in tudi Bachmann je besedilo, ki je popoln pregled števila teorije in to je bila njegova raziskovalna tema namenjena za njegov doktorat. On je obrnil Ferdinand von Lindemann da vidim, če bi bila njegova raziskovalna nadzornik.

Had intervju z Lindemann bil uspešen potem Heisenberg lahko danes znan kot izjemen teoretik številko. Vendar pa intervju ni šel dobro, saj je skoraj gotovo Lindemann je bil le dve leti off upokojitvi in je bil sprejet dogovor le videti Heisenberg kot korist, da bi njegov oče, ki je bil prijatelj in kolega. Po tem Heisenberg je intervju z Sommerfeld, ki ga z veseljem sprejel kot študent.

S svojimi kolegi študentskih Pauli, Heisenberg pričel študij teoretične fizike na podlagi Sommerfeld v oktobru 1920. Sprva je bil previden, pri čemer je predvsem matematika razredih in zagotoviti, da bi mu vrne matematiko, če teoretično fiziko šlo slabo. On je izogniti tečajih Lindemann, kljub temu, da svoje interese matematično preselil iz teorije števil do geometrije. Kmalu njegovo zaupanje v teoretični fiziki je bil tak, da ga drugi polovici leta je bil ob vseh Sommerfeld 's tečajev. Bil je tudi tečaji v eksperimentalni fiziki, ki so bile obvezne, in je začel načrt za izvedbo raziskave v teoriji relativnosti. Vendar Pauli, ki je bil v tistem času dela na svoj velik pregled teorije relativnosti, mu je svetoval pred tem raziskav na to temo. Na atomske strukture, kljub temu, Pauli pojasnil, veliko je bilo treba storiti, saj teorija in eksperiment se ni strinjal.

V Heisenberg pisal svojih zgodnjih dni na univerzi:

Moj prvi dve leti na Univerzi v Münchnu, je bilo v dveh popolnoma različnih svetov: med mojimi prijatelji iz mladinskega gibanja in abstraktno sfero teoretično fiziko. Oba svetova so bili tako napolni z intenzivne dejavnosti, da sem bil pogosto v stanju veliko vznemirjenje, zlasti zato, ker sem ugotovila, da je malo težko shuttle med obema.

Junija 1922 je obiskoval predavanja Niels Bohr v Göttingenu. Vrnitev v München, Sommerfeld mu problem hidrodinamika, naj ga, medtem ko je zaposlen (Sommerfeld) preživel zasedanje 1922-23, v Združenih državah Amerike. Heisenberg predstavila predhodni rezultati na problem na turbulence na konferenci v Innsbrucku, nato pa bo znova Göttingen na študij s Rojen, Franck, in Hilbert, medtem ko je bil njegov nadzornik stran. Tam je delal z Rojen atomski teoriji, pisanje skupni dokument z njim na helija. Njegovo doktorsko disertacijo, predstavljeno Münchnu leta 1923, je bila na pretresi v tekočini tokov.

Potem ko je doktoriral Heisenberg šel na izlet na Finsko takrat, oktobra 1923, se je vrnil v Göttingen kot Rojen je pomočnik. Marca 1924 je obiskal Niels Bohr na Inštitutu za teoretično fiziko v Kopenhagnu, kjer se je srečal Einstein za prvič. Vrnitev spet Göttingen je podal svojo habilitacijo predavanje 28. julija 1924 in usposobljeni za poučevanje v nemških univerzah.

Heisenberg kasneje wrote:

Sem se naučila od optimizem Sommerfeld, matematike v Göttingenu, in fizike iz Bohr.

Od september 1924 do maja 1925 je delal s pomočjo nepovratnih sredstev Rockefeller, z Niels Bohr na Univerzi v Københavnu, vrne za poletje 1925 v Göttingenu. Heisenberg izumili matrica mehanike, prva različica kvantne mehanike, leta 1925. On ni izumil te pojme kot matrične algebre, pa se je raje osredotočil pozornost na vrsto quantised verjetnosti amplitude. Ti amplitud, ki nastane Nekomutativna algebra. Bilo je Max Born in Pascual Jordan v Göttingenu, ki so to ugotovili Nekomutativna algebra za matrike algebra.

Matrix mehanika je bil nadalje razvit v treh dokument, ki ga avtor Heisenberg, Born in Jordan objavljena leta 1926. V maju 1926 Heisenberg imenovan predavatelj na teoretično fiziko v Kopenhagnu, kjer je delal s Niels Bohr. Leta 1927 Heisenberg je bil imenovan za predsednika na Univerzi v Leipzigu in se je podal v svojem uvodnem predavanju 1. februarja 1928. Bil je, da imajo to delovno mesto, dokler leta 1941, je postal direktor Kaiser Wilhelm inštituta za fiziko v Berlinu.

Leta 1932 je prejel Nobelovo nagrado za fiziko za:

Oblikovanje kvantne mehanike, katere uporaba je povzročila, med drugim, za odkritje allotropic oblik vodika.

V predstavitvi H Pleijel govoru dejal:

Heisenberg ... ogledov njegov problem, od samega začetka, od tako širokega kota, da je skrb sistemov elektronov, atomov in molekul. Po eni Heisenberg se mora začeti iz takšnih fizičnih količinah, ki omogočajo neposrednega opazovanja, in je naloga sestavljena iz ugotovitve, zakonov, ki povezujejo te količine skupaj. Količine najprej je treba upoštevati, so frekvence in intenzivnosti črt v spektrih atomov in molekul. Heisenberg danes veljajo za kombinacijo vseh teh nihanj spektra kot en sistem, za ravnanje z matematično, ki je postavil določene simbolne pravila za izračun. To so v preteklosti že bilo ugotovljeno, da je treba nekatere vrste predlogov v atom obravnavati kot neodvisne druga od druge do določene stopnje, na enak način, da je posebna razlika v klasični mehaniki med vzporedno gibanje in rotacijski gibanja. Omeniti je treba, v zvezi s tem, da se pojasni lastnosti spektra je bilo treba prevzeti self-vrtenje pozitivnega jedra in elektronov. Te različne vrste gibanja atomov in molekul za proizvodnjo različnih sistemov v kvantni mehaniki Heisenberg's. Ker je temeljni dejavnik teorije Heisenberg je lahko predstavila pravilo, določeno, ki ga glede na razmerje med položajem koordinacijo in hitrost elektronov, s katero pravilo Planckova je konstanta se vnaša v kvantne mehanike izračunov odločilni dejavnik. ...

Heisenberg je kvantni mehaniki je bil uporabljen sam in drugi za preučevanje lastnosti spektri atomov in molekul, in je obrodila rezultate, ki se strinjajo s eksperimentalne raziskave. Lahko bi rekli, da je kvantna mehanika Heisenberg je bilo mogoče, sistemizacijo spektrov atomov. Treba je tudi omeniti, da Heisenberg, ko je zaprosil svoje teorije do molekule, sestavljen iz dveh podobnih atomov, med drugim ugotovila, da je vodik molekule obstajajo v dveh različnih oblikah, ki naj bi v nekaterih določenem razmerju med seboj. Ta napovedovanje Heisenberg je bil kasneje tudi eksperimentalno potrdili.

Heisenberg je morda najbolj znan po načelu negotovosti, odkrili leta 1927, ki navaja, da lahko določanje položaja in zagona delcev nujno vsebuje napake je produkt, ki ne sme biti manjša od kvantne stalno h. Te napake so zanemarljive na splošno, vendar lahko postalo kritično, ko študiju zelo majhna, kot atom. Bilo je leta 1927, da je Heisenberg Solvay udeležil konference v Bruslju. On je napisal leta 1969:

Za tiste od nas, ki so sodelovali pri razvoju atomske teorije, pet let po Solvay konferenci v Bruslju leta 1927, tako lepo videti, da smo pogosto govorili o njih kot zlati dobi atomske fizike. Zaradi velike ovire, ki so zasedena vsa naša prizadevanja v prejšnjih letih so bili potrjeni s poti, vrata v povsem novo polje, kvantne mehanike atomske lupine je stala na stežaj odprta, in sveže sadje zdelo pripravljeni za obiranje.

Heisenberg objavljeno Physical Principles of Quantum Theory leta 1928. Leta 1929 je odšel na predavanje turnejo v Združene države, Japonska in Indija. V 1930 Heisenberg in Pauli uporabljajo quantised realizacijo prostor v svojih izračunih mrežo. Heisenberg upal to matematično lastnost bi povzročila temeljna lastnost narave, "temeljne dolžine" kot eno od konstant narave.

Leta 1932 Heisenberg napisal tri papirnate del, ki opisuje moderno sliko jedra atoma. On obravnavajo strukturo različnih komponent jedrskih razpravami o svojih zavezujočih energije in njihovo stabilnost. Ti dokumenti odprl pot za druge, da se kvantno teorijo za atomsko jedro.

Leta 1935 so nacisti prinesel zakon, s katerim profesorji nad 65 let je moral upokojiti. Sommerfeld je bilo 66 in je že navedla, da je hotel Heisenberg, da mu uspe. To je bil sestanek, ki Heisenberg močno želela in leta 1935 Sommerfeld znova pokazala, da je hotel Heisenberg, da zapolni svoj stol. Vendar to je bilo obdobje, ko so nacisti želeli "nemški matematike" namesto "judovske matematike" in "nemškega fizika" namesto "judovske fizike". Relativnosti in kvantne teorije so bile opredeljene kot "judovski", in kot posledica imenovanja Heisenberg je v München je blokiran. Čeprav je bil na noben način židovski, Heisenberg je bil izpostavljen pogoste napade v medijih, ki opisuje, da so mu "judovske stil".

Leta 1937 je Heisenberg poročen Elisabeth Schumacher. Srečal jo skozi svojo glasbo, ki je bilo pomembno, da se mu je skozi življenje. Odličen pianist, Heisenberg met Elisabeth Schumacher na koncertu, v katerem je opravljal v hiši prijatelja. Elizabeth je bilo le 22, ko sta se srečala, Heisenberg je bil 35. Poročila sta se 29. aprila 1937, manj kot tri mesece potem, ko prvič srečal. Heisenberg je bil pozvan, da prevzame imenovanja v Münchnu marec, vendar je zaprosila za datum, ki se odloži do avgusta zaradi njegove poroke. Dogovorjeno je bilo, da bi moral jemati do imenovanja 1. avgusta. On in njegova žena prišla v Münchnu v juliju pa njegovega imenovanja je bila blokirana, ki jih nacisti.

Med drugo svetovno vojno Heisenberg vodil neuspešni nemškega projekta Uranverein jedrskega orožja. Delal je z Otto Hahn, ena od odkritelja jedrske fisije, na razvoj jedrskega reaktorja, vendar ni uspelo razviti učinkovit program za izdelavo jedrskega orožja. Ali je bilo to zaradi pomanjkanja sredstev ali pomanjkanje želja, da jedrsko orožje v rokah nacistov, ni jasno.

Po vojni je bil aretiran s Alsos, tajno misijo, ki je sledilo pospeševanje zavezniških sil v Evropi za določitev napredek atomske bombe Nemčije projekt. On je bil interniran v Farm Hall v Godmanchester, Huntingdonshire, Angliji, pri drugih vodilnih nemških znanstvenikov. Vendar pa se je vrnil v Nemčijo leta 1946, ko je bil imenovan za direktorja inštituta Max Planck za fiziko in astrofiziko na Göttingen. V zimi 1955-1956 je dal Gifford Predavanja "Na fizike in filozofije", na Univerzi v St Andrews. Ko inštituta Max Planck preselil v München Heisenberg leta 1958 naprej, kot njen direktor. On je na tem položaju, dokler ni odstopil leta 1970.

Bil je tudi zanimanje za filozofijo fizike in pisal fiziko in filozofijo (1962) in Physics and Beyond (1971).

Heisenberg prejel številne častmi za svoje prispevke v izredno poleg Nobelovo nagrado za fiziko. Je bil izvoljen za člana Kraljeve družbe v Londonu, in je član akademij v Göttingenu, Bavarska, Saška, Prusija, Švedska, Romunija, Norveška, Španija, Nizozemska, Rimu, Akademie der Naturforscher Leopoldina, je Accademia dei Lincei, in Ameriške akademije znanosti in umetnosti. Med nagradami je prejel je nagrado Copernicus.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland