Матхематицианс

Временска линија Фотографије Новац Поштанске марке Скечеви Претраживање

Galileo Galilei

Датум рођења:

Мјесто рођења:

Датум смрти:

Мјесто смрти:

15 Feb 1564

Pisa (now in Italy)

8 Jan 1642

Arcetri (near Florence) (now in Italy)

Презентација Уикипедиа
Примедба - Аутоматски превод са енглеског верзија

Галилео Галилеи с родитељи били су Вићенцо Галилеј и крајина Амманнати. Винченцо, који је рођен у Фиренци 1520, био професор музике и фино лаута играч. Након студија музике у Венецији је спроведено експерименте на жице за подршку његове музичке теорије. Крајине, који је рођен у Песциа, ожењен Винченцо у 1563 и они су своје куће у природи у близини Пизе. Галилеј је своје прво дете и провео своје ране године са својом породицом у Пизи.

Године 1572, када је Галилеј имао осам година, његова породица се враћа у Фиренцу, родни град свог оца. Међутим, Галилеј је остао у Пизи и живео две године са Музио Тедалди који је у вези са мајке Галилеј је од брака. Када је напунио десет Галилео оставио Пиза да се придруже својој породици у Фиренци и тамо је туторед од Јакопо Боргхини. Једном је довољно стара да се образују у манастиру, његови родитељи га шаљу Цамалдолесе манастиру на Валломброса која се налази на величанственом шумовит падину 33 км југоисточно од Фиренце. Тхе Цамалдолесе Ред је независно од бенедиктинског реда, раздваја од тога око 1012. Ред комбиновао усамљене живот пустињак са строгим животом монаха и ускоро младе Галилеј је овај зивот један атрактиван. Постао је искушеник, намерава да се придружи ред, али то није молимо његов отац, који је већ одлучио да његов најстарији син постане лекар.

Вићенцо је имао Галилеј повратка из Валломброса у Фиренци и одустане од идеје придруживања Цамалдолесе поретка. Чинио је наставак школовања у Фиренци, међутим, у школи коју води Цамалдолесе монаха. Године 1581 Галилеј Винченцо послао назад у Пизи поново живе са Музио Тедалди и сада да се упишу за медицинску диплому на Универзитету у Пизи. Иако идеја медицинске каријере никада не изгледа да је апеловао на Галилеја, отац му је жеља била прилично природним путем јер је био истакнути лекар у својој породици у прошлом веку. Галилеј никада не изгледа да су се озбиљно студије медицине, похађају курсеве на своје реалне интересе који су у математици и природним филозофије. Његов наставник математике у Пизи је Филипо Фантони, који је одржан столицу за математику. "Галилео се враћа у Фиренцу за летњи одмор и тамо наставили да студирају математику.

Године 1582-83 Остилио Ричи, који је био математичар тоскански суда и бивши ученик Тартаглие, учио курс на Еуклид с елементима на Универзитету у Пизи Галилеј који су присуствовали. Током лета 1583 "Галилео" је поново у Фиренци са својом породицом и Вићенцо га је охрабрио да прочитате Галена даље своје студије медицине. Галилеј, међутим, и даље оклевају да студирају медицину, позвао Ричи (такође и у Фиренци где је тоскански суд провео лето и јесен) у својој кући у сусрет своме оцу. Ричи је покушао да убеди Вићенцо да дозволи свом сину да студира математику, јер је то, где леже његови интереси. Винченцо свакако није свиђала идеја и снажно одупирали, али на крају је дао тако мало и Галилеј био у могућности да студирају дела Еуклид и Архимед из италијанског превода који је направљен Тартаглие. Наравно он је и даље званично уписан као студент медицине у Пизи, али на крају, од 1585, дао је до овог курса и остао без завршио степена.

Галилеј је почео настави математике, прво приватно, а затим у Фиренци током 1585-86 у Сијена где је одржана јавна именовања. Током лета 1586 је предавао на Валломброса, а у овој години написао је прве научне књиге мало баланс [ла Баланцитта] која описује Архимедов метод решавања специфичних гравитиес (која је релативна густина) супстанци коришћењем равнотежу. У наредних годину дана отпутовао је у Рим за посету Цлавиус који је био професор математике на језуита Цоллегио Романо тамо. Тема која је веома популарна код језуита математичари у то време био центара гравитације "Галилео" и донео са собом неке резултате које је открио на ову тему. Упркос што веома повољан утисак на Цлавиус Галилео није успео да добије обавезу да предају математику на Универзитету у Болоњи.

После напуштања Рима Галилеј је остао у контакту са Цлавиус од преписке и Гуидобалдо Дел Црна је такође редован дописник. Сигурно је теореме које Галилеј доказао на центрима гравитације чврстих тела, и оставио у Риму, разговарали су у овој преписци. Такође је вероватно да Галилеј примио белешке са предавања из предмета који су дати у Цоллегио Романо, јер је направио копије тог материјала који и даље опстају и данас. Преписка је почела око 1588 и наставио је дуги низ година. Такође, у 1588 Галилео "добио престижну позивницу за предавање на димензије и положај у Дантеовог пакла Пакао на Академији у Фиренци.

Фантони лево шеф катедре за математику на Универзитету у Пизи 1589 и Галилеј је именован да попуни место (мада је то само номинална позицији да пружи финансијску подршку за Галилеј). Не само да је јак прима препоруке од Цлавиус, али је стекао одличну репутацију својим предавањима у Фиренци академије у претходној години. Млади математичар је брзо стекао репутацију која је била неопходна да се стекну такве позиције, али и даље има више места на којима би могао да циљ. Галилеј је провео три године одржавања овај пост на универзитету у Пизи и за то време написао је де моту низ есеја о теорији кретања која је никада није објављен. Врло је вероватно да он никада није објављен тај материјал, јер је мање него задовољни са њим, и то је фер за иако садрже неке важне кораке напријед, такође садржи неке погрешне идеје. Можда најважнији нове идеје које де моту садржи да је једно тестирање теорије спровођењем експеримената. Нарочито је важно дело садржи идеју да се могло тестирати теорије о падање тела помоћу КОСИНА да успори стопу порекла.

У 1591 Винченцо Галилеј Галилео је отац умро и будући Галилео "је најстарији син је морао да обезбеди финансијску подршку за остатак породице, а посебно су неопходна финансијска средства да се обезбеди мираз за своје две млађе сестре. Бити професор математике у Пизи није добро плаћени, па Галилеа изгледао за више уносан порука. Са јаким препорукама из Гуидобалдо дел Монте, Галилеа је именован за професора математике на Универзитету у Падови (универзитет Млетачка република) у 1592 на плате три пута ста је он добио у Пизи. Дана 7. децембра 1592 године дао наступну предавања и почиње период од осамнаест година на универзитет, година која је касније описао као најсрећнији део свог живота. Падови на његове дужности су углавном да уче Еуклид с геометрије и стандарда (Геоцентричан) на астрономији, студенти медицине, који би требало да знају неке астрономију како би употреба медицинске астрологије у пракси. Међутим, Галилеј тврдио против Аристотела с обзиром на астрономији и природне филозофије у три јавна предавања дао у вези са појавом Нове звезде (данас познат као "Кеплер с супернове ') у 1604. Веровање у овом тренутку је да се од Аристотела, а то је да све промене у небесима је да се деси у лунарном региону близу Земље, области фиксне звезде се трајно. Галилеј паралакса користи аргументе да би доказао да је нова звезда није могла да буде близу Земље. У личном писму које је написао до 1598 у Кеплер, Галилеј је изјавио да је коперникански (верујем у теорије Коперник). Међутим, без јавне знак овог веровања је био да се појави док много година касније.

На Падова, Галилеј је почео дугорочни однос са Маријом Гамба, који је из Венеције, али нису можда и ожениш "Галилео", јер осећао је финансијска ситуација није довољно добар. 1600 у своје прво дете Вирџинија је рођен, затим друге ћерке Ливија у наредној години. Године 1606 је њихов син Вићенцо је рођен.

Смо поменули грешку у теорији Галилеј је покрета као што је она постављена у де моту око 1590. Он је сасвим у заблуди у свом уверењу да сила која делује на тело је релативна разлика између његове специфичне и запреминске тежине и да је супстанца кроз коју се преселио. Галилеј је писао његов пријатељ Паоло Сарпи, фино математичар који је цонсултор да венецијанских власти, у 1604 и јасно је из његовог писма које је ово време је схватио своју грешку. У ствари, он се вратио да ради на теорији кретања у 1602 и током наредне две године, кроз студије склони авиона и клатно, он је формулисао закон исправан пада тела и радила да пројектил следи Параболичан путања. Међутим, ови познати резултати неће бити објављени за још 35 година.

У мају 1609, Галилеа примио писмо од Паоло Сарпи говорећи му о дурбин да Холанђанин је приказан у Венецији. Галилеј је написао у звездано Гласник (Сидереус Нунциус) у априлу 1610:

Око десет месеци достигла извештај моје уши да одређени Флеминга саградили дурбин којим видљиве објекте, иако веома удаљен од ока посматрача, били су изразито видети као да је у близини. У ово је заиста изузетан ефекат је неколико искустава у вези, на које неке особе веровали док су остали негирали их. Неколико дана касније, извештај је потврдио писмо сам добио од Француза у Паризу, Жак Бадовере, што је изазвало ме да примењује сама свесрдно да истражује начине на које сам могао доћи на проналазак сличних инструмената. Ово сам убрзо након тога, мој ослонац представљала доктрину преламања.

Из ових извештаја, и користећи своје техничке вештине, као математичар и као занатлија, Галилеј је почео да серија чије телескопе оптичких наступ је био много бољи него холандске инструмента. Његов први телескоп је направљен од сочива и доступан је увећање од око четири пута. Да бисте побољшали на овом Галилеј научили како да самељите и пољски своје објективе и августу 1609 је инструмент са увећања од око осам или девет. Галилеј одмах видели комерцијалне и војне примене његових телескопом (који је назвао перспициллум) за бродове на мору. Он је задржао Сарпи обавестио свог напретка и Сарпи уређена демонстрације за млетачког Сената. Они су били врло импресионирани и, у замену за велики пораст у његова плата, Галилеј је једина права за израду телескопа на млетачки Сенат. Чини се посебно добар потез на свом делу, јер он мора да зна да су таква права бесмислено, посебно јер је увек признао да телескоп није његов изум!

До краја 1609 Галилеја је окренуо телескоп на ноћном небу и почео да се изузетним открићима. Суердлоу пише (види):

У око два месеца, у децембру и јануару, он је још открића која је променила свет него што је ико икада направљена пре или будући.

Са астрономским открића он је са својим Телескопи су описани у књизи се зове кратко у звјезданом Гласник објављен у Венецији, у мају 1610. Овај рад је изазвао сензацију. Галилеј тврдио да се види планина на Месецу, да би доказао Млечни Пут је био састављен од ситних звезда, и да је видела четири мала тела у орбити Јупитера. Ови последњи, са оком за добијање позиције у Фиренци, брзо је под називом 'Медицеан звезда. Такође је послао Цосимо де Медичи, велики војвода Тоскане, одличан телескоп за себе.

Млетачког Сената, можда схватају да су права производње телескопа Галилеј који им је дао били су безвредна, замрзла своје плате. Ипак је успео у Импресиван Цосимо и, у јуну 1610, само месец дана након његове мало познате књиге објављен је Галилео је поднео оставку на дужност у Падови и постао шеф Мисел на Универзитету у Пизи (без било каквих наставних обавеза) и "математичар и филозоф 'да велики војвода Тоскане. Године 1611 посетио је Рим, где је био третиран као водећа личност; Цоллегио Романо ставља на велика вечера говорима у част "Галилео" је изузетна открића. Такође је направљен члан Аццадемиа деи Линцеи (заправо шести члан) и ово је част што је посебно важно да "Галилео" који је потписао сам 'Галилео Галилеи Линцео' из тог времена.

Док је у Риму, а након повратка у Фиренцу, Галилеј је наставио да примедбе са својим телескопом. Већ у звездано Гласник је дао груб периода четири сателити Јупитера, али прецизније прорачуне су свакако није лако јер је било тешко да се идентификују са посматрања који месец је сам, који је био ИИ, који ИИИ и који ИИИ. Он је дуги низ запажања и био је у стању да да тачне периоде од 1612. У једном тренутку у рачунању постао врло збуњен јер подаци које је снимио изгледало неконзистентан, али је заборавио да узме у обзир кретање Земље око Сунца.

Галилеј први окренуо телескоп на Сатурна 25. јула 1610, а појавила се као три тела (његов телескоп није био довољно добар да покаже прстење, али им се појављују као режњевима на обе стране планете). Наставак запажања су заиста збуњујуће Галилео "као тела са обе стране Сатурна нестао када је прстен систем је на ивици. Такође, у 1610 открио да, када се види у телескоп, планете Венере показују оне фазе као и Месец, и стога морају орбите Сунца не Земље. Ово није један омогућавају да одлучите између коперникански систем, у коме све иде круг Сунца, и да предлог Тыцхо Брахе у којој све, али Земљу (и Месец) иде око Сунца што опет иде кругу Земље. Већина астронома тог времена, у ствари, омиљен Брахе с система и заиста разликовање два експеримента који је изван инструменти дана. Међутим, Галилеј је знао да сва своја открића су доказ за Цоперницанисм, иако није доказ. У ствари, то је његова теорија пада тела који је најзначајнија у том смислу, за противника кретања Земље је тврдио да, уколико се Земља ротира и тело је избачен из торња требало би да падају иза кула као Земља ротира док пао / пала. Будући да је ово није приметио у пракси ово је узет као јак доказ да је Земља стационарно. Галилеј, међутим већ знао да би тело пада у посматраном начин на ротирајуће Земље.

Друга запажања по Галилеј укључени посматрање примећена. Он је известио ове у дискурсу о плутајући тела који је објавио у 1612 и више у потпуности Слова на примећена који се појавио у 1613. У наредној години његове две ћерке су ушли у Фрањевачки манастиру Светог Матеју изван Фиренце, Вирџинија узимајући име Сестра Марија Селест и Ливија име Сестра Арцангела. Јер је родјен изван брака, Галилеа сматрали да они сами никада не би требало да се удају. Иако је Галилеј је изнео многе револуционарне теорије тачне, он није био тачан у свим случајевима. Посебно када су три комете појавио 1618 постао је укључен у контроверзи у вези природе комете. Он је тврдио да су били близу да Земљу и због оптичких преламања. Озбиљних последица несрећног овај аргумент је био да исусоваца Галилеј почео да виде као опасног противника.

Упркос приватним подршци за Цоперницанисм Галилео је покушао да избегне контроверзу коју не чинећи јавне изјаве о том питању. Ипак је био увучен у контроверзе кроз Цастелли, који је именован за столицу математике у Пизи у 1613. Цастелли је био ученик Галилеја и био је присталица Коперник. На састанку у палати Медичи у Фиренци, у децембру 1613 са великог кнеза Цосимо ИИ и његова мајка Кристина велика војвоткиња од Лорене, Цастелли је затражено да објасни очигледно контрадикција између теорије и коперникански Светог Писма. Цастелли бранио позицију коперникански енергично и написао "Галилео после њега говорећи како је био успешан у стављате аргументе. Галилеј, мање уверен да Цастелли је освојио аргумента, написао писмо Цастелли му тврдећи да су Библију треба тумачити у светлу онога што наука је показала да би било истинито. Галилеј је имао неколико противника у Фиренци и они су сигурни да је копија Писмо Цастелли послати инквизиција у Риму. Међутим, после прегледа њен садржај мало нађоше на који би могли објекат.

Католичка црква је најважнија фигура у овом тренутку у односима са тумачењима Светог Писма је кардинала Роберта Беллармине. Он је изгледа у овом тренутку да виде мало разлога за цркву да се брине о коперникански теорије. Тачку на питање да ли је Коперник имао само изнети математички апарат који су омогућили израчунавање положаја небеских тела да се једноставно више или да ли је предлагање физичке реалности. У овом тренутку Беллармине посматрати теорију као елегантни математички онај који не угрозе успостављена Хришћанска веровања у вези са структуром универзума.

Године 1616 Галилеј је написао писмо велика војвоткиња која енергично напао следбеници Аристотела. У овом раду, који је упућен велика војвоткиња Кристина Лорене, он снажно залагали за не-буквално тумачење Светог Писма када буквалне интерпретације би контрадикторни подаци о физичком свету доказују и математичке науке. У овом Галилеа изјавио је сасвим јасно да је за њега коперникански теорија није само математичка израчунавања алат, али је физичке реалности:

Држим да је Сунце налази у центру револуција небеског орбс и не мења место, и да се Земља окреће на себе и креће око њега. Штавише ... Потврђујем овај приказ не само негирање Птолемеј с и Аристотела с аргументима, али и за многе производе са друге стране, посебно неке која се односе на физичке ефекте чији узроци можда и не може утврдити на други начин, и других астрономских открића; ови открића јасно оповргнути Птолемејске система, и они адмираблы слажете са овим другим позицију и потврдите.

Папа Павле в Беллармине наредио да се од Свете конгрегације Индекс одлучује о коперникански теорије. Кардинала и инквизиција састала 24. фебруара 1616 и узео доказе из теолошког стручњака. Они су осудили учењима Коперника и Беллармине пренео своју одлуку да "Галилео", који није био лично укључен у суђење. Галилеј је забрањено да одржи коперникански погледа, али је касније догађаје су му мање забринути за ову одлуку од инквизиције. Оно што је најважније Маффео Барберини, који је био љубитељ "Галилео", изабран је Попе Урбан ВИИИ. Ово се догодило баш као Галилеј књига ИЛ саггиаторе (Ассаыер) је ускоро бити објављен од стране Аццадемиа деи Линцеи у 1623 и Галилеј је брзо да се посвети раду на новом папи. У раду описани Галилеј је нова научна метода и садржи чувени цитат о математике:

Филозофија је написано у овој великој књизи, свемира, која стоји стално отворен за поглед. Али, књига не могу се разумети ако се прво учи да схвате језик и прочитајте карактера у коме је написана. Писано је у језик математике, а ликови су троуглови, кругови и друге геометријске фигуре, без којих људски је немогуће разумети ни једну једину реч о томе, без тих један је лутања у мраку лавиринт.

Попе Урбан ВИИИ Галилеј позвани да папски публику на шест пута и довели Галилео "да верује да католичка црква не би питање коперникански теорије. Галилеј, дакле, одлучио да објави своје ставове верујући да је он могао да учини без озбиљне последице од Цркве. Ипак ова етапа у његовом животу "Галилео здравље је било лоше и честе нападе тешке болести и тако иако је почео да пише свој чувени дијалог у 1624 га је шест година да заврше посао.

Галилеј је покушао да добије дозволу од Рима да објави дијалог у 1630, али то није лако доказати. На крају је добио дозволу из Фиренце, а не Рим. У фебруару 1632 Галилеј објавио Дијалог Што се тиче два начелника Системи света - Птоломеја и коперникански Она има облик дијалога између Салвиати, који тврди за коперникански система и Симплицио који је Аристотелски филозоф.. Врхунац књиге је аргумент по Салвиати да се креће Земља која је заснована на теорији Галилеј о плима и осека. Галилеј теорија плиме је у потпуности лажна упркос постулирао Кеплер након што је већ изнео тачно објашњење. То је несретни, с обзиром на невероватне истине дијалога подржава, да је аргумент који Галилеј мислио да најјачи доказ Коперник с теорије треба да буду нетачни.

Убрзо након објављивања дијалога се тиче два начелника системи Свет - Птоломеја и коперникански инквизиција је забранила продају и наложио Галилео "у Риму да се појави пред њима. Болест га је спречила путују у Рим, све до 1633. Галилеј је оптужбе на суђењу која је уследила је да је прекршила условите утврдени во инквизиција у 1616. Међутим различитих верзија ове одлуке је произведен на суђењу, уместо једне Галилеј је дат на време. Истина коперникански теорија није проблем дакле, он је узет као чињеница на суђењу да је ова теорија нетачна. Ово је логично, наравно, јер пресуда од 1616 прогласила је било потпуно нетачно.

Проглашен кривим, Галилеј је осуђен на доживотни затвор, али казна је извршена донекле и са симпатијама је износила кућни притвор, него затворска казна. Он је био у стању да живи са првог архиепископа Сијена, а касније да се врате кући у Арцетри, близу Фиренце, али је морала да проведе остатак свог живота гледа од стране службеника из инквизиције. У 1634 је доживео тешке ударац када је његова ћерка Вирџинији, сестра Марија Селест, умро. Она је велику подршку свог оца кроз његове болести и Галилеа била разбијена и није могао да ради за много месеци. Када је успео да поново покренете посао, почео је да пише дискурси и математичке демонстрације у вези две нове науке.

Након Галилеј је завршио рад на дискурси је кријумчарена ван Италије, и одведени на Леыден у Холандији где је објављен. Он је најстрожије математичка дело које третирају проблеме на подстицај, момената, као и центри гравитације. Већи део овог посла вратио се необјављене идеје у Де моту од око 1590 и побољшања која је радила током 1602-1604. У дискурси је развио своје идеје КОСИНА писања:

Претпостављам да се брзо стечена по истим покретне ствари преко различитих склоности на авион кад год су једнаке висине тих авиона једнаки.

Он је потом описао експеримент користи клатно да верификујете своју имовину склони авиона и користи та идеја да теорема о убрзању тела у слободном паду:

Времена у коме је Испресецан одређене удаљености од објекта креће према униформи убрзање од остатак је једнако време у којем ће бити иста удаљеност Испресецан истим покретне ствари крећу у униформи брзина једној половини максималне брзине и коначног претходна равномерно убрзаног кретања.

Након што даље резултате овог типа он даје резултат који је познат да је удаљеност од остатка тела помера у униформи убрзање пропорционално квадрату времена узети.

Један би се очекивати да ће "Галилео разумевање клатно, која је од када је био млад човек, довели су га до дизајна сата клатно. У ствари, он само изгледа да је мислио на ову могућност, близу краја свог живота и око 1640 је учинио дизајн прве сат клатно. Галилеј је умро почетком 1642, али му значај сата дизајн је сигурно реализовао његов син Вићенцо који су покушали да сат плана Галилео ", али није успео.

То је био тужан крај за тако велик човек да умре од осуђује јереси. Његова воља је показала да жели да буде сахрањен поред свог оца у породичној гробници у базилици Санта Кроче, али његови рођаци плашили, сасвим исправно, да би то изазвати противљење Цркве. Његово тело је скривено и само стављају у гроб казну у цркви у 1737 од стране цивилне власти против жеље многих у Цркви. Дана 31. октобра 1992, 350 година после смрти Галилеа је, Попе Јохн Паул ИИ је дао адресу у име Католичке цркве у којој је признао да су грешке од стране теолошког саветника у случају "Галилео". Он је изјавио Галилео случај затворен, али не признају да је црква погрешно осуђеник Галилео "на надлежно за јерес због свог веровања да се Земља окреће око Сунца.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland