Mathematicians

Tidsledning Fotoer Penger Frimerker Skisse Leting

Richard Phillips Feynman

Fødseldato:

Fødselsted:

Dato av død:

Sted av død:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Framstilling  Wikipedia
OPPMERKSOMHET - Automatisk oversettelse fra engelsk versjon

Richard Feynman 's foreldre var Melville Feynman og Lucille Phillips. Melville ble født i en jødisk familie i Minsk, Hviterussland, og emigrerte med sine foreldre til USA da han var fem år gammel. Han var en forretningsmann som prøvde, ikke altfor vellykket, mange forskjellige typer virksomhet. Det er klart at hans talent ikke var i virksomhet, men heller i vitenskapen som var gjenstand som fascinerte ham, men han hadde aldri mulighet til å gjøre en karriere av det. Lucille Phillips ble født i USA i en jødisk familie. Lucille's far hadde utvandret fra Polen og hennes mor kom fra en familie av polske innvandrere. Hun er utdannet en barneskole lærer, men giftet Melville i 1917 før du tar opp et yrke.

Etter deres ekteskap Lucille og Melville Feynman flyttet inn i en Manhattan leilighet, og året etter, deres første barn Rikard ble født. Melville ønsket hans første barn til å være en sønn og han også ville ha ham til å bli en vitenskapsmann så overlykkelig da han fikk sønnen han ville, gjorde han alt han kunne for å interessen Richard i realfag gjennom barndommen. Gleick skriver:

Melville's gave til familien var kunnskap og seriøsitet. Humor og historiefortelling kom fra Lucille.

Tragedien rammet familien da Richard var fem år gammel til Lucille og Melville hadde en annen sønn som døde da fire uker gamle. Det betydde at en tristhet falt over husstanden som må ha påvirket den unge Richard. Etter dette var han enebarn til sin søster Joan var født da han var ni år gammel. Familien flyttet flere ganger i løpet av disse årene, men da Richard var ti de slo seg ned i Far Rockaway.

Richard, eller Ritty som hans venner kalte ham, lærte mye av vitenskap fra Encyclopaedia Britannica og lærte seg elementær matematikk før han oppdaget det på skolen. Han har også satt opp et laboratorium i rommet sitt hjemme hvor han eksperimenterte med elektrisitet. Særlig kablet han kretser med lyspærer, oppfant han en innbruddsalarm, og han tok radioer fra hverandre til å reparere skadede kretser. Da han kom inn Far Rockaway High School hans interesser var nesten helt matematikk og naturfag. Han fant liten sans for kunst type fag på denne tiden:

Jeg har alltid bekymret for å være en sissy, jeg ville ikke være for delikat. For meg, ingen ekte mann aldri betalt noen oppmerksomhet til poesi og slike ting.

På skolen Feynman nærmet matematikk i en svært ukonvensjonell måte. I utgangspunktet han likte recreational matematikk som han hentet en stor mengde nytelse. Han studerte mye matematikk i sin egen tid som trigonometri, differensial-og integralregning kalkulus og komplekse tall lenge før han møtte disse temaene i hans formelle utdanning. Realisere viktigheten av matematisk notasjon, fant han sin egen notasjon for sin, cos, tan, f (x) osv. som han mente var mye bedre enn standard notasjon. Men når en venn ba ham forklare et stykke matematikk, han plutselig innså at notasjon kunne ikke være en personlig sak siden en trengte det for å kommunisere. Han likte matematikk konkurranser og var en virkelig stjerne i skolen sin. I sitt siste år på Far Rockaway High School han vant New York University Math Championship.

Etter endt skolegang han brukt på flere universiteter for å studere der. En ville ha forventet hvert universitet som han anvendte ville entusiastisk tilbyr ham en plass, men det var ikke så lett. Selv om hans karakterer i matematikk og naturfag utestående, hadde han gjort mye mindre godt i andre fag. Det var også et "problem" at han var jøde, som egentlig var et problem i USA på denne tiden med universiteter har kvoter på antall jøder de innrømmet. Han satt opptaksprøver for Columbia University og de snudde ham ned. Han har aldri helt tilga dem for å lade seg 15 dollar og deretter avvise ham. Han ble akseptert, men ved Massachusetts Institute of Technology.

Han gikk inn MIT i 1935, og etter fire års studier, fikk sin B.Sc. i 1939. Han dro dit for å studere matematikk, men selv om han fant kursene lett, han ble stadig mer bekymret av abstraksjon og mangelen på applikasjoner som preget kurset på dette tidspunktet. Han leste Eddington er Mathematical Theory of Relativity mens i sitt første år av studier og følte at det var dette han ønsket fra matematikk. Hans matematikk forelesere presenterte ham med den oppfatning at man gjorde matematikk for sin egen skyld så Feynman endret kurs, tok elektroteknikk. Veldig fort han forandret igjen, denne gang på vei inn i fysikk. Det er interessant å tenke at hadde Feynman tatt kurset matematikk ved Cambridge som Hoyle tok rundt samme tid, ville han ha funnet det akkurat hva han ville.

Fysikken selvfølgelig at Feynman tok ved MIT var ikke en standard. Han tok Innføring i teoretisk fysikk, en klasse beregnet for hovedfagsstudenter, i sitt andre år. Det var ingen kurs på kvantemekanikk, et emne som Feynman var veldig opptatt av å studere, så sammen med en fyr undervisning, TA Welton, han begynte å lese de tilgjengelige tekstene våren 1936. Tilbake til sine respektive hjem i sommeren 1936 de to utvekslet en rekke oppsiktsvekkende brev da de prøvde å utvikle en versjon av rom-tid der (sitert fra en av bokstavene - se):

... elektriske fenomener [er] et resultat av beregningen av et mellomrom på samme måte som gravitasjons-fenomener er.

Innen 1937 Feynman leste Dirac 's prinsipper kvantemekanikk og se hvordan hans svært originale ideer passet inn Dirac' s tilnærming. Faktisk Dirac ble vitenskapsmann som Feynman mest respekterte gjennom hele livet.

Vi nevnte at Feynman dro hjem for sine ferier. Faktisk han søkt på sommerjobb ved Bell Telephone Laboratories hver sommer, men ble alltid avvist en posisjon der til tross for den høyeste anbefalingene. Selv om det aldri kan bevises, det ser ingen annen grunn til at han ville bli slått ned annet enn at han var jødisk.

Da han nærmet seg slutten av sin bemerkelsesverdige fire undergraduate år ved MIT han begynte å tenke på å studere til doktorgraden sin. Siden han hadde vært så glad på MIT og tro det skal være den ledende institusjon, nærmet han leder for fysikk, John Slater, ber om at han oppholde seg på å ta en doktorgrad kurs. Slater sa at for hans eget beste han måtte flytte, og han foreslo Princeton.

Til tross for den personlige anbefaling om at Harry Smyth ved Princeton mottatt fra Slater, var det ikke opplagt at Feynman ville bli akseptert. Han hadde de beste karakterene i fysikk og matematikk at noen hadde sett, men på den annen side var han nær bunnen i historie, litteratur og kunst. Han hadde en annen ting går imot ham - nemlig at han var jødisk. Smyth skrev:

Er Feynman jødiske? Vi har ingen bestemt regel mot jøder, men må holde sin andel i avdelingen vår rimelig små på grunn av vanskelighetene med å plassere dem.

Etter ytterligere brev fra Slater var Feynman akseptert ved Princeton. Hans doktorgradsarbeid ved Princeton ble overvåket av John Wheeler, og etter å finne det første problemet som Wheeler ga ham heller intractable, dro han tilbake til ideer han hadde tenkt på mens ved MIT. Det første seminaret at han ga ved Princeton ble til et publikum som inkluderte Einstein, Pauli og von Neumann. Pauli sa til slutt:

Jeg tror ikke denne teorien kan være rett ...

I ettertid Feynman mente at Pauli må ha sett problemer på en gang, for etter Feynman hadde brukt lang tid på å jobbe med det, også han mente at det ikke var tilfredsstillende. Men han fortsatte å utvikle en ny tilnærming til kvantemekanikk med prinsippet om minst handling. Han erstattet bølgen modell av elektromagnetisme i Maxwell med en modell basert på partikkelen interaksjoner kartlagt i rom-tid. Gleick skriver:

Dette var Richard Feynman nærmer seg toppen av sin makt. At tjuetre ... det var ingen fysiker på jorden som kunne matche hans overstrømmende kommandoen over de opprinnelige materialer av teoretisk vitenskap. Det var ikke bare et anlegg på matematikk (selv om det var blitt klart ... at den matematiske maskineriet fremvoksende fra Wheeler-Feynman samarbeidet var utenfor Wheeler egen evne). Feynman syntes å ha en skremmende enkelt med stoffet bak likninger, som Einstein på samme alder, som den sovjetiske fysikeren Lev Landau - men få andre.

Han fikk sin doktorgrad fra Princeton i 1942, men før denne gangen USA hadde gått inn i andre verdenskrig.

Feynman arbeidet med atombomben prosjektet ved Princeton University 1941-42) (og så ved Los Alamos (1943-45). Da han ble kontaktet i løpet av hans siste året i forskning for å delta i prosjektet hans første reaksjon var en meget bestemt nei siden han gikk inn i sluttfasen av arbeidet for sin avhandling på den tiden:

... Jeg gikk tilbake til oppgaven min - i cirka tre minutter. Da jeg begynte å gå i gulvet og tenker om ting. Tyskerne hadde Hitler og muligheten for å utvikle en atombombe var åpenbart, og muligheten for at de ville utvikle det før vi gjorde var veldig mye av en skrekk.

Feynman begynte arbeidet med Manhattan-prosjektet ved Princeton utvikle en teori om hvordan å skille fra Uran 235 Uran 238, mens hans avhandling veileder Wheeler dro til Chicago for å jobbe med Fermi den første kjernereaktor. Wigner i Wheeler fravær, rådet Feynman å skrive sin avhandling og etter Wheeler og Wigner undersøkt arbeidet mottok han sin doktorgrad i juni 1942.

Feynman hadde en vanskelig personlig problem på denne tiden. Kjæresten hans gjennom mange år, Arlene Greenbaum, hadde blitt diagnostisert med tuberkulose og hans familie imot deres ekteskap. Kort tid etter at han ble tildelt doktorgraden Feynman giftet Arlene uten familiemedlemmer til stede. Kort etter ekteskapet Feynman gikk til nybygde Los Alamos område å arbeide på atombomben prosjektet. Hans bemerkelsesverdige evner snart førte til at han ble utnevnt som leder av teoretiske divisjonen. Arlene døde i 1945 like før den første testen av bomben. Feynman ville gifte seg to ganger og har to barn med sin tredje kone.

Etter andre verdenskrig, høsten 1945 ble Feynman utnevnt som professor i teoretisk fysikk ved Cornell University. Ved første han viet seg til undervisning og legge sin forskning til side. Trykket av arbeidet ved Los Alamos, sammen med den personlige stresset av å se kona helse nedgang, hadde tatt sitt toll. Han skrev:

Hvis du undervise en klasse, kan du tenke på elementære ting som du kjenner godt. Disse tingene er slags moro og deilig. Det gjør ikke noe vondt å tenke seg om igjen. Finnes det en bedre måte å presentere dem? De elementære ting er lett å tenke på, hvis du ikke kan tenke på en ny tanke, ingen skade skjedd, hva du tenkt på det før du er god nok for klassen. Hvis du tror på noe nytt, er du heller glad for at du har en ny måte å se på det.

Han fikk tilbud om stillinger ved andre universiteter, men følte det som en ikke-forsker han kunne ikke engang vurdere dem. Plutselig ønsket om å drive forskning treffe ham igjen og han kom tilbake til kvanteteori elektrodynamikk at han jobbet på før andre verdenskrig.

I 1950 Feynman akseptert en stilling som professor i teoretisk fysikk ved California Institute of Technology. Siden han allerede hadde planlagt et sabbatsår permisjon før de fikk tilbudet, var han i stand til å arrangere å tilbringe de første ti månedene av sin nye avtale i Brasil. Han forble ved Cal Tech for resten av sin karriere, han ble utnevnt Richard Chace Tolman professor i teoretisk fysikk der i 1959.

Feynman viktigste bidrag var å kvantemekanikk, følgende på fra arbeidet med sin doktoravhandling. Han introduserte diagrammer (nå kalt Feynman diagrammer) som er grafisk analoger av matematiske uttrykk for å beskrive oppførselen til systemer av samspill partikler. Han ble tildelt Nobelprisen i 1965, sammen med Schwinger og Tomonoga:

... for grunnleggende arbeid i Kvanteelektrodynamikk, med dyp-pløying konsekvenser for fysikk elementærpartikler.

Annet arbeid på partikkel spinn og teorien om "partons" som førte til den gjeldende teorien om kvarker var fundamentale i skyve frem en forståelse av partikkelfysikk.

Tidlig i 1979 Feyman helse hadde forverret seg og han hadde kirurgi for magekreft. Dette var meget vellykket, og legene trodde at han ikke ville lide en gjentakelse. Etter utvinning hans likte han i rampelyset som en berømt offentlig figur, en rolle som ble forsterket da boken ble en overraskende bestselger. Hans siste store oppgave var som medlem av en komité satt opp til å undersøke årsaken til eksplosjonen på romfergen Challenger tirsdag 28. januar 1986. Den fascinerende historien om vitenskap og politikk i denne undersøkelsen er fortalt i Feyman egne ord. Det var en veldig vanskelig tid for Feyman siden hele etterforskningen hans helse ble stadig dårligere. Mot slutten av 1987 kreft ble funnet igjen i hans magen. Etter hans død skrev Chandler 17. februar 1988:

Feynman, som døde ved University of California i Los Angeles Medical Center etter åtte års kamp med underlivs kreft, var en populær og energisk foredragsholder som, tross sykdommen sin, fortsatte å undervise ved California Institute of Technology inntil to uker siden.

Feynmans bøker omfatter mange fremragende dem som utviklet seg ut forelesning kurs. For eksempel Kvanteelektrodynamikk (1961) og The Theory of Fundamental Processes (1961), The Feynman Lectures on Physics (1963-65) (3 bind), The Character of Physical Law (1965) og QED: The Strange Theory of Light and Matter (1985).

I Gleick beskrevet Feynmans tilnærming til vitenskap:

Så mange av hans vitner observerte fullstendig frihet til sine flygninger på tanken, men da Feynman fortalte om sine egne metoder ikke frihet, men begrensningen ... For Feynman essensen av vitenskapelige fantasi var en mektig og nesten smertefull regelen. Hva forskerne lage må samsvare med virkeligheten. Det må samsvare med det som allerede er kjent. Scientific kreativitet, sa han, er fantasien i en tvangstrøye ... Reglene for harmoniske progresjon gjort for Mozart et bur som urokkelig som sonetten gjorde for Shakespeare. Som urokkelig og som frigjørende - for senere kritikere fant skaperen geni i kontrapunkt av struktur og frihet, fasthet og oppfinnsomhet.

Feynman mottok mange utmerkelser for sitt arbeid. Han ble valgt til American Physical Society, American Association for the Advancement of Science, National Academy of Science, og Royal Society of London. Blant tildelingene han fikk var Albert Einstein Award (1954) og Lawrence Award (1962).

Som å Feynmans karakter ble han beskrevet som følger:

Han ble viden kjent for sine umettelig nysgjerrighet, milde vidd, briljante sinn og lekne temperament.

Gleick beskriver ham slik:

... mystifyingly strålende i beregningen, merkelig uvitende om litteratur, lidenskapelig.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland