Матхематицианс

Временска линија Фотографије Новац Поштанске марке Скечеви Претраживање

Richard Phillips Feynman

Датум рођења:

Мјесто рођења:

Датум смрти:

Мјесто смрти:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Презентација Уикипедиа
Примедба - Аутоматски превод са енглеског верзија

Рицхард Феынман с родитељима су Мелвил и Лусил Филипс Фејнман. Мелвил је рођен у јеврејској породици у Минску, Белорусија, и емигрирао са родитељима у САД када је имао пет година. Био је пословни човек који је покушао, не превише успешно, разне врсте пословања. Јасно је да његов таленат није било у пословном, већ у науци која је предмет који га је фасцинирала, али он никада није имао прилику да направи каријеру од њега. Лусил Филипс је рођен у Сједињеним Државама у јеврејској породици. Лусил је отац емигрирао из Пољске и њена мајка је такође дошао из породице пољских имиграната. Обучени као наставник у основној школи, али се удала у 1917 Мелвил је пре него што се струке.

После брака и Лусил Мелвил Фејнман преселио у стан и Менхетну, у наредних годину дана, своје прво дете Ричард је рођен. Мелвил је желео своје прво дете буде син и он га је хтео да то постане научник, пресрећни кад је добио сина је хтео, он је урадио све што може да заинтересује Ричард у науци током његовог детињства. Глеицк пише:

Мелвил је дар породице је знања и озбиљности. Хумора и приче дошао из Лусил.

Трагедија погодила је породицу када је Ричард пет година за Лусил и Мелвил су други син који је умро када је четири недеље. То је значило да је пала туга над домаћинство које мора да у великој мери утиче на младе Ричард. Након тога, остао је једино дете док се његова сестра Јована је рођена када је имао девет година. Породица се преселила неколико пута током ових година, али када је Ричард је десет су се населили у Фар Роцкауаы.

Ричард или Ритты као и његови пријатељи су га звали, научио много науке из Енциклопедија Британика и научио сам елементарне математике пре него што га је наишао у школи. Он је такође поставили лабораторију у својој соби у кући, где је експериментисао са струјом. Посебно је жичану кола са сијалице, он је измислио Аларм против провале, а он је радио осим за поправку оштећених кола. Када је ушао Фар Роцкауаы гимназије његови интереси су се скоро у потпуности математике и науке. Он је нашао мало симпатија за уметност тип предмета у овом тренутку:

Увек сам забринут око се мамина, нисам желео да се превише осетљива. За мене, прави мушкарац никад не плаћају никакву пажњу поезије и такве ствари.

У школи Фејнман пришао математике у крајње неконвенционалан начин. У суштини он је уживао рекреативне математике из које је изведен велики број задовољства. Студирао је много математике у свом времену, укључујући тригонометрију, диференцијални и интегрални рачун, и комплексних бројева много пре него што је упознао са овим темама у његово формално образовање. Остварење важност математичке нотације, он је изумео свој запис за син, цос и, Тан, је ф (кс) итд што је мислио да је много боље него стандардна нотација. Међутим, када га је пријатељ замолио да објасни део математике, он је изненада схватио да нотација не може бити лична ствар, јер је потребно да комуницирају. Он је заиста уживао математике такмичења и био је звезда у својој школи. У својој завршној години на Фар Роцкауаы средњој школи освојио Њујорк Университы Математика првенству.

После напуштања школе је примењен на неколико универзитета на ту студију. Један би се очекивати да сваки универзитет који је примењен би са ентузијазмом му понудити место, али није то лако. Иако су његове оцене из математике и науке изванредан, он је много мање добро обавља у другим предметима. Постојала је и "проблем" да је Јеврејин, што је стварно био проблем у Сједињеним Државама у овом тренутку са универзитетима има квоте на број Јевреји су признали. Он седе пријемни испит на Колумбија Универзитету, а они га окренуо на доле. Он их никада сасвим опростио му пуњење 15 долара, а затим га одбија. Он је прихваћен, међутим, по Масачусетског института за технологију.

Уписао МИТ-у 1935, а након четири године студирања, стекао дипл 1939. Он је отишао тамо да студира математику, али, иако је лако наћи курсеви, постао је све више забринута због апстракције и недостатак апликација које карактеришу курс у овом тренутку. Читао Еддингтон с Математичка теорија релативности, док у својој првој години студија и осетио да је то оно што је желео из математике. Његови предаваци математике га је представљен са циљем да једна није математика за себе тако Фејнман промена курсева, узимајући електротехнике. Врло брзо је поново промењено, овога пута креће у физици. Занимљиво је да мислим да је Фејнман узети курс математике на Кембриџу која Хоыле је то исто време, он би нашао управо оно што је желео.

Наравно да је физике на МИТ Фејнман је био не стандардне. Он је Увод у теоријску физику, класа намењена дипломираним студентима, у својој другој години. Нема наравно на квантна механика, која је тема Фејнман веома спремни да уче, тако да заједно са колегама основне, Оцена Велтоном, почео је да чита текстове на располагању у пролеће 1936. Вративши се у њиховим домовима у лето 1936 две разменили серију писама изузетан док су покушавали да развију верзију где је простор-време (цитирана са једног од слова - види):

... електричних феномена [су] резултат метричких простора на исти начин да гравитационо појаве.

До 1937 Фејнман је читање Дирак с принципима квантне механике и види како му врло оригиналне идеје уграђене у Дирак с приступом. У ствари, Дирак је постао научник који Фејнман најпоштованијих току свог живота.

Смо поменули да је Фејнман отишао кући за свој одмор. У ствари је поднео пријаву за летње послове на Беллови лабораторије сваког лета, али је увек одбијао ту позицију упркос Најбоља препорука. Иако то никада не може бити доказана, чини се ни због чега другог да ће бити одбијен, осим да је Јеврејин.

Како је пришао крају невероватне четири године основних студија на МИТ је почео да мисли о студирању за свој докторат. Пошто је био тако срећан на МИТ и то верујући да буде водећа институција, он је пришао шеф физике, Џон Слејтер, тражећи да он остане да др курс. Старица му је рекао да за своје добро је да преместите, а затим је предложио Принстон.

Упркос личну препоруку да Хари Смытх у Принстону добили од Слејтер, није било јасно да ће бити прихваћена Фејнман. Имао је најбољу оцену из физике и математике које је ико могао видети, али са друге стране је близу дна у историји, књижевности и ликовне уметности. Имао је један други ствар иде против њега - а то је да је Јеврејин. Смытх је написао:

Фејнман је јеврејска? Ми немамо одређено правило против Јевреја, али да задрже удео у нашем одељењу разумно мали због тежине од њих постављање.

Након даља писма од Слејтер, Фејнман је прихватио Принстону. Његов докторски рад је у Принстону надзирао Џон Вилер, а након проналажења Први проблем који Вилер га је дао доста тврдоглав, вратио се идеја је размишљао док је на МИТ-у. Први семинар који је дао у Принстону је у публици која су Ајнштајн, Паули и фон Нојман. Паулијево рекао је на крају:

Не мислим да ова теорија може бити у праву ...

У ретроспективи, Фејнман је мислио да мора Паулија видели проблема одједном, јер после Фејнман је провео дуже време ради на томе, он је такође мислио да то није била задовољавајућа. Међутим, он је онда отишао да се развију нови приступ квантној механици користећи принцип најмање акције. Заменио талас модел Електромагнетика за Максвел са модела на основу интеракције честица мапирани у простор-времену. Глеицк пише:

Ово је Рицхард Феынман приближавају бријег својих овлашћења. У двадесет и три ... нема физичар на земљи који би могли да одговарају му бујна команду над родном материјала теоретске науке. То није био само објекат у математику (иако је постало јасно ... да математичке машине произлегуваат од Вилер-Фејнман сарадње је изван сопствене способности Вилер'с). Фејнман је изгледало да поседује застрашујућа лакоћа са супстанцу иза једначина, као што је Ајнштајн у исто доба, као и Совјетски физичар Лав Ландо - али мало других.

Он је докторирао на Принстону од 1942, али пре овог времена САД су ушли Другог светског рата.

Фејнман је радио на пројекту атомске бомбе на Принстону (1941-42), а затим у Лос Аламосу (1943-45). Кад је пришао током своје завршне године истраживања да учествује у пројекту његова прва реакција је била веома дефинитивно нема јер је био улазак завршној фази рада за своју тезу на време:

... Ја вратио на мој рад - за око три минута. Онда сам почео да темпо поду и размислите о ствар. Немци су имали Хитлера и могућност развијања атомске бомбе је очигледно, као и могућност да ће се развијати пре него што смо урадили је било веома много страх.

Фејнман је почео рад на Менхетн пројекту на Принстону развој теорије о томе како да одвоји уранијума 235 од уранијума 238, док је његов ментор Вилер је отишао у Чикаго за рад са Ферми-на први нуклеарни реактор. Уигнерова, у одсуству је Вилер, Фејнман је саветовао да напишете свој рад и после Вилер и Уигнеров испитати рад је докторирао у јуну 1942.

Фејнман је тежак лични проблем у овом тренутку. Његова девојка много година, Арлин Гринбаум, је установљена туберкулоза и његова породица су против њиховог брака. Убрзо након што је награђен докторирао Фејнман ожењен Арлин без породице присутних чланова. Убрзо после женидбе Фејнман је отишао у новоизграђеним Лос Аламосу сајт да ради на пројекту атомске бомбе. Његове изузетне способности убрзо је довело да му буде именован за шефа теоријске поделе. Арлин је умро 1945, непосредно пре првог тест бомбе. Фејнман би уда још два пута и има двоје деце са својим трећим супругом.

Након Другог светског рата, у јесен 1945, Фејнман је био именован као професор теоријске физике на Универзитету Корнел. Испрва се посветио подучавању и ставити на страну свог истраживања. Притисак на рад у Лос Аламосу, заједно са личним стреса гледања здравља пад његове жене, узео свој данак. Он је написао:

Ако наставе класе, можете мислити о основним стварима које добро познајемо. Ове ствари су вид забаве и угодније. То не чини никакву штету на њима мислим да изнова. Да ли постоји бољи начин да их представити? Основне ствари које су лаке за размишљање, ако не можете да смислите нова мисао, никакво зло учинио, шта си мислио о томе пре него што је довољно за класу. Ако мислите на нешто ново, а ти си је драго да сте нови начин гледања на њега.

Он је добио понуде постова на другим универзитетима, али сматрали су да као не-истраживач није могао ни да их размотри. Одједном жељу да предузме истраживања ударио га поново и вратио се квантна електродинамика теорије да је рад на пре Другог светског рата.

У 1950 Фејнман прихватио положај као професор теоријске физике на калифорнијском Институту за технологију. Пошто је већ планирао плаћено напусти пре пријема понуде, био је у стању да организује да проведе првих десет месеци његова нова именовања у Бразилу. Он је остао у Калифорнија технологије за остатак своје каријере, биће постављен Ричард Цхаце Толман професор теоријске физике тамо у 1959.

Фејнман је главни допринос је био да квантна механика, следеће од рада његове докторске тезе. Увео дијаграми (сада се зове Фејнман дијаграме) да су графички аналога потребни израза за описивање понашања система интеракције честица. Добитник је Нобелове награде за 1965, заједно са Сцхуингер и Томонога:

... за основни рад у квантној електродинамика, са дубоко орање последице за физику елементарних честица.

Други рад на честица спин и теорија 'партонс "који су довели до тренутне теорије кваркова су основна напредујући разумевање честица.

У здравству почетком 1979 Феыман погоршали и да је имао операције рака желуца. Ово је био веома успешан и његови лекари верују да неће претрпети понављање. После његовог опоравка је уживао као центар пажње позната јавна личност, која је побољшана улогу када је књига постала бестселер изненађење. Његов главни задатак је коначно као члан одбора подесити да истражује узрок експлозије на спејс шатл Челенџер у уторак 28. јануара 1986. Фасцинантних прича о науци и политици овог истраживања је речено у сопственим речима Феыман у. Било је веома тешко време за Феыман јер током истраге његово здравље је погоршавају. Крајем 1987 рака је пронађена у његовом стомаку. Након његове смрти, Чендлер написао 17. фебруара 1988 у:

Фејнман, који је умро на Универзитету Калифорнија у Лос Анђелесу Медицинског центра после осам година борбе са стомака рака, био је популаран и енергетске предавач који је, упркос болести, наставља да учи на калифорнијском технолошком универзитету до пре две недеље.

Фејнман књиге садрже изузетно много оних који је еволуирао од предавања курсева. На пример Квантна Елецтродынамицс (1961) и теорија основних процеса (1961), Фејнман Предавања на физику (1963-65) (3 тома), Карактер физичког закона (1965) и КЕД: Чудне теорија светлости и материје (1985).

У Глеицк описао Фејнман приступ науке:

Тако многи његови сведоци посматрано изнијет своје слободу летови мисли, али када Фејнман је говорио о својој методи а не слобода већ ограничења ... За Фејнман суштина научне маште је била моћна и скоро болно правило. Шта научници направили мора да одговара стварности. Он мора да одговара оно што је већ познато. Научног стваралаштва, рекао је он, је имагинације у ћорсокак ... Правила хармонијског прогресије је за Моцарта кавез као непопустљив као сонет није за Шекспира. Као што је непопустљив и као ослобађајуће - за касније критичари налазе геније стваралац у контрапункту структуре и слободу, строгост и инвентивност.

Фејнман добио многа признања за свој рад. Изабран је за америчког друштва физичара, Америчког удружења за унапређење науке, Национална академија наука, као и Краљевског друштва у Лондону. Међу награде добио је награду Алберт Еинстеин (1954) и Лоренс награда (1962).

Што се тиче Фејнман лик, он је описао на следећи начин:

Он је нашироко познат по својој незасит радозналост, духовитост нежни, бриљантан ум и разигран темперамента.

Глеицк га описује као:

... мыстифыинглы бриљантан на пресметувауе, чудно незнању литературе, страствена.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland