Matematikere

Time line Billeder Penge Frimærker Skitse Søgning

Richard Phillips Feynman

Fødselsdato:

Fødeby:

Dødsdag:

Dødssted:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Præsentation Wikipedia
ATTENTION - Automatisk oversættelse fra engelsk version

Richard Feynman 's forældre var Melville Feynman og Lucille Phillips. Melville blev født i en jødisk familie i Minsk, Hviderusland, og emigrerede med sine forældre til USA, da han var fem år gammel. Han var en business mand der prøvede, ikke alt for vellykket, mange forskellige typer forretninger. Det er klart, at hans talent ikke var i erhvervslivet, men snarere i videnskab, der var genstand at fascineret ham, men han har aldrig haft lejlighed til at gøre en karriere fra det. Lucille Phillips blev født i USA i en jødisk familie. Lucille far havde emigrerede fra Polen og hendes mor også kom fra en familie af polske indvandrere. Hun er uddannet som en folkeskole lærer men gift Melville i 1917, før optage et erhverv.

Efter deres ægteskab Lucille og Melville Feynman flyttet ind i en Manhattan lejlighed, og i de følgende år, deres første barn Richard blev født. Melville ønskede hans første barn til at være en søn og han har også ønsket ham til at blive en videnskabsmand ja, himmelhenrykt, da han fik den søn han ønskede, han gjorde alt, hvad han kunne for renter Richard i videnskab i hele hans barndom. Gleick skriver:

Melville's gave til familien blev viden og seriøsitet. Humor og fortællekunst kom fra Lucille.

Tragedie slog familien, når Richard var fem år gammel for Lucille og Melville havde en anden søn, der døde, da fire uger gamle. Det betød, at en sorg faldt over den husstand, som skal i høj grad har påvirket den unge Richard. Efter dette, han forblev en eneste barn indtil hans søster Joan blev født, da han var ni år gammel. Familien flyttede flere gange i løbet af disse år, men da Richard var ti de fast i Far Rockaway.

Richard, eller Ritty som hans venner kaldte ham, lært en hel del af videnskab fra Encyclopaedia Britannica og underviste selv elementære matematik, før han stødte den på skolen. Han har også oprettet et laboratorium i hans værelse i hjemmet, hvor han eksperimenterede med elektricitet. Især han kablede kredsløb med elpærer, han opfundet en tyverialarm, og han tog radioer ud til at reparere beskadiget kredsløb. Da han trådte Far Rockaway High School hans interesser var næsten helt matematik og videnskab. Han havde lidt sympati for kunst type emner på dette tidspunkt:

Jeg har altid bekymret over at være en tøsedreng, jeg ønskede ikke at være for sarte. For mig er nogen reel mand nogensinde betalt ethvert vægt på poesi og sådanne ting.

På skolen Feynman nærmede matematik i en meget usædvanlig måde. Dybest han nydt rekreative matematik, hvorfra han afledt en stor del af fornøjelsen. Han har studeret en masse matematik i hans egen tid, herunder trigonometri, differentiale og integrerende kalkyle, og komplekse numre længe før han mødte disse emner i sin formelle uddannelse. Udnyttelse af betydningen af matematiske notation, han opfandt sin egen notation for sin, cos, tan, f (x) osv., som han troede var langt bedre end standard notation. Men da en ven spurgte ham til at forklare et stykke matematik, han pludselig indset, at notation kunne ikke et personligt anliggende, da en nødvendig det til at kommunikere. Han virkelig nydt matematik konkurrencer og var en virkelig stjerne på hans skole. I sit sidste år på Far Rockaway High School han vandt New York University Math mesterskab.

Efter forlader skolen han anvendt på flere universiteter for at studere. Man kunne have forventet, alle universiteter, som han anvendte ville entusiastisk tilbyde ham en plads, men det var ikke så let. Selv om hans kvaliteter i matematik og videnskab var udestående, han havde udført langt mindre godt i andre fag. Der var også det "problem", at han var en Jøde, som virkelig var et problem i USA på dette tidspunkt med universiteter, der har kvoter på antallet af jøder, de er optaget. Han sad en indgang undersøgelse for Columbia University og de slået ham ned. Han aldrig helt tilgav dem for opkrævning ham 15 kroner og derefter afvise ham. Han blev accepteret, dog ved Massachusetts Institute of Technology.

Han trådte MIT i 1935, og efter fire års studier, har fået sin B.Sc. i 1939. Han gik der for at studere matematik, men selv om han fandt kurserne let, blev han i stigende grad bekymrede over indvinding og manglende ansøgninger, der prægede naturligvis på nuværende tidspunkt. Han læste Eddington 's Matematisk Relativitetsteori mens der i sit første år af undersøgelser og mente, at dette var hvad han ønskede, fra matematik. Hans matematik foredragsholdere præsenterede ham med den opfattelse, at en gjorde matematik for dens egen skyld så Feynman ændret kurser, under elektroteknik. Meget hurtigt han ændret sig igen, denne gang flytter ind i fysik. Det er interessant at tænke på, at havde Feynman taget matematik kursus på Cambridge som Hoyle tog omkring samme tid, ville han have fundet det præcis, hvad han ønskede.

Fysik naturligvis, at Feynman indtog på MIT ikke var standard. Han tog Introduktion til teoretisk fysik, en klasse er beregnet til studerende, i hans andet år. Der var ingen kursus om quantum mekanik, et emne, Feynman var meget opsat på at studere, så sammen med en kollega undergraduate, TA Welton, begyndte han at læse de tilgængelige tekster i foråret 1936. Vender tilbage til deres respektive hjem i sommeren 1936 de to udvekslede en række bemærkelsesværdige bogstaverne, som de forsøgte at udvikle en version af rum og tid, hvor (citat fra et af de breve - se):

... elektriske fænomener [er] et resultat af målingen af en plads på samme måde, at tyngdeaccellerationen fænomener er.

Ved 1937 Feynman læste Dirac 's Principperne for Kvantemekanik og se, hvordan hans yderst originale ideer monteret i Dirac' s strategi. Faktisk Dirac blev den videnskabsmand der Feynman mest respekterede i hele sit liv.

Vi er nævnt ovenfor, at Feynman gik hjem for hans ferier. Faktisk han ansøgt om sommeren arbejdspladser på Bell Telephone Laboratories hver sommer, men er altid blevet nægtet en stilling der trods de højeste anbefalinger. Selv om det aldrig kan bevises, synes der ingen anden grund, at han ville blive slået ned, bortset fra at han var jødisk.

Som han nærmede sig slutningen af sin bemærkelsesværdige fire undergraduate år på MIT han begyndte at tænke på at studere for hans doktorafhandling. Da han havde været så glade ved MIT og også at antage, at det er den førende institution, han nærmede sig spidsen for fysik, John Slater, der anmoder om, at han opholde sig på at tage en ph.d. retning. Slater fortalte ham, at for hans eget bedste, han havde til at færdes og han foreslog, Princeton.

Trods den personlige anbefaling om, at Harry Smyth på Princeton modtaget fra Slater, var det ikke indlysende, at Feynman ville blive accepteret. Han havde de bedste kvaliteter i fysik og matematik at nogen havde set, men på den anden side var han tæt på bunden i historie, litteratur og kunst. Han havde en anden ting at gå imod ham - nemlig at han var jødisk. Smyth skrev:

Er Feynman jødiske? Vi har ingen konkret regel mod jøder, men er nødt til at holde deres andel i vores afdeling forholdsvis lille på grund af vanskelighederne med at placere dem.

Efter yderligere breve fra Slater, Feynman blev godtaget ved Princeton. Hans ph.d.-arbejde på Princeton blev overvåget af John Wheeler, og efter at finde det første problem, at Wheeler gav ham temmelig kompliceret, han gik tilbage til idéer, han havde tænkt på, mens på MIT. Det første seminar, som han gav på Princeton var at et publikum som omfattede Einstein, Pauli og von Neumann. Pauli sagde i slutningen:

Jeg tror ikke, at denne teori kan være rigtigt ...

Set i bakspejlet, Feynman mente, at Pauli må have oplevet problemer på én gang, for efter Feynman havde brugt lang tid arbejder på det, han også troede, at det ikke var tilfredsstillende. Men han gik derpå over til at udvikle en ny tilgang til Kvantemekanik ved hjælp af princippet om mindst mulig indsats. Han afløses den bølge model for electromagnetics af Maxwell med en model baseret på partikel interaktioner kortlagt i rummet-tiden. Gleick skriver:

Det var Richard Feynman nærmer CREST af hans beføjelser. På tyve-tre ... der var ingen fysiker på jorden der kunne matche hans overstrømmende kommandoen over de native materialer af teoretiske videnskab. Det var ikke bare en facilitet i matematik (selvom det var blevet klar ..., at den matematiske maskiner begyndende fra Wheeler-Feynman samarbejde var ud over Wheeler's egen evne). Feynman syntes at have en skræmmende lethed med stoffet bag ligninger, ligesom Einstein på samme alder, ligesom de sovjetiske fysiker Lev Landau - men få andre.

Han fik sin doktorgrad fra Princeton i 1942, men før dette tidspunkt, hvor USA havde trådt World War II.

Feynman arbejdede på atombombe projekt på Princeton University (1941/42) og derefter på Los Alamos (1943/45). Da han blev kontaktet i løbet af hans sidste år af forskningen for at deltage i projektet, hans første reaktion havde været en meget bestemt nej, da han var ind i sidste fase af arbejdet for hans afhandling på det tidspunkt:

... Jeg gik tilbage til min tese - for cirka tre minutter. Så begyndte jeg at tempoet gulvet og tænke på ting. Tyskerne havde Hitler og muligheden for at udvikle en atombombe var indlysende, og muligheden for, at de ville udvikle det, før vi gjorde, var meget af en forskrækkelse.

Feynman begyndte at arbejde på Manhattan-projektet på Princeton udvikle en teori om, hvordan man skal separere uran 235 fra uran 238, mens hans afhandling vejleder Wheeler gik til Chicago for at arbejde med Fermi den første atomreaktor. Wigner, Wheeler's fravær, tilrådes Feynman til at skrive hans afhandling og efter Wheeler og Wigner undersøgt det arbejde, han fik sin doktorgrad i juni 1942.

Feynman havde en vanskelig personlige problem på dette tidspunkt. Hans veninde gennem mange år, Arlene Greenbaum, var blevet diagnosticeret som havende tuberkulose og hans familie var imod deres ægteskab. Kort efter blev han tildelt sin doktorafhandling Feynman gift Arlene uden familiemedlemmer til stede. Kort efter hans ægteskab Feynman gik til den nyligt konstrueret Los Alamos stedet at arbejde på atombombe-projektet. Hans bemærkelsesværdige evner hurtigt førte ham blive udnævnt som chef for den teoretiske division. Arlene døde i 1945, lige før den første test af bombe. Feynman ville gifte sig to gange mere og har to børn med sin tredje kone.

Efter Anden Verdenskrig, i efteråret 1945, Feynman blev udnævnt som professor i teoretisk fysik ved Cornell University. Ved første han viet sig til undervisning og lægge sin forskning til side. Presset fra arbejdet på Los Alamos, sammen med den personlige stress af at se hans kones helbred tilbagegang, havde taget sit præg. Han skrev:

Hvis du undervise en klasse, kan du tænke over det elementære ting, som du kender meget godt. Disse ting er form for sjov og dejlig. Det behøver ikke gøre nogen skade til at tænke dem forfra. Findes der en bedre måde at præsentere dem? Den elementære ting er nemme at tænke på, hvis du ikke kan tænke på en ny tanke, ingen skade gjort, hvad du tænkt over det før er godt nok for klassen. Hvis du tror på noget nyt, du er temmelig tilfreds med, at du har en ny måde at se på det.

Han modtog tilbud om stillinger på andre universiteter, men følte det som en ikke-forsker han kunne ikke engang overveje dem. Pludselig ønsket om at iværksætte forskning ramte ham igen og han vendte tilbage til quantum teori om elektrodynamik, at han arbejder på, før Anden Verdenskrig.

I 1950 Feynman accepteret en stilling som professor i teoretisk fysik på California Institute of Technology. Da han havde allerede planlagt en sabbatical orlov før modtagelsen af tilbud, han var i stand til at sørge for at tilbringe de første ti måneder af hans nye udnævnelse i Brasilien. Han forblev på Cal tech for resten af hans karriere, blive udnævnt Richard Chace Tolman professor i teoretisk fysik dér i 1959.

Feynman's vigtigste bidrag var at Kvantemekanik, i forlængelse af arbejdet i sin doktordisputats. Han indførte diagrammer (nu kaldet Feynman diagrammer), der er grafisk analoger af matematiske udtryk nødvendig for at beskrive den adfærd systemer vekselvirker partikler. Han blev tildelt Nobelprisen i 1965, sammen med Schwinger og Tomonoga:

... for de grundlæggende arbejde i kvante elektrodynamik, med dyb-pløjning konsekvenser for fysik af elementære partikler.

Andet arbejde på partiklen spin og teorien om 'partons «, som førte til den nuværende teori om kvarker var grundlæggende i at fremme en forståelse for partikelfysik.

I begyndelsen af 1979 Feyman helbred er blevet forværret, og han havde kirurgi for mavekræft. Det var meget vellykket og hans læger troede, at han ikke ville lide en gentagelse. Efter hans inddrivelse han nød rampelyset som en berømt person, en rolle som blev forstærket, da bogen blev en overraskelse bedste sælger. Hans sidste større opgave var som medlem af et udvalg nedsat for at undersøge årsagen til eksplosionen på rumfærgen Challenger på tirsdag den 28 januar 1986. Den fascinerende historie om forholdet mellem videnskab og politik med denne undersøgelse er fortalt i Feyman's egne ord i. Det var en meget vanskelig tid for Feyman da hele undersøgelsen hans helbred blev forringet. Tæt ved udgangen af 1987 kræft blev fundet igen i hans mave. Efter hans død, Chandler skrev den 17 februar 1988 i:

Feynman, der døde på University of California i Los Angeles Medical Center efter en otte-års kamp med abdominal kræft, var et populært og energisk foredragsholder der, på trods af hans sygdom, fortsatte med at undervise på California Institute of Technology indtil to uger siden.

Feynman's bøger omfatter mange udestående dem, der har udviklet sig ud af forelæsning kurser. F.eks Quantum elektrodynamik (1961) og teorien om grundlæggende processer (1961), The Feynman Forelæsninger om Fysik (1963-65) (3 bind), karakter af Physical Law (1965) og QED: The Strange Theory of Light og Matter (1985).

I Gleick beskrevet Feynman's tilgang til videnskab:

Så mange af hans vidner observeret af sin helt fri af sine flyvninger på eftertanke, men når Feynman talte om hans egne metoder ikke frihed, men tvang ... For Feynman essensen af videnskabelig fantasi var en magtfuld og næsten smerteligt regel. Hvilke forskere skabe skal matche virkeligheden. Det skal matche, hvad der allerede er kendt. Videnskabelig kreativitet, sagde han, er fantasi i en spændetrøje ... Reglerne for harmoniske progression for Mozart bur som unyielding som Sonnet gjorde for Shakespeare. Som unyielding og så befriende - for senere kritikere fundet skaberen's geni i modsætning til struktur og frihed, stringens og opfindsomhed.

Feynman modtaget mange æresbevisninger for sit arbejde. Han blev valgt til American Physical Society, American Association for fremme af videnskab, National Academy of Science, og The Royal Society of London. Blandt de udmærkelser modtog han var Albert Einstein Award (1954) og Lawrence Award (1962).

Med hensyn til Feynman's karakter, blev han beskrevet som følger:

Han var almindelig kendt for hans umættelige nysgerrighed, blide vittigt hoved, strålende sind og legende temperament.

Gleick beskriver ham som:

... mystifyingly geniale ved beregningen mærkeligt uvidende om den litteratur, lidenskabelig.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland