Wiskundigen

De lijn van de tijd Foto's Geld Stempels De schets De zoektocht

Niels Henrik David Bohr

De geboortedatum:

De geboorteplaats:

De datum van dood:

De plaats van dood:

7 Oct 1885

Copenhagen, Denmark

18 Nov 1962

Copenhagen, Denmark

De voorstelling Wikipedia
AANDACHT - de Automatische vertaling van engelse versie

Niels Bohr 's vader was Christian Bohr en zijn moeder was Ellen Adler. Christian Bohr kreeg een doctoraat in de fysiologie van de Universiteit van Kopenhagen in 1880 en in 1881 werd hij Privaatdocent aan de universiteit. Late in hetzelfde jaar trouwde hij met Ellen, wie was de dochter van David Adler, een joodse politicus met een hoge status in de Deense politieke en commerciële leven. Christelijke en Ellen had drie kinderen. De oudste Jenny werd geboren in 1883 in het herenhuis waar David Adler was in handen tegenover het kasteel Christiansborg, waar het Deense parlement zaterdag. Ellen's moeder was blijven leven in dit huis nadat haar man David Adler stierf in 1878 en Ellen was gegaan terug naar haar moeder thuis te hebben haar kind. Twee jaar later Niels werd geboren op zijn moeder's 25 ste verjaardag in dezelfde statige huis, Ellen weer is teruggekeerd naar het huis van haar moeder bij de geboorte van haar kind. Het derde kind van de familie, die verder ging om een beroemde wiskundige, was Harald Bohr, die twee jaar jonger dan Niels.

Toen Niels werd pas een paar maanden oud zijn vader Christian was aangesteld als docent aan te vullen een post vacant gelaten door het overlijden van Peter Panum, de hoogleraar in de fysiologie aan de Universiteit van Kopenhagen, en een tijdje later verhuisde het gezin naar de Panum's professoraal huis in Kopenhagen.

Kennedy schrijft in:

Niels, Harald, en hun oudere zus, Jenny, groeide op in een beschaafde en het stimuleren van thuis. Van hun begindagen waren blootgesteld aan een wereld van ideeën en discussie, van tegenstrijdige opvattingen rationeel en goed temperedly onderzocht en ontwikkelden zij een respect voor iedereen die op zoek zijn naar diepere kennis en inzicht.

In oktober 1891 Niels op de Grammelholms school. Hij bezocht deze school, net als zijn broer Harald, voor zijn gehele voortgezet onderwijs zijn rekening Studenterexamen in 1903. Hij deed het goed op school en nooit briljant, meestal komende derde of vierde in een klas van ongeveer 20 studenten. Als hij echt uit op een onderwerp was, misschien verrassend, lichamelijke opvoeding. Hij was een uitstekende voetballer, maar toch niet zo goed als zijn broer Harald, die won een zilveren medaille voetballen voor Denemarken. Niels heeft enkele goede vrienden, terwijl op school, maar zijn beste vriend in heel zijn leven had hij zijn broer Harald.

Tijdens zijn laatste twee jaar op school Niels gespecialiseerd in de wiskunde en natuurkunde. Er is zeker een aanwijzing dat hij al snel besefte dat de wiskunde leraar had niet zo goed een begrip van het onderwerp, zoals hij had moeten krijgen, en dat hij een beetje bang voor zijn uitzonderlijke leerling Bohr. In de natuurkunde studeerde Bohr ook komende teksten van de klasse vinden van fouten in zich heeft. Het was zijn vader, meer dan zijn leerkrachten op school, die inspireerde hem in zijn studies wiskunde en natuurkunde. Hij schreef in 1922:

Mijn interesse in de studie van de fysica werd wakker toen ik zo nog op school, grotendeels als gevolg van de invloed van mijn vader.

Bohr studeerde aan de Universiteit van Kopenhagen waar hij in 1903. Hij studeerde natuurkunde als zijn belangrijkste onderwerp, maar vond wiskunde, astronomie en chemie als minderjarige proefpersonen. Hij was docent natuurkunde door Christian Christiansen en filosofie door Harald Hoffding. Hij had geweten hen beiden gedurende vele jaren, aangezien zij waren goede vrienden met zijn vader en had ontmoet als onderdeel van een periodieke discussie-groep, met beide broers Niels en Harald Bohr deel te nemen zodra ze oud genoeg waren om bij te dragen. Bohr was wiskunde aan de universiteit gedoceerd door Thorvald Thiele.

Op universitair Bohr niet kon uitvoeren fysica-experimenten, omdat er geen sprake was van de fysica laboratorium. Maar zijn vader had een laboratorium fysiologie en zijn eerste paper beschrijft experimenteel werk in de natuurkunde die hij verricht in dat laboratorium. Hij gedicteerd het papier aan zijn broer Harald. Een collega-student schreef van Niels en Harald:

De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb nog nooit mensen bekend te worden, zo dicht als ze zijn.

Dit papier is het enige dat Bohr schreef beschrijft experimenten die hij had uitgevoerd. Met deze won hij de Gold Medal voor 1906 van de Koninklijke Deense Academie van Wetenschappen voor zijn onderzoek van de trillingen van water stralen als middel om de oppervlaktespanning. Hij behaalde zijn master's degree van de Universiteit van Kopenhagen in 1909 en promoveerde in mei 1911 voor een proefschrift getiteld Studies over de theorie van het elektron metalen. Het was een scriptie op basis van klassieke fysica en als zodanig niet noodzakelijkerwijs voor de verklaring van bepaalde effecten. Bohr schreef in dit werk:

Het lijkt niet mogelijk in het huidige stadium van de ontwikkeling van de theorie uit te leggen elektron de magnetische eigenschappen van organisaties uit deze theorie.

Bohr zijn proefschrift gewijd aan de nagedachtenis van zijn vader, die was overleden aan een hartaanval een paar maanden eerder, in februari 1911. Tegen die tijd was verloofd met Bohr Margrethe Norlund. Het paar trouwt op 1 augustus 1912 en Richard Courant, spreken na de dood van Bohr, zei hierover het volgende van hun huwelijk:

Sommige mensen hebben gespeculeerd over de gelukkige omstandigheden die combinatie te maken Niels zo succesvol. Ik denk dat de ingrediënten van zijn leven waren geen zaken van het toeval, maar diep in de structuur van zijn persoonlijkheid ... Het was geen geluk, maar diep inzicht, die hem te vinden in de jonge jaren van zijn vrouw, die zoals we allemaal weten, had deze een beslissende rol in het doen van zijn gehele wetenschappelijke en persoonlijke activiteiten mogelijk en harmonieus.

Bohr toegepast op de Carlsberg Foundation for a reisbeurs in mei 1911 en na de gunning werd gemaakt, ging naar Engeland in september 1911 te bestuderen met Sir JJ Thomson in Cambridge. Hij had willen besteden zijn hele studieperiode in Cambridge, maar hij kwam niet goed op met Thomson ja, na een ontmoeting met Ernest Rutherford in Cambridge in december 1911, Bohr verplaatst naar de Victoria University, Manchester (nu de Universiteit van Manchester) in Maart 1912. De timing was heel toevallig sinds kort voor Bohr en Rutherford gehaald, Rutherford had bekendgemaakt, een ingrijpende werkzaamheden blijkt dat de bulk van de massa van een atoom verbleven in de kern.

In Manchester Bohr werkte samen met Rutherford tot de groep over de structuur van het atoom. Rutherford werd de rol van Bohr-model, zowel voor zijn persoonlijke en wetenschappelijke kwaliteiten. Met behulp van kwantum ideeën als gevolg van Planck en Einstein, Bohr conjectured dat een atoom kan alleen bestaan in een discrete set van energie stabiele staten. Opvallend bewijs bestaat van Bohr op de wetenschappelijke vooruitgang die is geboekt sinds hij vaak overeenkwam met zijn broer Harald. Hij schreef Harald op 12 juni 1912:

Je kunt je voorstellen het is fijn om hier te zijn, waar er zo veel mensen om te praten met ... en dit met degenen die het meest weten over deze dingen, en professor Rutherford duurt zo'n levendige interesse in alles wat hij gelooft er iets inch In de laatste jaren werkte hij een theorie van de structuur van atomen, die lijkt me tamelijk een beetje stevig gegrondvest is dan alles wat bestaat tot nu toe.

Een week na het schrijven van deze brief, op 19 juni, Bohr was het rapporteren van vooruitgang te Harald:

Misschien heb ik een stukje over de structuur van atomen. Niet praten over het ter beschikking aan iedereen, want anders kon ik niet schrijven om u te informeren over het zo snel. ... U begrijpt dat ik dat mag toch ook verkeerd, want het is nog niet volledig uitgewerkt nog (maar ik denk niet dat het verkeerd). ... Geloof me, ik popelen om het af te maken in een haast, en om dat te doen heb ik er een paar dagen uit het laboratorium (dit is ook een geheim).

Tegen 13 juli schreef hij:

Het gaat vrij goed, want ik geloof dat ik reeds gevonden hebben een paar dingen, maar om zeker te zijn, ik heb het niet zo snel te werken als ze buiten was ik dom om na te denken. Ik hoop dat ik een beetje papier klaar en om te laten zien aan Rutherford voordat ik ga, en ik ben dan ook zo druk, zo druk.

Hoewel Rutherford en Bohr hadden totaal verschillende persoonlijkheden hebben zij een enorm enthousiasme voor de fysica en ze elkaar ook graag persoonlijk. Maar de relatie was nooit zo dichtbij dat van vrienden sinds Bohr altijd zag Rutherford als zijn leermeester. Ze correspondeerde vanaf het moment dat zij ontmoetten elkaar in 1911 en 1937, het jaar van Rutherford's dood.

Op 24 juli 1912, met zijn papieren nog niet voltooid, Bohr links Rutherford's groep in Manchester en keerde terug naar Kopenhagen te blijven ontwikkelen, zijn nieuwe theorie van het atoom, de voltooiing van de werkzaamheden in 1913. In datzelfde jaar publiceerde hij drie papers van fundamenteel belang op de theorie van de atomaire structuur. De eerste paper is op de waterstof-atoom, de komende twee over de structuur van atomen die zwaarder zijn dan waterstof. In deze documenten Bohr:

... uiteengezet zijn ontstellend poging te combineren aspecten van de klassieke fysica met het concept van Planck 's quantum van de actie. ... De drie bekendste kranten ... vormde de basis van Bohr's vroege reputatie. Zijn werk, hoewel niet meteen geaccepteerd door iedereen, geïntrigeerd zijn tijdgenoten en maakten hen bewust van de noodzaak voor een nieuwe manier van het beschrijven van evenementen op atomaire niveau. De Bohr atoom, hoewel het wetenschappelijk achterhaald is, blijft ook vandaag nog in de hoofden van veel mensen als een levendig beeld van wat atomen eruit zien en een symbool van de fysica.

In juli 1913 Bohr werd aangesteld als docent in Kopenhagen. Maar het was niet een situatie die hem blij, omdat hij niet kon oefenen de stijl van de mathematische fysica die hij zich voltrok. Op 10 maart 1914 schreef hij aan het Department of Educational Affairs:

Ondergetekende vindt de vrijheid van een verzoekschrift aan het departement om te komen tot de oprichting van een hoogleraarschap in de theoretische fysica aan de universiteit en in aanvulling op eventueel toevertrouwen me met dat standpunt.

Het was een gedurfde stap, maar Bohr is nu al een goede reputatie betekende dat hij zou serieus worden genomen. De faculteit van de Universiteit aanbevolen hem voor een stoel van de theoretische natuurkunde, maar de Directie Onderwijsaangelegenheden besluit tot uitstel van de bevestiging van de post. Natuurlijk in 1914 waren onzeker Bohr en inzien dat geen snelle beslissing was te verwachten. Hij was dan ook blij dat het aanvaarden van een aanbod van Rutherford om toe te treden tot zijn groep als Manchester Schuster Reader. Hij zal naar verwachting in Manchester voor een jaar, die anticiperen op zijn stoel van de theoretische fysica in Kopenhagen zou worden bevestigd door dan. Het uitbreken van Wereldoorlog I, toen hij was op vakantie in Tirol voor reizen naar Manchester maakte zijn reis uiterst moeilijk, maar hij en zijn vrouw zijn aangekomen in Manchester in oktober 1914 met een boot rond het noorden van Schotland door zware stormen op hun weg.

Bohr was in Manchester langer dan verwacht, omdat hij zijn stoel werd echter niet bevestigd tot april 1916. Het was echter een zeer productieve en gelukkige periode. Pais schrijft in:

In de vroege zomer van 1916 de Bohrs teruggekeerd naar Denemarken. Vier jaar eerder hadden verlaten Bohr Manchester vol spannende, maar onverteerd ideeën over het atoom. Nu is hij vertrokken als de meester van dat gebied, zoals een professor in Kopenhagen, met zijn vrouw, die was verwacht hun eerste kind aan zijn zijde.

Bohr In 1917 werd hij verkozen in het Koninklijke Deense Academie van Wetenschappen en begon hij zijn plan voor een Europees Instituut voor Theoretische Fysica in Kopenhagen. Dit was voor hem aangemaakt, en vanaf de opening in 1921, werd hij de directeur, een positie bekleedde hij voor de rest van zijn leven:

Dat instituut werd al snel een Mekka voor theoretische fysici uit alle hoeken van de wereld, en na 1933 een toevluchtsoord voor veel wetenschappers die waren gevlucht uit Hitler's Duitsland. Hun sociale centrum werd het herenhuis "Gamle Carlsberg", gegeven aan de natie door de oprichter van de bekende brouwerij en ter beschikking van Niels Bohr in 1932. Hier, onder de hoede van een moeder Bohr's prachtige vrouw, Margrethe ... studenten en academici uit alle landen verzameld om te eten en te praten en naar muziek luisteren, en vaak te zitten vrij letterlijk aan de voeten van Bohr, proberen te vangen zijn uitdagende opmerkingen, commentaar en zachte subtiele grappen, gesproken in het Deens zijn zachte stem.

Bohr is het best bekend zijn met het onderzoek van atomaire structuur hierboven genoemde en ook het werk aan straling, die heeft hem in 1922 de Nobelprijs voor natuurkunde. Hij gaf een lezing over het werk waarvoor hij werd bekroond met de prijs op 11 december 1922 in Stockholm. Hij sprak van atomaire stabiliteit en elektrodynamische theorie geeft een overzicht van de oorsprong van de kwantumtheorie, de waterstof-spectrum, waarin de relaties tussen de elementen. Zijn uitleg betrekking op de absorptie en excitatie van spectraallijnen en de correspondentie principe dat hij had uiteengezet in drie documenten over de kwantumtheorie van spectra tussen 1918 en 1922.

In 1923 vatte het Bohr ideeën:

In afwijking van het fundamentele vertrek uit de ideeën van de klassieke theorieën op het gebied van mechanica en elektrodynamica betrokken bij deze stellingen, is het mogelijk op te sporen een verband tussen de straling, uitgezonden door het atoom en de beweging van de deeltjes die exposeert een verregaande analogie met die opgeëist door de klassieke ideeën over de oorsprong van de straling.

Quantum mechanics kan worden gezegd dat dit kwam in 1925 en twee jaar later Heisenberg principe vermeld zijn onzeker. Tijdens een bijeenkomst in Como in het noorden van Italië in september 1927 naar voren zijn Bohr principe van de complementariteit die heeft een fysieke interpretatie van Heisenberg 's onzekerheid betrekkingen. Hij stelde voor de complementariteit van de percepties en foto's, deeltje-golf, geconjugeerde variabelen, quantum evolutie - klassieke metingen enz. als een fundamenteel nieuwe interpretatie van de fundamenten van de quantum theorie. Bohr's ideeën over de complementariteit volledig worden verkend.

Bohr dacht dat zijn idee van complementariteit een belangrijke rol kunnen spelen op andere gebieden dan de kwantumfysica en werkte hij aan deze ideeën in de rest van zijn leven. Hij behandelde aanvragen bij de biologie, psychologie en epistemologie. Er is geopperd dat het idee van complementariteit kwam van buiten de natuurkunde, de enige argument dat de wortels van het idee kwam uit de gesprekken met zijn vader, Christiansen en de filosoof Hoffding toen hij nog op school. Anderen, zoals in Pais, geef overtuigende argumenten om aan te tonen dat Bohr was niet bewust beïnvloed door Hoffding de filosofie.

Het was Bohr het standpunt van de quantumtheorie die uiteindelijk te worden aanvaard. Einstein gaven blijk van grote twijfel over de interpretatie en Bohr Bohr, Einstein en Ehrenfest bracht vele uren in diepe discussie te stellen, maar is van mening Bohr gezegevierd. Bohr uitgedrukt dit standpunt te zeggen:

Bewijs verkregen onder verschillende experimentele omstandigheden niet kan worden overzichtelijke binnen een enkele afbeelding, maar moet worden beschouwd als een aanvulling in de zin dat alleen de totaliteit van de verschijnselen uitlaat van de mogelijke informatie over de objecten.

HBG Casimir schreef beschrijven hoe het was werken met Bohr in zijn instituut:

Zelfs Bohr, die zich meer intens en had meer uithoudingsvermogen dan iemand van ons, op zoek naar ontspanning in kruiswoordpuzzels, in de sport, en met grappig discussies.

Bohr's overige belangrijke bijdragen, in aanvulling op de kwantumtheorie, zijn onder meer zijn theoretische beschrijving van het Periodiek Systeem der Elementen rond 1920, zijn theorie van de atoomkern wordt een samengestelde structuur in 1936, en zijn begrip van uranium splijting in termen van de isotoop 235 in 1939.

In 1937 Bohr, zijn vrouw en hun zoon Hans, een wereldreis gemaakt. Ze reisden naar de Verenigde Staten, Japan, China en de Sovjet-Unie. In datzelfde jaar woonde hij Rutherford's begrafenis in Westminster Abbey in Londen, het geven van een bewegende toespraak:

Toen ik voor het eerst had het voorrecht om, onder zijn persoonlijke inspiratie was hij al een fysicus van de grootste bekendheid, maar toch was hij dan, en altijd gebleven, open om te luisteren naar wat een jonge man was met zijn gedachten. ... De gedachte aan hem zal altijd bij ons een onschatbare bron van bemoediging en standvastigheid.

Bohr, hoewel hij al gedoopt in de christelijke kerk, had joodse afkomst op zijn moeders zijde, en ja, wanneer de nazi's bezette Denemarken in 1940, zijn leven werd het meer dan moeilijk. Hij had te ontsnappen door in 1943 werden genomen om Zweden door de vissersboot. Van daar werd hij naar Engeland gevlogen, waar hij begon te werken aan het project om een kernsplijting bom. Na een paar maanden ging hij met de Britse onderzoeksteam naar Los Alamos in de Verenigde Staten waar ze bleef werken aan het project.

Bohr werd echter ernstig bezorgd over de controle van nucleaire wapens en van 1944 probeerde hij te overtuigen Churchill en Roosevelt voor de behoefte aan internationale samenwerking. Hij schreef een openbare brief aan de Verenigde Naties in 1950 gepleit voor een rationeel, vreedzame atoom-beleid:

De mensheid zal worden geconfronteerd met de gevaren van ongekende tenzij karakter te zijner tijd maatregelen kunnen worden genomen om te voorkomen dat een heilloze concurrentie geduchte in dergelijke bewapening en de totstandbrenging van een internationale controle op de vervaardiging en het gebruik van krachtige materialen.

Aage Bohr's zoon werd ook een fysicus en deelde de Nobelprijs voor natuurkunde in 1975. (Dit is slechts een exemplaar van beroemde wetenschappers in dezelfde familie. Anderen zijn de Van Vlecks evenals de Braggs en Madame Curie en haar dochter Irene Joliot.)

Bohr ontving het eerst in de VS Atoms for Peace Award in 1957. Hij stierf van een hartaanval in zijn huis in 1962 en naar aanleiding van deze wetenschappers en toonaangevende figuren de hele wereld zich in het betalen van eerbetoon aan hem. President Kennedy heeft geschreven (zie bijvoorbeeld):

Amerikaanse wetenschappers, dus alle Amerikaanse burgers die wisten Doctor Bohr de naam en het zijn grote bijdragen hebben gerespecteerd en vereerde hem voor meer dan twee generaties ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland