Matematiki

Čas line Fotografije Denar Stamps Skica Iskati

Albert Einstein

Datum rojstva:

Kraj rojstva:

Datum smrti:

Kraj smrti:

14 March 1879

Ulm, Württemberg, Germany

18 April 1955

Princeton, New Jersey, USA

Predstavitev Wikipedija
POZOR - Samodejno prevajanje iz english version

Okoli 1886 Albert Einstein je začel svojo kariero šole v Münchnu. Tako kot svojo violino lekcije, ki ga je starejši od šest do trinajst let, je imelo tudi versko izobraževanje doma, kjer je bil učil judovstvo. Dve leti kasneje pa je začel Luitpold Gymnasium in ko je bilo to njegovo versko izobraževanje, ki v šoli. On je študiral matematiko, še posebej računa, ki se začne okoli 1891.

Leta 1894 Einsteinova družina preselila v Milano, ampak Einstein je ostal v Münchnu. Leta 1895 Einstein ni pregled, da bi mu dovolili, da študija za diplomo kot električar na Eidgenössische Technische Hochschule v Zürichu. Einstein odpovedal nemško državljanstvo, leta 1896 in naj bi se brez državljanstva, za več let. On ni niti zaprositi za državljanstvo švicarske do 1899, državljanstvo pa je bila leta 1901.

Po tem od vhoda izpit na ETH, Einstein obiskoval srednjo šolo v Aarau namerava uporabiti to pot za vstop na ETH v Zürichu. Čeprav se na Aarau napisal esej (za katero je bil podan samo malo višji od pol znamk!), V katerem je napisal svoje načrte za prihodnost, glej:

Če bi bil, da imajo srečo, da opravim preglede, jaz bi šel v Zurich. Želel bi ostati tam za štiri leta, da za študij matematike in fizike. Mislim, sem postal učitelj v tistih panogah naravoslovnih znanosti, izbiro teoretični del njih. Tu so razlogi, ki vodijo me k temu načrtu. Predvsem pa je moja pripravljenost za abstraktno in matematičnih misli, in moje pomanjkanje domišljije in praktičnih sposobnosti.

Pravzaprav Einstein je uspelo s svojim načrtom diplomiral leta 1900 kot učitelj matematike in fizike. Eden od njegovih prijateljev na ETH je Marcel Grossmann, ki je bil v istem razredu kot Einstein. Einstein poskušal pridobiti delovno mesto, pisno Hurwitz, ki so imeli od nekaj upanja od stališča, vendar pa je prišel nič od tega. Trije od sošolcev Einsteinova, vključno Grossmann, so bili imenovani pomočniki na ETH v Zürichu, vendar jasno Einstein ni navdušena dovolj in še leta 1901 je bil pisni obliki okrogle univerz v upanju, da pridobitev delovnega mesta, vendar brez uspeha.

On je uspelo, da bi se izognili Švicarsko služenja vojaškega roka na podlagi dejstva, da je imel ravno noge in krčne žile. Do sredine leta 1901 je imel začasno delo kot učitelj, poučevanje matematike na tehnični visoki šoli v Winterthur. V tem času je napisal:

Dal sem gor ambicijo priti do univerze ...

Druga začasno poučevanje položaja v zasebne šole v Schaffhausen sledila. Potem Grossmann oče poskušal pomagati Einstein je dobil službo, ki ga priporoča ga direktor patentnega urada v Bernu. Einstein je bil imenovan kot tehnični strokovnjak tretji razred.

Einstein je delal v tej patentni urad 1902-1909, ki imajo začasno delovno mesto, ko je bil prvič imenovan, ampak 1904 je bil položaj stalnih in leta 1906 je napredoval v tehnični strokovnjak drugem razredu. Medtem ko je v patentni urad Bern je končal presenetljivo vrste publikacij teoretične fizike, napisana v svojem prostem času in brez koristi tesnem stiku z znanstveno literaturo ali sodelavcev.

Einstein prislužil doktorat Univerze v Zürichu leta 1905 za disertacijo na novo določitev molekulskih dimenzij. Je posvetil tezo, da Grossmann.

V prvih treh dokumentov, vsa napisana leta 1905, Einstein preučila pojav odkril Max Planck, v skladu s katero elektromagnetno zdi, da je oddaja od sevalnih objektov v diskretne količinah. Energija teh kvantov je neposredno sorazmerna s frekvenco sevanja. To je zdelo, da v nasprotju s klasično elektromagnetno teorijo, ki temelji na Maxwell 's enačb in zakonov termodinamike, ki predvideva, da elektromagnetno sestavljen iz valov, ki bi lahko vsebujejo majhne količine energije. Einstein uporabljajo Planck 's kvantno hipoteza za opis elektromagnetnega sevanja svetlobe.

Einsteinova drugi papir 1905 predlagala, kar se danes imenuje posebna teorija relativnosti. On je na svoji novi teoriji o reinterpretacija klasičnih načela relativnosti, in sicer, da zakoni fizike je, da imajo enako obliko, v kateri koli referenčnega okvira. Kot drugo temeljno hipotezo, Einstein domneva, da hitrost svetlobe ostal nespremenjen v vseh referenčne okvire, kot to zahteva Maxwell je teorija.

Kasneje leta 1905 Einstein je pokazala, kako se masa in energija so bili enakovredni. Einstein ni bil prvi predlagal vse komponente posebne teorije relativnosti. Njegov prispevek je poenotenje pomemben del klasične mehanike in Maxwell je elektrodinamika.

Tretji dokumentov Einsteinova of 1905 zadevnih statističnih mehanike, področje, ki je bil raziskan z Ludwig Boltzmann in Josiah Gibbs.

Po 1905 Einstein nadaljeval delo na področjih, opisanih zgoraj. Naredil je pomembno prispevale k kvantno teorijo, vendar je želel razširiti posebne teorije relativnosti do pojavov, ki vključujejo pospešek. Ključne pojavil leta 1907 z načelom enakovrednosti, v kateri je bila gravitacijskem pospešek, ki se ni mogoče ločevati od pospeševanja, ki jih povzroča mehanskih sil. Gravitacijska masa je torej enaka inercialne maso.

Leta 1908 Einstein je postal predavatelj na Univerzi v Bernu po predložitvi njegove Habilitacija disertacije Posledice za ustanovitev sevanja, ki izhajajo iz zakona z distribucijo energije iz črnega telesa. Naslednje leto je postal profesor fizike na Univerzi v Zürichu, ki je odstopil njegov predavača v Bernu in njegovo delo na patentnem uradu v Bernu.

Do 1909 Einstein je bila priznana kot vodilni znanstveni mislec in v tem letu je izstopil iz patentnega urada. Je bil imenovan za rednega profesorja na Karl-Ferdinand univerzi v Pragi leta 1911. Leta 1911 je bilo dejansko zelo pomembno leto za Einsteina, saj mu je uspelo, da pripravijo predhodne napovedi o tem, kako bi se žarek svetlobe iz oddaljenih zvezda, ki poteka v bližini Sonca, se zdijo rahlo upognjeno, v smeri od Sonca. To bi bilo zelo pomembno, saj bi to povzročilo, da je prvi eksperimentalni dokazov v prid teoriji Einsteinova.

O 1912, Einstein je začel novo fazo svojega gravitacijskega raziskave, s pomočjo svojega prijatelja matematik Marcel Grossmann, izrazil svoje delo v smislu tenzor računa za Tullio Levi-Civita in Gregorio Ricci-Curbastro. Einstein pozval njegovo novo delo splošna teorija relativnosti. Preselil se je iz Prage v Zürichu leta 1912, da prevzame predsedovanje v Eidgenössische Technische Hochschule v Zürichu.

Einstein vrnil v Nemčijo leta 1914, vendar niso ponovno zaprositi za nemško državljanstvo. Kaj je bil sprejet impresivno ponudbo. To je mesto raziskovalca v pruski akademija znanosti, skupaj s stol (vendar ne poučuje) na Univerzi v Berlinu. Bil je tudi ponudil ravnateljstva Kaiser Wilhelm inštituta za fiziko v Berlinu, ki je bila na tem, da je treba določiti.

Po številnih nepravilnih začetkov Einstein objavljen konec leta 1915, dokončno različico splošna teorija. Tik pred objavo tega dela je predaval o splošni teoriji relativnosti v Göttingenu in je napisal:

Na moje veliko veselje, sem popolnoma uspelo prepričati Hilbert in Klein.

Dejansko Hilbert predložena za objavo, teden dni pred Einstein zaključil delo, dokument, ki vsebuje pravilne enačbe polja v splošni teoriji relativnosti.

Ko British mrk ekspedicije leta 1919 potrdil svoje napovedi, ki jih je Einstein idolised popularni tisk. London Times je potekal naslov 7. novembra 1919

Revolucija v znanosti - New theory of the Universe - strmoglavila Newtonovo idej.

Leta 1920 Einstein predavanja v Berlinu je moten zaradi demonstracij, ki so, čeprav uradno zanikal, je skoraj zagotovo anti-židovski. Gotovo obstajajo močni občutki so bili izraženi zoper njegova dela v tem obdobju, ki Einstein je odgovoril, da v medijih navaja Lorentz, Planck in Eddington kot potrjujejo njegove teorije in z navedbo, da bi nekateri Nemci so jih napadli, če bi bil:

... nemški državljan, z ali brez svastiko namesto Žid z liberalnih mednarodnih obsodb ...

Leta 1921 Einstein posnel svoj prvi obisk v Združenih državah. Njegov glavni razlog je bil zbrati sredstva za načrtovano Hebrew University of Jerusalem. Vendar pa je prejel medaljo Barnard med svojim obiskom in večkrat predaval o teoriji relativnosti. On je poročalo, da so pojasnile, da predsednik na predavanju je dal v veliko dvorano na Princeton, ki je prepolno ljudi:

Nikoli nisem spoznal, da je bilo toliko Američanov zanima tenzor analizi.

Einstein prejel Nobelovo nagrado leta 1921, ne pa za relativnosti in ne 1905 za njegovo delo na fotoelektrično učinek. Pravzaprav mu ni bilo prisotno v decembru 1922 prejeli nagrado pa za potovanje na Japonsko. V tem času je na številnih mednarodnih obiskov. Imel je prej obiskal Pariz leta 1922 in med 1923 je obiskal Palestino. Po izdelavi zadnjega glavna znanstvena odkritja o pridružitvi valov s snovjo leta 1924 je dosegla nadaljnji obiskov leta 1925, tokrat v Južno Ameriko.

Med nadaljnjo honours Einstein, ki so bili prejeti Copleyjevo medaljo Kraljeve družbe leta 1925 in zlato medaljo Kraljeve astronomske družbe leta 1926.

Niels Bohr in Einstein je bilo za opravljanje razpravo o kvantne teorije, ki se je začel na konferenci Solvay leta 1927. Planck, Niels Bohr, de Broglie, Heisenberg, Dirac Schrödinger in so bili na tej konferenci, poleg Einstein. Einstein je zavrnil, da papir in na konferenci:

... je dejal skoraj nič tistega, ki predstavljajo zelo preprost ugovor verjetnost razlago .... Potem je padel nazaj v tišino ...

Dejansko življenje Einsteinova je bil vročičen, in je bil plačati ceno, v 1928 s propadom fizično vložena prek Premoriti. Vendar pa je naredil popolnoma okreval kljub temu, da se stvari lahko po vsej 1928.

Z 1930 je bil pri mednarodnih obiskov spet nazaj v Združene države Amerike. Tretji obisk v ZDA leta 1932 je sledila ponudba za delovno mesto na Princeton. Ideja je bila, da bi Einstein preživeli sedem mesecev na leto v Berlinu, pet mesecev na Princeton. Einstein sprejeta in zapustil Nemčijo na december 1932 za Združene države Amerike. Naslednji mesec nacisti prišli na oblast v Nemčiji in Einstein nikoli ni bil, da se vrnete tam.

Leta 1933 Einstein potoval po Evropi na obisku Oxford, Glasgow, Bruselj in Zürich. Ponudbe akademskih delovna mesta, ki mu je zdelo tako težko priti do leta 1901, so bili izdatno. Prejel ponudbe iz Jeruzalema, Leiden, Oxford, Madridu in Parizu.

Kaj je bil namenjen le kot obisk postal trajni dogovor do 1935, ko je zaprosil, in je bilo izdano stalno prebivališče v Združenih državah Amerike. Na Princeton svojega dela poskušala poenotiti zakoni fizike. Vendar pa je bil poskus težave velike globine in je napisal:

Imam zaklenjene sebi v precej brezupno znanstvenih problemov - še toliko bolj, kot starejši moški, sem ostal odtujeni od družbe tu ...

Leta 1940 Einstein postal državljan Združenih držav, vendar se je odločil, da obdrži švicarskega državljanstva. Naredil je veliko prispeva k miru v času svojega življenja. Leta 1944 je naredil prispevek k vojni napor, ki ga ročno pisanje svoj papir 1905 o posebnih relativnosti in ga dajo v dražbi. Komisija je izrazila šest milijonov dolarjev, danes pa rokopis v Library of Congress.

Do leta 1949 je bil Einstein počutju. Črkovati v bolnišnici mu je pomagal, vendar je vračilo začele priprave za primer smrti, ki jih sestavljanju svojih bo v letu 1950. On je pustil znanstvenih člankov na Hebrew University v Jeruzalemu, univerzi, ki je imel za zbranih sredstev na svojem prvem obisku v ZDA, je služila kot guverner univerzitetnega 1925-1928, vendar ga je zavrnil ponudbo za mesto v 1933, kakor je bil zelo kritičen do njene uprave.

Še en pomemben dogodek je potekal v njegovem življenju. Po smrti prvega predsednika Izraela leta 1952 je izraelska vlada odločila, da ponudi mesto drugega predsednika, da Einstein. On je zavrnil ponudbo, vendar ugotovila, zadrega, saj je bilo težko ga zavrne, ne da bi povzročilo kaznivo dejanje.

En teden pred smrtjo je Einstein podpisal zadnje pismo. Bilo je pismo Bertrand Russell, v katerem se je strinjal, da bi njegovo ime še naprej manifest poziva vse narode, da se jedrsko orožje. Je vgradnjo, da je eden od njegovih zadnjih dejanj je bilo trditi, tako kot že vse svoje življenje, za mednarodni mir.

Einstein je bil cremated v Trenton, New Jersey v 4 z dne 18. aprila 1955 (dan njegove smrti). Njegov pepel so bili razpršeni na neznani kraj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland