Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Adrien Maurice Dirac

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Aug 1902

Bristol, England

20 Oct 1984

Tallahassee, Florida, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Paul Dirac 's babai ishte Çarls Adrien Ladislas Dirakut dhe nëna e tij ishte Firence Hannah Holten. Charles Dirakut ishte një shtetas zviceran i lindur në Monthey, në kantonin Valais të Zvicrës, ndërsa nëna e tij erdhi nga Cornwall në Angli. Charles kishte qenë shkolluar në Universitetin e Gjenevës, pastaj erdhi në Angli në 1888 dhe mësoi rreth frëngjisht në Bristol. Atje ai u takua Firence, babai i të cilit ka lëvizur në Bristol si Master Mariner në një anije Bristol, kur ajo ishte duke punuar në bibliotekë atje. Charles dhe Firence martuar në vitin 1899 dhe ata u vendosën në një shtëpi në Bishopston, Bristol, që ata të quajtur Monthey pas qytetin e lindjes së Charles. Në këtë kohë, Charles mësonte frëngjisht në shkollën e mesme bashkangjitur Kolegji metalike Venturers teknike në Bristol.

Pali ishte një nga tre fëmijë, vëllai i tij i vjetër që Reginald Charles Felix Dirakut dhe motra e tij më të vogël që Beatrice Isabelle Marguerite walla Dirakut. Pali kishte një edukim shumë të rreptë familjare. Babai i tij këmbënguli se vetëm frëngjisht të folur në tryezë darkë dhe, si rezultat, Pali ishte i vetmi për të ngrënë me të atin e tij në dhomë ngrënie. Babai i Palit ishte aq i plotë me bijtë e tij që të dy ishin të tjetërsuar dhe Pali solli deri në një shtëpi disi të pakënaqur.

Shkolla e parë që Pali mori pjesë në Peshkopi ishte shkollë fillore dhe tashmë në këtë shkollë aftësinë e tij të jashtëzakonshme në matematikë u bë e qartë për mësuesit e tij. Kur ai ishte dymbëdhjetë vjeç, ai hyri në shkollën e mesme, të ndjekur shkollën e mesme, ku babai i tij mësoi që ishte pjesë e Kolegjit metalike Venturers teknike. Në lidhje me kohën Pali hyri në këtë shkollë, Luftës së Parë Botërore filloi, dhe kjo pati një efekt i dobishëm për Palin që prej djemve më të vjetër në shkollë u nis për në shërbimin ushtarak dhe djemve të rinj kanë më shumë qasje në laboratoret shkencore dhe objektet e tjera. Pali vetë shkroi rreth viteve të tij të shkollës në:

Venturers tregtare ishte një shkollë e shkëlqyer për shkencën dhe gjuhë moderne. Nuk kishte asnjë latinisht apo greqisht, diçka të cilën unë kam qenë tepër i lumtur, sepse unë nuk e vlerësoj vlerën e kulturave të vjetra. Unë e konsideroj veten shumë me fat që ka qenë në gjendje të ndjekin shkollën. ... Unë u nxituan përmes formave më të ulët, dhe u prezantua në një moshë të hershme veçanërisht bazë të matematikës, fizikës dhe kimisë në forma më të larta. Në matematikë i ka studiuar nga librat të cilat kryesisht ishin para pjesës tjetër të klasës. Ky përparim i shpejtë ishte një ndihmë e madhe për mua në karrierën time të fundit.

Ai përfundoi arsimin e tij të shkollës në vitin 1918 dhe më pas studioi inxhinieri elektrike në University of Bristol. Në këtë kohë në Universitetin e kishte kombinuar me Kolegjin metalike Venturers teknike në mënyrë Dirakut mbetur në të njëjtën ndërtesë si ai kishte studiuar gjatë katër viteve të tij në shkollën e mesme. Edhe pse matematika ishte subjekt i preferuar i tij, ai zgjodhi një kurs për të studiuar në universitetin e inxhinierisë që ai mendonte se karrierën e vetme e mundshme për një matematikan u mësimit shkollor dhe ai me siguri donte të shmangur atë profesion. Ai mori diplomua në inxhinieri në 1921, por pas kësaj, pas një punë të verës i paqartë në një inxhinieri punon, ai nuk ka gjetur një pozicion i përhershëm. Nga kjo kohe ai u zhvilluar një pasion të vërtetë për matematikën, por përpjekja e tij për të studiuar në Kembrixh dështuar për arsye shumë të çuditshme.

Duke provimeve bursë Kembrixh në qershor 1921 ai u dha një bursë për të studiuar matematikë në Kolegjin St John's, Cambridge, por kjo nuk dha mjaftueshme për të mbështetur atë. Mbështetje shtesë do të kishte qenë pritet nga autoritet lokale të arsimit të tij, por ai ishte refuzuar mbështetjen për arsye se babai i tij nuk kishte qenë një qytetar britanik për mjaft kohë. Dirakut u ofruar mundësi për të studiuar matematikë në Bristol pa paguar taksat dhe ai e bëri këtë duke u dhënë nderimet e klasit të parë në vitin 1923. Pas kësaj ai u dha një grant për të ndërmarrë kërkime në Kembrixh dhe ai filloi studimet e tij atje në vitin 1923.

Dirakut kishte qenë duke shpresuar që hulumtimet e tij të mbikqyrur nga Ebenezer Cunningham, në këtë kohë ishte bërë i hipnotizuar Dirakut në teorinë e relativitetit dhe donte që të ndërmarrë kërkime mbi këtë temë. Cunningham tashmë kishte si shumë studentë hulumtimit pasi ai ishte përgatitur të marrin dhe kështu Dirakut u Fowler mbikqyrur nga Ralph. Autorë të shkruani:

Fowler ishte atëherë teoricien kryesore në Kembrixh, i përgatitur mirë në teorinë kuantike të atomeve, kërkimore e tij ishte kryesisht në mekanikën statistike. Ai njihet në Dirakut një student i aftësisë pazakontë. Nën ndikimin e tij Dirakut punuar mbi disa probleme në mekanikës statistikore. Brenda gjashtë muajve të mbërritjes në Kembrixh ai i shkroi dy letra për këto probleme. Nuk ka dyshim Fowler ngjallur interesin e tij në teorinë kuantike, dhe maj 1924 Dirakut përfunduar letra e tij të parë që kanë të bëjnë me problemet kuantike. Katër gazeta më u realizuan deri në nëntor 1925.

Megjithë suksesin e qartë Dirakut akademik gëzuar si një hulumtim student kjo nuk ishte e lehtë për atë kohë. Reginald vëllai i tij Dirakut vetëvrasje të kryera gjatë kësaj periudhe. Nuk ka arsye për vetëvrasje duket të jetë i njohur, por marrëdhëniet Dirakut me atin e tij, tashmë të tensionuara, duket gati për t'i dhënë fund krejtësisht pas kësaj që nuk bëjnë me dije se Dirakut mendonin që babai i tij kryhet të paktën një pjesë të përgjegjësisë. Tashmë një person i cili kishte disa miq, kjo tragjedi personale kishte efektin e duke e bërë atë edhe më të tërhequr.

Edhe pse ai kishte bërë tashmë një nisje të shkëlqyer për karrierën e tij kërkimore, punë edhe më mbresëlënëse ishte për t'u ndjekur. Kjo ishte si rezultat i Dirakut duke dhënë prova të një letër nga Heisenberg për të lexuar në verën e vitit 1925. Rëndësia e pronave algjebrike e Heisenberg 's commutators goditi Dirakut kur ai ishte jashtë për një shëtitje në vend. Observables Ai e kuptoi se Heisenberg 's parim pasiguri ishte një deklaratë të noncommutativity të mekanike kuantike. Ai e kuptoi analogji me kllapa Poisson në mekanika e Hamiltonit. Higgs shkruan në:

Kjo ngjashmëri e dhënë me kusht që çoi atë për të formuluar për herë të parë një teori matematikisht në përputhje të përgjithshme të mekanikës kuantike në harmoni me mekanika e Hamiltonit.

Ide u vendosën në mekanikë është teza e doktoraturës Dirakut kuantike për të cilën ai ishte dhënë një Ph.D. në vitin 1926. Është shquar që Dirakut kishte njëmbëdhjetë gazetat në shtyp para se të paraqitur disertacionin e doktoraturës. Pas dhënies së shkallës ai shkoi të Kopenhagen për të punuar me Niels Bohr, duke lëvizur për në Göttingen në shkurt 1927, ku ai interacted me Robert Oppenheimer, Max Born, James Franck dhe rus Igor Tamm. Pranuar një ftesë nga Ehrenfestit, ai kaloi disa javë në Leiden në rrugën e tij kthehet në Kembrixh. Ai u zgjodh anëtar i St John's College, Cambridge në vitin 1927.

Dirakut vizituar Bashkimin Sovjetik në 1928. Kjo ishte vizita e parë e shumë sepse ai shkoi përsëri në 1929, 1930, 1932, 1933, 1935, 1936, 1937, 1957, 1965, dhe 1973. Gjithashtu në vitin 1928 ai e gjeti një lidhje midis relativitetit dhe mekanika kuantike, tjerr e tij të famshme-1 / 2 ekuacion Dirakut. Në vitin 1929 ai bëri vizitën e tij të parë në Shtetet e Bashkuara, pedagog në Universitetet e Wisconsin dhe Miçigan. Pas vizitës, së bashku me Heisenberg, ai kaloi Paqësor dhe mbajtur në Japoni. Ai u kthye nëpërmjet hekurudhës trans-siberian.

Në 1930 botoi Dirakut parimet e Mekanikë kuantike dhe për këtë punë ai u dha Çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1933. De Facio, shqyrtimin, thotë për këtë libër:

Dirakut nuk ishte i ndikuar nga furi ushqyer në phenomenology eksperimental të kohës. Kjo ka dhënë librin Dirakut's ... një cilësi të qëndrueshme që punon pak mund të ndeshjes.

Koment që autorët e librit:

... pasqyron qasje shumë karakteristike Dirakut's: abstrakte, por të thjeshtë, gjithmonë zgjedhjen e pikave të rëndësishme dhe duke arsyetuar me logjikën unbeatable.

Nekrologji vëren:

Tij ligjërata në Kembrixh janë modeluar nga afër në [parimet e Mekanikë kuantike], dhe ata i përcolli për brezat e studentëve një përshtypje të fuqishme të koherencës dhe elegancen e teorisë kuantike. Ata përbënin kontributin e tij kryesor në arsim, sepse ai mori studentët shumë pak hulumtime.

Gjithashtu në 1930 Dirakut u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ky nder erdhi në rastin e parë se emri i tij ishte vënë përpara, në vetvete një ngjarje krejt e pazakontë që thotë shumë për mendimin jashtëzakonisht të lartë që shkencëtarët tjerë Dirakut kishte të tij.

Dirakut Lucasian u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Kembrixhit në vitin 1932, një post që ai mbajti për 37 vjet. Në 1933 ai botoi një letër pioniere në mekanikën kuantike e Lagranzhit e cila u bë themeli mbi të cilin më vonë Feynman idetë e tij të ndërtuar rrugën integrale. Në të njëjtin vit Dirakut mori çmimin Nobel për fizikë që ai ndante me Shrodingerit. Kjo është një koment interesant në natyrë Dirakut se mendimi i tij i parë ishte për ta kthyer poshtë çmimin për arsye se ai urrente publicitet. Megjithatë kur ai u vuri në dukje atë që ai do të merrte publicitetin shumë më shumë në qoftë se ai e refuzoi çmimin, ai pranoi atë. Një koment në lidhje me këtë ngjarje është që Dirakut u tha se ai mund të ftojë prindërit e tij në ceremoninë e dhënies në Stokholm, por ai zgjodhi për të ftuar vetëm nënën e tij dhe jo të babait të tij.

Vitin akademik 1934-35 ishte e rëndësishme për Dirakut si për arsye personale dhe profesionale. Ai vizitoi Institutin për Advanced Study at Princeton dhe atje ai u bë mik me Wigner. Derisa ishte atje Dirakut Wigner 's Margit motër, të cilët jetonin në Budapest, vizitoi vëllain e saj. Ky takim shans të udhëhequr, në janar 1937, për të Dirakut martoheshin Margit në Londër. Margit kishte qenë i martuar më parë dhe kishte dy fëmijë dhe Judith Gabriel Andrew nga martesa e saj e parë. Të dy fëmijët e adoptuar Dirakut emrin dhe Gabriel Andrew Dirakut shkoi në një matematikan i njohur u bë i pastër, në veçanti duke kontribuar për teori grafik, duke u bërë profesor i matematikës të pastër në Universitetin e Aarhusit në Danimarkë.

Në vitin 1937, vit që ai i martuar, Dirakut botuar letra e tij të parë në një numër të madh dhe çështjet cosmological. Ne koment më tej në idetë e tij mbi kozmologji më poshtë. Ai botoi gazeta e tij të njohur në teorinë klasike elektron, i cili përfshinte renormalisation masë dhe reagim rrezues në 1938. Dirakut punuar gjatë Luftës së Dytë Botërore mbi ndarjen uraniumit dhe armë bërthamore. Në veçanti ai ka vepruar si një konsulent për një grup pune në Birmingham të energjisë atomike. Kjo shoqatë çoi në Dirakut të penguar nga qeveria britanike nga vizita Bashkimi Sovjetik pas përfundimit të luftës, ai nuk ishte në gjendje për të vizituar përsëri deri në 1957.

Ne u përmend më lart se Dirakut u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1930. Ai u dha Shoqërisë Mbretërore 's Royal Medaljen në 1939 dhe të Shoqërisë i dha atij Medaljen Copley e tyre në 1952:

... në njohjen e kontributeve të tij të shquar për të dinamikës relativiste e nje therrmije ne mekaniken kuantike.

Në 1969 Dirakut pension nga kryesuesi Lucasian e matematikës në Kembrixh dhe shkoi me familjen e tij në Florida në Shtetet e Bashkuara. Ai zhvilloi takime në vizitë në Universitetin e Miami dhe Florida State University. Pastaj, në vitin 1971, Dirakut u emërua profesor i fizikës në Florida State University, ku ai vazhdoi kërkimin e tij.

Në 1973 dhe 1975 Dirakut leksione në Institutin e Inxhinierisë fizike në Leningrad. Në këto ligjërata ai foli për problemet e kozmologji ose, për të qenë më të saktë, për problemet e jo-kombinime dimensionale të kosntanta botës.

Edhe pse Dirakut bërë kontribut shumë të rëndësishëm për të fizikës, është e rëndësishme që të kuptojnë se ai gjithmonë ishte i motivuar nga parimet e bukuri matematikore. Dirakut unifikuar teoritë e mekanikës kuantike dhe teorine e relativitetit, por ai gjithashtu përmendet për punën e tij të pazgjidhura në monopole magnetike, gjatësia themelore, antimatter, d-funksion, bra-ket, etj

Nuk është një standard i folklorit histori Dirakut, kryesisht rrotullohen rreth Dirakut thënë pikërisht atë që ai e thoshte dhe jo më shumë. Pasi kur dikush, duke bërë bisedë sjellshëm në darkë, komentoi se ai ishte me erë, Dirakut la tryezë dhe shkoi në derën, vështroi jashtë, u kthye në tryezë dhe u përgjigj se vërtet ai ishte me erë. Kjo është thënë në shaka se fjalorin e tij përbëhej folur për "Po", "Jo", dhe "unë nuk e di". Sigurisht kur Chandrasekhar u shpjeguar idetë e tij për të Dirakut ai vazhdimisht interjected "po", atëherë shpjegoi Chandrasekhar se "po" nuk do të thotë se ai ishte dakord me atë që ai thoshte, vetem se ai dëshironte që ai të vazhdojë. Ai njëherë ka thënë:

Unë isha mësuar në shkollë, kurrë për të filluar një dënim pa e ditur në fund të tij.

Kjo mund të shpjegojë shumë për bisedën e tij, dhe gjithashtu në lidhje me dënimet e tij të shkruara bukur në librat e tij dhe gazetat.

Dirakut pranuar nderon shumë për punën e tij, disa prej të cilave i kemi përmendur më lart. Ai refuzoi të pranojë gradë nderi, por ai e bëri të pranojë anëtarësimin nderi i akademive dhe të shoqërive të mësuar. Lista e tyre është e gjatë, por në mesin e tyre janë të BRSS Akademia e Shkencave (1931), indian Akademia e Shkencave (1939), kineze Fizike Shoqëria (1943), Akademia Mbretërore irlandez (1944), Shoqëria Mbretërore e Edinburg (1946), Institut de Franca (1946), Instituti Kombëtar i Shkencave të Indisë (1947), amerikan Fizike Shoqëria (1948), Akademia Kombëtare e Shkencave (1949), Akademia Kombëtare e Arteve dhe Shkencave (1950), Accademia delle scienze di Torino (1951), Akademinë das Ciencias de Lisboa (1953), Papnor Akademia e Shkencave, Vatikani (1958), Accademia Nazionale dei Lincei, Romë (1960), Akademia Mbretërore Daneze e Shkencave (1962), dhe Académie des Sciences Paris (1963). Ai u emërua në Urdhërin e Meritës në vitin 1973.

Një takim përkujtimor u mbajt në Universitetin e Kembrixhit më 19 prill 1985 dhe dokumentat e paraqitura në këtë takim u botuan në Tributes për Paul Dirac, Cambridge, 1985 (Bristol, 1987). Gazetave,,,,, dhe vijnë nga ky vëllim. Achuthan, rishikimin volumin, shkruan:

... ne shohim gjallërisht kudo shenja shkëlqyer e Dirakut, unifier e mekanikës kuantike dhe teorine e relativitetit. Secili prej copa jo vetëm është në lavdërimin e një intelekti jashtëzakonisht të talentuar, por edhe vende të regjistruar si thellësisht dhe abidingly mendjen e njeriut mund të gërmoj nëpër libra në Realms njohuri matematikore dhe krijuese, duke e mbajtur të paprekur shpirtin e bukurisë dhe qartësia e një gjeniu krijues. Vetëm një laureates disa Nobel ndonjëherë mund të krahasohen edhe me këtë gjigandin e shkencave matematikore në dorëzim i trashëgimit të cilit bota e të menduarit origjinal me siguri ka humbur një nga shpirtrat më të çmuar për fat të mirë mbajtur ende lavdi për të tjerët të këndojnë dhe të matem për një kohë të gjatë për të ardhur .

Në nëntor 1995 një pllakatë u zbulua në Westminster Abbey përkujtuar Paul Dirac. Vëllimi përbëhet nga ligjërata paraqitur Shoqëria Mbretërore për këtë rast. Adresa përkujtimore u prezantua nga Stephen Hawking që ishte pasues i Dirakut në karrige Lucasian e matematikës në Kembrixh e cila ishte fillimisht Njutonit 's karrige.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland