Матхематицианс

Временска линија Фотографије Новац Поштанске марке Скечеви Претраживање

Albert Einstein

Датум рођења:

Мјесто рођења:

Датум смрти:

Мјесто смрти:

14 March 1879

Ulm, Württemberg, Germany

18 April 1955

Princeton, New Jersey, USA

Презентација Уикипедиа
Примедба - Аутоматски превод са енглеског верзија

Око 1886 Алберт Еинстеин је започео своју каријеру школа у Минхену. Као и његова виолина лекције које је старости од шест до тринаест година, он је имао и верског образовања код куће, где је научио јудаизам. Две године касније уписао Луитполд гимназију и након што је овај дао своју верску наставу у школи. Студирао је математику, посебно каменца, почетак око 1891.

У породици 1894 Ајнштајна се преселила у Милано, али Ајнштајн је остао у Минхену. Године 1895 Ајнштајн није испит који би му дозвољено да студирају као за диплому електротехничара у Еидгенӧссисцхе Тецхницкэ Хоцхсцхуле у Цирих. Ајнштајн се одрекао немачког држављанства у 1896 и био је да се држављанства за неколико година. Он није ни поднети захтев за држављанство Швајцарске до 1899, држављанства били одобрени у 1901.

Након неуспеха на пријемном испиту за ЕТХ, Ајнштајн је похађао средњу школу у Аарау планира да користите овај пут за улазак ЕТХ у Цириху. Док у Аарау писао есеј (за који је дат само мало изнад половине марака) у којем је написао своје планове за будућност, види!:

Ако ми је да има добре среће да прође мојим испитима, ја бих ићи у Цириху. Ја бих да останемо за четири године у циљу студије математике и физике. И замислите себе постаје наставник у тим гранама природних наука, одабирање теоријски део њих. Ово су разлози који су ме доводи до овог плана. Изнад свега, то је моја склоност за математичке и апстрактне мисли, и мој недостатак имагинације и практичне способности.

Заиста Ајнштајн је успео са својим планом дипломирао је 1900, као наставник математике и физике. Један од његових пријатеља на ЕТХ у је Марсел Гроссманн који је у истој класи као и Ајнштајн. Ајнштајн је покушао да добије место, писање Хуруитз који су имали неке наде позиције, али ништа од тога дође. Три Ајнштајна колега студената, укључујући и Гроссманн, именовани су асистенти на ЕТХ у Цириху, али у јасно Ајнштајн није довољно импресионирани, а још увек у 1901 је писао кругу универзитета у нади добијања посла, али без успеха.

Он је успео да избегне војну службу Швајцарске на основу тога је равно ноге и проширене вене. До средине 1901 имао привремени посао као наставник, настави математике код Техничке школе у Винтертур. У то време он је написао:

Дао сам се амбиција да се на универзитету ...

Још једна привремена позиција наставе у приватној школи у Шафхаузен следи. Онда Гроссманн с оцем покушао да помогне Ајнштајна добили посао га препоручујемо директора Уреда за патенте у Берну. Ајнштајн је био именован као технички експерт треће класе.

Ајнштајн је радио у заводу за патенте од 1902 до 1909, држи привремени поруке када је прво именован, али 1904 био је стални положај и 1906 је унапређен у техничком друге стручне класе. Док је у Берну Уред за Патенте је завршио запањујући спектар теоријске физике издања, написао у своје слободно време, без користи за блиске контакте са научне литературе или колегама.

Ајнштајн је стекао докторат на Универзитету у Цириху на 1905 за тезе о новом одређивање молекуларних димензија посвећена је тезе да Гроссманн..

У прва три радова, све писане 1905, Ајнштајн је испитиван феномен открио Макс Планцк, према којем електромагнетне енергије се чинило да се емитују од зрацења објеката у дискретним количинама. Енергија ових кванта био је директно пропорционалан фреквенцији зрачења. Ово је изгледало да се супротности класичне електромагнетне теорије, на основу Максвелове с једначине и закони термодинамике који претпоставља да се састојала од енергије електромагнетних таласа који могу да садрже било коју малу количину енергије. Ајнштајн користи Планк с квантној хипотези да опише електромагнетног зрачења светлости.

Ајнштајнова друга 1905 папиру предложио оно што се данас назива посебна теорија релативности. Он је на основу његове нове теорије реинтерпретација класичног принципа релативности, односно да закони физике су морали да имају исти облик у било којој референтни оквир. Као друга основна хипотеза, Ајнштајн се претпоставља да је остала брзина светлости константна у свим оквирима референтних, као што се захтева од стране Максвела с теорије.

Касније у 1905 Ајнштајн је показао како су маса и енергија еквивалентне. Ајнштајн није био први да предложи све компоненте посебне теорије релативности. Његов допринос је уједињењу важних делова класичне механике и Максвел с електродинамика.

Трећи Еинстеин'с 1905 радова тиче статистичке механике, области које су студирали по Лудуиг Болтзманн и Јошија Гибс.

После 1905 Ајнштајн је наставио рад у области описано. Он је значајан допринос квантној теорији, али је настојао да прошири специјална теорија релативности на појаве укључује убрзање. Тастер се појавио 1907 са принципом еквиваленције, у којима је гравитационо убрзање одржан да се не разликује од убрзања услед механичких сила. Гравитациона маса је дакле идентичан са инерцијалних маса.

Године 1908 Ајнштајн је постао предавач на Универзитету у Берну након подношења његове Хабилитација тезе последице за конституисање зрачења из следећих закона расподеле енергије црног тела следеће године је постао професор физике на Универзитету у Цириху, има. Поднео оставку звање предавача у Берну и свој посао у заводу за патенте у Берну.

До 1909 Ајнштајн је био признат као водећи мислилац научно и те године је поднео оставку из Уреда за Патенте. Он је изабран за редовног професора на Универзитету Карла-Фердинанда у Прагу 1911. У ствари, 1911 је била веома значајна година за Ајнштајн јер је могао да направи прелиминарни предвиђања о томе како зрак светлости са далеких звезда, пролази у близини Сунца, појавити ће бити благо савијена, у правцу Сунца. То ће бити врло значајна, јер ће довести до прве експерименталне доказе у корист теорије Еинстеин.

Око 1912, Ајнштајн је почео нову фазу свог гравитационог истраживања, уз помоћ својих пријатеља математичара Марсел Гроссманн, изразио је његов рад у смислу тензор каменца и Туллио Леви-Цивита и "Грегорио Ричи-Цурбастро. Ајнштајн назвао свој нови рад опште теорије релативности. Преселио из Прага у Цирих у 1912 да се на столици Еидгенӧссисцхе Тецхницкэ Хоцхсцхуле у Цирих.

Ајнштајн се враћа у Немачку у 1914, али није поново пријавити за немачко држављанство. Оно што је импресивно је прихватио понуду. То је био истраживање позицију у пруске академије наука заједно са столице (али не и наставних обавеза) на Универзитету у Берлину. Такође је понуђена директора Кајзер Вилхелм института за физику у Берлину, који је о томе да се успостави.

После више лажних почиње Ајнштајн објавио, крајем 1915, дефинитивно верзија опште теорије. Непосредно пре објављивања овог рада је предавао на опште релативности у Гетингену и он је написао:

Да моју велику радост, потпуно сам успео да убеди Хилбертова и Клајн.

У ствари Хилбертов поднети за објављивање, недељу дана пре Ајнштајн завршио рад, рад који садржи исправан једначина поља опште теорије релативности.

Када је британска експедиција помрачења из 1919 је потврдио предвиђања, Ајнштајн је идолисед стране популарне штампе. Лондон Тајмс отрча наслов 7. новембра 1919:

Револуција у науци - Нова теорија Универзума - њутнов идеје срушено.

Године 1920 Ајнштајн је предавања у Берлину су пореметиле демонстрације које, иако је званично негирао, готово сигурно су били против Јевреја. Свакако је било јака осећања изражена према његовим делима у том периоду који Ајнштајн одговорио да се у штампи позивајући Лоренца, Планк и Еддингтон као подршку његове теорије и наводе да ће одређене Немци су их напали када је он био:

... немачки држављанин са или без свастиком уместо Јевреја са међународним либералним уверењима ...

Током 1921 Ајнштајн је своје прве посете Сједињеним Америчким Државама. Његов главни разлог је био да се прикупе средства за планирани Хебрејском универзитету у Јерусалиму. Ипак је добио Бернар медаља током своје посете и предавао неколико пута на релативности. Он је известио да је приметио да се на председника предавање је дао у великој сали на Принстону који је препун људи:

Никада нисам схватио да је толико Американци заинтересовани тензор у анализи.

Ајнштајн добио Нобелову награду 1921, али не за релативност, а за свој рад на 1905 Пхотоелецтриц ефекат. У ствари није био присутан у децембру 1922 да прими награду су на путовање у Јапан. У то време је направио велики број међународних посета. Он је посетио Париз раније у току 1922 и 1923 је посетио Палестину. Након што је последња велика научна открића о Удружење таласа са материјом у 1924 он је направио додатно посета у 1925, овај пут у Јужну Америку.

Међу више почасти која је Ајнштајн добио Цоплеы медаља Краљевског друштва у 1925 и златну медаљу Краљевског астрономског друштва у 1926.

Ниелс Бохр и Ајнштајн су да носе на расправи о квантној теорији која је почела у СОЛВАЫ конференције у 1927. Планк, Ниелс Бохр, де Број, Хајзенберг, Шредингер и Дирак је на овој конференцији, поред Ајнштајн. Ајнштајн је одбио да пружи на раду и конференције:

... Тешко је било шта изван представља врло једноставан приговор вероватноће тумачења .... Онда је поново пао у тишини ...

Заиста Ајнштајн је живот био грозничав и био је да плати цену у 1928 са физичким колапсом довео на преко Преморити. Међутим он је пун опоравак и поред потребе да се ствари једноставно током 1928.

До 1930 је одлука поново међународне посете, назад у Сједињене Државе. Трећи посете Сједињеним Америчким Државама 1932 био је праћен понуду пост на Принстону. Идеја је да Ајнштајн провести седам месеци у Берлину, пет месеци у Принстон. Ајнштајн прихваћен и лево Немачке у децембру 1932 за Сједињене Државе. Наредног месеца нацисти дошли на власт у Немачкој и Ајнштајн никада није била да се врате тамо.

Током 1933 Ајнштајн је путовао у Европи посети Оксфорд, Глазгову, Бриселу и Цириху. Нуди академске поруке које је пронашао је тако тешко добити у 1901, било у изобиљу. Он је добио понуде из Јерусалима, Лајден, Оксфорд, Мадриду и Паризу.

Шта је намењена само као посету постао стални аранжман до 1935, када је примењен и био одобрен стални боравак у Сједињеним Америчким Државама. У Принстону његов рад је покушао да обједини законе физике. Ипак је покушавао проблема великих дубина и он је написао:

Има ја сам закључан у сасвим безнадежној научних проблема - више јер, као старији човек, ја сам овде остао отуђен од друштва ...

Године 1940 Ајнштајн је постао држављанин Сједињених Америчких Држава, али је изабрао да задржи своје држављанство Швајцарске. Он је много доприносе миру током свог живота. Године 1944 је направио допринос ратном напору ручно писање његов рад 1905 на специјалну релативност и стављајући га на аукцији. То је подигнута шест милиона долара, рукопис се данас у Конгресној библиотеци.

До 1949 Ајнштајн је био болесни. Куцај у болници помогла му се опорави, али је почео да се припреме за смрт цртајући свој ће у 1950. Он је напустио свој научних радова на хебрејском универзитету у Јерусалиму, универзитет који је подигао на средства за своју прву посету САД, служио као гувернер универзитета од 1925 до 1928, али је одбио понуду за пост у 1933 је био врло критичан према њеном управом.

Још један велики догађај био је да се одржати у његовом животу. После смрти првог председника Израела у 1952, израелска влада одлучила да понуди место председника да други Ајнштајн. Он је одбио, али нашао понуду непријатност јер му је тешко да одбију, без изазива дјело.

Недељу дана пре своје смрти Ајнштајн је потписао своје последње писмо. То је био Бертранд Русселл писмо у којем је договорено да његово име иду на манифест позивајући све нације да одустане од нуклеарног оружја. Она доликује да је један од његових последњих дела је расправљати, као што је учинио цео свој живот, за међународни мир.

Ајнштајн је био кремиран у Уилдуоод, Њу Џерси у 4 ам, 18. април 1955 (дан смрти). Његов пепео су разбацани у Тајно место.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland