Матхематицианс

Временска линија Фотографије Новац Поштанске марке Скечеви Претраживање

Niels Henrik David Bohr

Датум рођења:

Мјесто рођења:

Датум смрти:

Мјесто смрти:

7 Oct 1885

Copenhagen, Denmark

18 Nov 1962

Copenhagen, Denmark

Презентација Уикипедиа
Примедба - Аутоматски превод са енглеског верзија

Ниелс Бохр с отац је био хришћански Бора и његова мајка је Адлер је Елен. Кристијан Бор је добио докторат из физиологије са Универзитета у Копенхагену 1880 и 1881 је постао Приватдозент на универзитету. Крајем исте године оженио Елен, која је била ћерка Давид Адлер, јеврејски политичар са добрим статусом у данском политичког и тржишног живота. Кристијан и Елен имала троје деце. Најстарији је рођен 1883 Џени у здању које је у власништву Давид Адлер супротан Цхристиансборг Дворац Дански парламент, где седе. Елен мајка је наставила да живи у овој кући после њен муж Давид Адлер је умро 1878 и Елен отишао назад у кући њене мајке да јој дете. Две године касније Нилс је рођен 25. његове мајке ти рођендан у истом свечан дом, Елен опет има врати кући своје мајке за рођење свог детета. Треће дете у породици, који је постао чувени математичар, био је Харалд Бор, који је две године млађи од Нилс.

Када је Нилс је био само неколико месеци његов отац Кристијан је био именован као предавач да попуни упражњено после лево од смрти Петра Панум, професор психологије на Универзитету у Копенхагену, а кратко време касније породица се преселила у Панум'с професорске куће у Копенхагену.

Кенеди је написао у:

Нилс, Харалда, и старију сестру, Џени, одрастао у културан и подстицање кући. Од својих најранијих дана су били изложени свет идеја и дискусије, супротних погледа рационално и добро темпередлы испитано и они су развили поштовање за све који траже дубље познавање и разумевање.

У октобру 1891 ушла Нилс Граммелхолмс школе. Он је присуствовао овој школи, као и његовог брата Харалда, за његову потпуну средње образовање узимајући своје Студентерексамен 1903. Он је добро учинио у школи, без икада буде бриљантан, обично долази трећи или четврти у класи од око 20 студената. Ако је заиста одличан предмет је, можда изненађујуће, физичког васпитања. Он је одличан фудбалер, али не тако добар као његов брат Харалда који је освојио сребрну медаљу играјући фудбал у Данској. Нилс направио неке добре пријатеље док је у школи, али његов најбољи пријатељ током целог његовог живота је био његов брат Харалда.

Током његове последње две године у школи Нилс специјализоване у области математике и физике. Сигурно постоји неки доказ да је убрзо схватио да професор математике није имала тако добар схватање теме као што је требало је и да је постао помало уплашена од његових изузетних ученика Бор. У физици сувише Бор студирао текстова испред класе проналажења грешака у њима. То је био његов отац, више од својих учитеља у школи, који га је инспирисао у својој студије математике и физике. Он је написао у 1922:

Моје интересовање за студије физике је пробудила док сам још био у школи, у великој мери захваљујући утицају свог оца.

Бор је студирао на Универзитету у Копенхагену који је ушао у 1903. Студирао је физику као свој главни предмет, али је математике, астрономије и хемије, као и мањи предмети. Он је учио физике и филозофије хришћанске Цхристиансен стране Харалда Хоффдинг. Знао је како их за много година откако су блиски пријатељи са његовим оцем и да је упознао као део редовне дискусионој групи, и са браћом и Нилс Харалд Бор учествује чим су довољно старе да дају свој допринос. Бор је предавао математику на Универзитету Торвалд Тхиеле.

Бор на универзитет не може да обавља експерименте физике, јер не постоји лабораторија за физику. Међутим његов отац физиологија лабораторијских и његов први рад описује експерименталног рада у физици која је спроведена у тој лабораторији. Он је диктирао рад на брата Харалда. Колеге студента писао о Нилс и Харалда:

Две су нераздвојне. Ја никада нисам зна људе да буду блиски као што су они.

Овај рад је само онај који је написао Бор описују експерименте које је спроведено. Са њом је освојио златне медаље на 1906 из Краљевине Данске академије наука за његову анализу вибрација воде авиона као средства за одређивања површинског напона. Добитник је магистрирао на Универзитету у Копенхагену 1909 и докторирао у мају 1911, за рад под називом проучавање електронске теорије метала је тезе на основу класичне физике и. Нужно, као што није успео да објасни одређене ефекте. Бор је написао у раду:

Не изгледа могуће у садашњој фази развоја електронске теорије да објасни магнетна својства тела из ове теорије.

Бор је посвећена његова теза да се сећање на оца који је умро од срчаног удара неколико месеци раније у фебруару 1911. У то време Бор је био ангажован на Маргарета Норлунд. Пар удала 1. августа 1912 и Рицхард Цоурант, говорећи после смрти Борова, имала је ово да кажем њиховог брака:

Неки људи су спекулисали о срећних околности које у комбинацији да Нилс толико успешне. Мислим да састојци његовог живота никако није било питања на срећу, али дубоко укорењена у структури његове личности ... Није било среће, а не дубоко увид, која га је довела до пронаћи у младим годинама његова супруга, који је, као што сви знамо, имали су пресудну улогу у стварању његове целине научне и личне активности могуће и хармонично.

Бор примењује Кроз Фонд за путовање грант у мају 1911, а након што је направљен награду, отишао је у Енглеску у септембру 1911 да учи са сер ЈЈ Томсон у Кембриџу. Он је намеравао да проведе цео свој периода студирања у Кембриџу, али није добио на добро Томсон је тако, после састанка са Ернест Рутхерфорд у Кембриџу у децембру 1911, Бор прешао у Викторији Универзитета Манчестер (сада Универзитет у Манчестеру), у март 1912. Време је веома случајан, јер је непосредно пред Бора и Радерфорд срели, Радерфорд је објавио велики рад који приказује највећи део масе атома боравио у језгру.

У Манчестеру Бор је радио са групом Радерфорд о структури атома. Радерфорд је Бор постао узор и за његов лични и научни квалитети. Помоћу квантне идеје због Планк и Ајнштајн, Бор цоњецтуред да атома постоје само у дискретним скуп стабилног енергетског стања. Изванредан доказ данас постоји научног напретка Борова јер често дописивали са својим братом Харалда. Он је написао да Харалда 12. јуна 1912:

Можете замислити да је фино бити овде, где су толико људи да разговарају са ... и то са онима који знају највише о овим стварима, и професор Радерфорд заузима такав жив интерес свих да верује да постоји нешто у. У последњих година, он је разрадио теорију структуре атома, који чини се доста мало више чврсто основана од свега што је постојало до сада.

Недељу дана после писања овог писма, 19. јуна, Бор је извештавање напредак за Харалда:

Можда сам сазнао мало о структури атома. Не причају о томе никоме, јер иначе не бих могао писати о томе тако брзо. ... Ви разумете да сам још увек може бити погрешно, јер то није у потпуности разрађен још (али не мислим да је погрешно). ... Верујте ми, ја сам жељан да га завршим у журби, и за то сам узео неколико дана искључен из лабораторије (то је тајна).

До 13. јула је написао:

Ствари иду веома добро, јер верујем да сам сазнао пар ствари, али, како би били сигурни, нисам био тако брзо да их разраде како сам био глуп да мислим. Надам се да ћу имати мало папира спреман и да га покаже Радерфорд пре него што одем, и зато сам тако заузет, тако да је заузет.

Иако Радерфорд и Бор имали потпуно различите личности, они деле огроман ентузијазам за физику и они куповали једни друге лично. Медјутим веза је да никада није био сасвим блиског пријатеља, јер Бор је увек видела Радерфорд као његов учитељ. Они су одговарали од времена су се срели у 1911 до 1937, године смрти Радерфорд је.

Дана 24. јула 1912, са папира још увек незавршена, Бор Радерфорд је напустио групу у Манчестер и вратио у Копенхаген да настави да развија своју нову теорију атома, обављање рада у 1913. Исте године објавио је три рада од основног значаја за теорију атомске структуре. Први рад је био на атом водоника, у наредне две о структури атома тежи од водоника. У овим папирима Бор:

... поставите своју запањујућу покушај да се комбинују аспекте класичне физике са концептом Планкове с квантна дејства. ... Три чувени радови ... формирана фондација ране угледа Борова. Његов рад, иако нису одмах прихватили сви, заинтригирани и његови савременици су их свесни потребе за нови начин описујући збивања на атомском нивоу. Бор атома, иако је замењен научно, настави и данас у главама многих људи, као живо слику онога што атоми изгледају и симбол физике.

У јулу 1913 Бор именован је за Доцент у Копенхагену. Ипак то није била ситуација која му је драго, јер он није могао наставити стил математичке физике која је у развоју. Дана 10. марта 1914, је написао да Одељење за послове образовања:

Потписани узима слободу петиције одељења да би се о оснивању професор теоријске физике на универзитету и поред евентуално повери ми ту позицију.

То је био храбар потез, али Бор је већ висок углед значи да ће бити озбиљно схваћене. Факултет Универзитета га препоручује за столицу теоријске физике, али Одсек за послове образовања је одлучио да одложи потврђују пост. Наравно, у 1914 пута били несигурни и Бор је схватио да је брза одлука не вероватноћа. Зато је био задовољан да прихвати понуду Радерфорд је да се придружи групи као Манчестер Сцхустеру Реадер-а. Он очекује да ће бити у Манчестеру за годину дана, очекујући да му је шеф катедре за теоријску физику у Копенхагену ће бити потврђено до тада. Избијање Првог светског рата док је био на одмору у Тиролу прије путује у Манчестер је своје путовање изузетно тешко, али он и његова супруга стигли у Манчестеру, у октобру 1914 има округли пловили, северно од Шкотске кроз тешке снег на путу.

Бор је у Манчестеру дуже него што је очекивано, јер је његова столица није потврђена до априла 1916. Међутим, то је био веома продуктиван и срећан периода. Цоунтры пише у:

У рано лето 1916 Бохрс вратио у Данској. Четири године раније Бор напустио Манчестер пуна несварене узбудљива, али идеја о атомима. Сада оде и господар те области, као професор у Копенхагену, са супругом који је очекују своје прво дете на његову страну.

У 1917 Бор је изабран Краљевине Данске академије наука и почео је да план институт за теоријску физику у Копенхагену. Ово је створена за њега, а од отварања у 1921, он је постао њен директор, позицију држао за остатак свог живота:

Тај институт је убрзо постао Мека за теоретских физичара из целог света, а после 1933 уточиште за добро многи научници који су побегли из Хитлерове Немачке. Њихов друштвени центар је велика господска "Гамле Карлсберг", с обзиром да народ од оснивача познате пиваре и ставио на располагање Ниелс Бохр у 1932. Овде, по матерински брине о лепе жене Борова, Маргарета ... студената и научника из свих народа окупили да једе и разговор и слуша музику, а често и да седи буквално на ноге Бор, покушавајући да ухвати његове изазовне примедбе, коментаре суптилна и нежна шале, говорио у својим меким Дански глас.

Бор је најпознатији за истраживања атомске структуре наведене изнад и за рад на зрачења, који га је добио 1922 Нобелову награду за физику. Он је одржао предавање о раду за који је добио награду 11. децембра у Стокхолму 1922. Он је говорио о стабилности и Електродинамички атомске теорије дају рачун порекла квантне теорије, спектар водоника, објашњавајући односе између елемената. Његово објашњење покривена и побуде апсорпцију спектралних линија и преписку принцип који је постављен у три радова на квантне теорије спектара између 1918 и 1922.

Године 1923 Бор сумирали идеје:

Без обзира на одступање од основних идеја теорије класичне механике и електродинамика укључени у овим постулатима, било је могуће ући у траг везу између зрачења коју емитују атом и кретање цестице које показује далекосежним аналогија на то полаже право на класичне идеје порекла зрачења.

Квантна механика може се рећи да је стигао у 1925 и две године касније, Хајзенберг је изразио принцип неодређености. На састанку у Комо на северу Италије у септембру 1927 Бор изнео свој принцип комплементарности који је дао физичку интерпретацију Хајзенберг с неизвесности односа. Он је предложио комплементарност и перцепција слике, честица-талас, коњуговано варијабли, квантна еволуција - класична мерења итд, као фундаментално ново тумачење од темеља квантне теорије. Боров идеје о комплементарности се у потпуности истражена.

Бор је мислио да је идеја о комплементарности играју важну улогу у другим областима од квантне физике и радио је на ове идеје кроз остатак свог живота. Он сматра да примена биологије, психологије и епистемологија. Он је предложио да се идеја о комплементарности је изван физике, неки тврдећи да корени идеје дошао из разговора са оцем, Цхристиансен и филозоф Хоффдинг када је још био у школи. Други, као што у цоунтры, дају убедљиве аргументе да покаже да је Бор није свесно утицати филозофија Хоффдинг'с.

То је био Боров приказ квантне теорије која је била на крају да постане прихваћена. Ајнштајн је изразио сумњу гроб тумачење Бор и Бор, Ајнштајн и Ехренфест провео многе сате у дубоке дискусије, али Бор је видели надвладао. Бор је изразио ово говорећи поглед:

Доказе добијене под различитим експерименталним условима се не може схватити унутар једне слике, али мора се посматрати као комплементарне у смислу да само укупност појава ексхаустс могуће више информација о објектима.

ХБГ Казимир написао описује како је то било са Бор ради у Институту:

Чак и Бор који су концентрисани интензивније и да је боравак више моћи него било ко од нас, изгледао за опуштање у укрштене речи слагалица, у спорту, и шаљив дискусије.

Борова други велики допринос, поред квантне теорије, укључите своје теоријско опис периодног система елемената око 1920, своју теорију о атомском језгру се једињење структура у 1936, а његово разумевање фисија уранијума у односу на изотоп 235 1939.

У 1937 Бор, његова жена и њихов син Ханса, направио светске турнеје. Они су путовали у Сједињене Државе, Јапан, Кина и СССР-а. Исте године Радерфорд је присуствовао сахрани у Вестминстерској опатији у Лондону, дајући дирљив говор:

Када сам први пут имао привилегију да раде под његовим личним инспирација је већ био физичар од највећих познатих, али ипак је он тада, и увек остао, отворени да чујете шта млади човек је на његов ум. ... Мисао о њему ће се увек нам непроцењиву извор охрабрења и храброст.

Бор, иако је био крштен у хришћанској цркви, јеврејског порекла су на страни своје мајке и тако, кад су нацисти окупирали Данска 1940, његов је живот постао тежак прекорачења. Морао је да побегне у 1943 тако што узима у Шведској од стране Рибарски чамац. Одатле је морала да путује у Енглеску, где је почео да ради на пројекту да се направи атомска бомба фисија. После неколико месеци отишао са британског истраживачког тима у Лос Аламосу у САД, где су наставили рад на пројекту.

Међутим Бор је дубоко забринут због контроле нуклеарног оружја из 1944 године и покушао да убеди Черчил и Рузвелт на потребу да се међународна сарадња. Он је написао јавно писмо Уједињеним нацијама у 1950 залагању за рационално, мирно атомске политике:

Човечанство ће бити суочен с опасностима без преседана карактера, осим ако, у догледно време, мере могу се предузети завладати катастрофалних такмичење у таквом страховито наоружање и да се успостави међународна контрола производње и употребе материјала моћне.

Боров син Оге такође постао физичар и дели Нобелову награду за физику 1975. (Ово је само један пример од познатих научника у истој породици Други су ван Влецкс као Браггс и Мадам Кири и њена ћерка Ирена Жолио..)

Бор је добио прву УС Атоми за мир "награду 1957. Умро је од срчаног удара у својој кући у 1962 и након овог научника и водећих личности широм света придружио признања да га плаћају. Председник Кенеди је написао (видети пример):

Амерички научници, заиста све америчке држављане који су познавали доктора Борова име и његов велики допринос, да поштују и поклонили га за више од две генерације ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland