Матхематицианс

Временска линија Фотографије Новац Поштанске марке Скечеви Претраживање

Louis Victor Pierre Raymond duc de Broglie

Датум рођења:

Мјесто рођења:

Датум смрти:

Мјесто смрти:

15 Aug 1892

Dieppe, France

19 March 1987

Paris, France

Презентација
Примедба - Аутоматски превод са енглеског верзија

Луј де Број с је отац Виктор, војвода од де Број, а његова мајка је била Полин Слоноваче Армаиллэ. Луј је студирао на Лыцее Јансон из Саиллы у Паризу завршио средње образовање 1909. У овој фази није предвидјају каријеру у науци, али је заинтересован за узимање књижевне студије на универзитету. Он је ушао Сорбона у Паризу, узимајући наравно у историји, у намјери да за себе каријере у дипломатској служби. У 18 година дипломирао са степеном уметности, али он је већ је постао заинтересован за математику и физику. Након што је додељен истраживачка тема у историји је изабрао, након много бриге о томе одлуку, на студије за звање из теоријске физике.

У 1913 де Број додељена му дозволе ес наука, али пре каријере имао много напредовао даље Први светски рат избио. Током рата де Број служио у војсци. Он је прикључен на бежичне телеграфије одељак за целу рата и служио на станици код Ајфеловог торња. Током тих ратних година, све своје слободно време је провео размишљајући о техничким проблемима. Он је објаснио како је он привлачи математичке физике после рата (види пример):

Када је у 1920 наставио сам своје студије ... оно што ме привлачи ... за теоријску физику био је ... мистерија у којој структури материје и зрачења је све више и више обавијен је чудно концепт квантне, увео у 1900 Планк у истраживањима у зрачења црног тела, дневни продрли даље на целу физику.

Заузимање истраживања у математичке физике, де Број ипак одржава интерес у експерименталној физици. Његов брат Морис де Број је у то време извођење експерименталног рада на Кс-зрацима и ова показало велико интересовање да се де Број током првих неколико година од 1920-их током којих је радио за свој докторат. Де Број'с докторске тезе Рецхерцхес сур ла Тхеорие дес кванта (истраживања квантне теорије) из 1924 изнео ову теорију електрона таласа, заснована на раду Ајнштајн и Планк. Он је предложио теорију за које је најбоље он зна, односно честица-талас двојност теорију да материја има особине оба честица и таласа.

У предавању де Број дао поводом када је добио Нобелову награду у 1929 објаснио је позадина идеје садржане у својој докторској тези (видети пример):

Пре тридесет година, физика је била подељена на два блока: ... физике материје, заснован на концепте честица и атома који је требало да поштује законе класичне њутнов механике и физике радијације, заснован на идеји пропагације таласа у континуално хипотетички медиј, светао и електромагнетни етер. Али ова два система физике не може да остане издвојена једни од других: морали су да буду уједињени формулисање теорије размене енергије између зрачења и материје. ... У покушају да окупи два система физике, закључци су у ствари које су достигле ни тачна нити прихватљива када се примењује на енергетске равнотеже између материје и зрачења ... Планк ... претпостављам ... да је извор светлости ... емитује своје зрачење и коначно у једнаким количинама - у кванта. Успех Планкове с идеја је била праћена озбиљним последицама. ако је светлост емитована у кванта, мора да није, једном емитована, поседују цестицном структура? ... Џинс и Поенкаре [показује] да ако кретање честица материјала у извор светлости одржан је у складу са законима класичне механике, онда исправно закон зрачења црног тела, Планк с законом, не може бити добијени.

Током разговора у 1963 де Број описао како је, с обзиром на горе позадину, његова открића дошао о:

Као што у мом разговору са мојим братом и увек смо стигли на закључак да се у случају Кс-зрака један је и таласа и корпускулама, тако одједном - ... је сигурна у току лета 1923 - Имам идеју да је један морао да прошири овај материјал на дуалност честица, а посебно електрона. И ја схватио да, с једне стране, Хамилтонове - истакао Јакоби теорија нешто у том правцу, јер се може применити и на честице и, поред тога, она представља геометријске оптике, на другој страни, у квантној добија се квантни феномени бројеви, које се ретко налази у механици, али се јављају врло често у таласом појава и у свим проблемима који се односе на кретање таласа.

Талас природа електрона експериментално је потврђена 1927 од стране ЦЈ Дависсон, Швајцарска Кунсман и ЛХ Гермер у САД и од стране лекара опште праксе Томсон (син ЈЈ Томсон) у Абердину, Шкотска. Де Број теорија таласа електрона материје је касније коришћен од стране Шредингер, Дирак и другима у развоју механике талас.

Након што је докторирао, де Број остао на Сорбони, где је предавала две године, постајући професор теоријске физике на Хенри Поинцарэ Института у 1928. Од 1932 био је професор теоријске физике на Факултет наука у Сорбони. Де Број предавао тамо док је отишао у пензију 1962. Од 1944 био је члан Бироа дес географској дужини. Године 1945 постао је саветник француског Комесаријата за атомску енергију.

Његова највећа част што је добила Нобелову награду 1929. Су цитирани у горњем тексту смо из своје предавање на свечаност доделе награда. Хајде да цитирам даље од предавања (видети пример):

Тако сам дошао на следеће опште идеја која је вођена моја истраживања: за питање, колико и за зрачења, посебно у светлу, морамо увести у један и исто време цестице концепт и талас концепта. Другим речима, у оба случаја морамо претпоставити постојање корпускулама праћена таласима. Али корпускулама и таласи не може бити независно, јер је, према Бор, они су комплементарни један другом, самим тим мора бити могуће успоставити одређени паралелизам између кретања цестице и простирање таласа који је повезан са њом.

Након добијања Нобелове награде за 1929 де Број радио таласа проширења механике. Међу публикација о многим темама које је објавио рад на теорији Дирак је од електрона, на новој теорији светлости, на Ухленбецк с теорија спина, и примене механике у таласом нуклеарне физике. Писао је најмање двадесет и пет књига, укључујући Ондес др моувементс (таласи и приговоре) (1926), ла Мэцаникуе ондулатоире (механика таласа) (1928), Уне провизорни Слоноваче Интерпрэтатион цаусале др не линэаире Де ла Мэцаникуе ондулатоире: Ла Тхеорие Де ла двоструко решење (1956), Увод р́ Ла ноувелле Тхеорие дес партицулес из П Жан-Пјер и др Вигиер из СЕС цоллаборатеурс (1961), Етида критике дес база Де л'ацтуелле Интерпрэтатион Де ла Мэцаникуе ондулатоире (1963). Последња три наведене књиге су објављени на енглеском преводи као Нелинеарни талас Механика: Каузалне Тумачење (1960), Увод у Вигиер Теорија елементарних честица (1963), као и тренутне Тумачење талас механике: Критична Студија (1964) .

Он је написао више популарних дела која показују свој интерес за филозофске импликације модерне физике, укључујући и материју и светлост: Нови физику (1939); револуција у физици (1953), Физика и Мицропхысицс (1960) и Нови погледи у физику ( 1962).

У де Број 1933 је изабран у Академији наука постаје стални секретар за математичке науке 1942. Академији доделила му је Хенри Поинцарэ медаља у 1929 и Алберт И од награда Монака 1932. Друге почасти које је добио су Калинга награда која је додељена му је од стране УНЕСЦО-у 1952 за своје напоре ка разумевању модерне физике јавности. Француски национални научно-истраживачки центар доделила му је златна медаља у 1956. Даља признања су додела Великог крста Легије Хоннеур Слоноваче и Белгије су га Официр Реда Леополда. Добио је почасне докторате универзитета из Варшаве, Букурешт, Атина, Лозана, Квебек, и Бриселу. Изабран је за почасног чланства у академијама и научио осамнаест друштава у Европи, Индија и Сједињене Државе.

Де Број себе описује као:

... има много више стање свести чист теоретичар него експериментатор или инжењер, воли посебно опште и филозофски поглед ... .

Централно питање у животу де Број је био да ли статистичке природе атомске физике одражава непознавање основне теорије или да ли је статистика све да се зна. За већину свог живота он је веровао, иако је бивши млади истраживач је на први веровао да статистика кријемо незнања. Можда изненађујуће, вратио се у овом приказу касно у свом животу наводећи да:

... статистичке теорије сакриј потпуно одређен и утврдити реалност иза променљивих које измичу нашем експерименталним техникама.

Нека нам крај наше биографију са данак плаћен на де Број по смеру Осеен, председник Нобеловог комитета за физику Шведске краљевске академије наука:

Када млад си се бацио у контроверзу бесан колу најдубљих проблема у физици. Сте имали смелости да се афирмишу, без подршке било које познате чињенице, да ствар није само цестицном природе, али и талас природе. Експеримент је дошао касније и основана тачност ваш поглед. Ви сте покривени у свежем славу именом већ вековима овенчани са част.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland