Математиците

Час линия Снимки Пари Марки Скица Търся

Richard Phillips Feynman

Дата на раждане:

Родно място:

Дата на смъртта:

Място на смърт:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Представяне Уикипедия
ВНИМАНИЕ - Автоматичен превод от английски език

Ричард Файнман "и родителите бяха Мелвил и Lucille Филипс Файнман. Мелвил е роден в еврейско семейство в Минск, Беларус, както и с родителите му емигрират в Съединените щати, когато той е бил пет години. Той е финансист които опитвали, не чак толкова успешно, много различни видове бизнес. Ясно е, че си таланти не са били в бизнеса, а по-скоро в областта на науката, която е предмет очарован, че му, но той никога не е имала възможност да направи кариера от нея. Lucille Филипс е родена в Съединените щати в еврейски семейство. Lucille на бащата са емигрирали от Полша и майка си, също дойдоха от семейството на полски имигранти. Тя обучени в началното училище учител, но женен Мелвил през 1917 г., преди започването на дадена професия.

След брака си Lucille и Мелвил Файнман се мести в Манхатън апартамент, а през следващата година, първото си дете Ричард е роден. Мелвил искаше първото си дете да бъде син и той също искаше да го превърне в един учен е така, overjoyed, когато той получи син той иска, той не всички той може да Ричард интерес в областта на науката през целия детството си. Gleick пише:

Мелвил на подарък за семейството бе знания и сериозност. Хумор и storytelling дойде от Lucille.

Порази трагедия на семейството, когато Ричард е пет години за Lucille и Мелвил е втори син на които загинаха при четири седмици. Това означаваше, че една тъга паднала върху домакинствата, които трябва да имат силно влияние върху младите Ричард. След това, той остана само едно дете, докато сестра му Джоан е роден, когато той е бил девет години. Семейството мести няколко пъти през тези години, но когато Ричард беше десет са уредени в Далечния Rockaway.

Ричард, или Ritty приятелите си, както го нарича, научили много неща на науката от Енциклопедия Британика сам елементарен и преподава математика, преди той възникна, че в училище. Той също така да се създаде лаборатория, в неговата стая в дома, където той experimented с електроенергия. По-специално той жични вериги с електрически крушки, той изобретил burglar аларма, а той е радиостанции, освен да поправите повредени писти. Когато той влезе Далечния Rockaway гимназия интересите му са били почти изцяло математика и наука. Той установи, малко обич за изкуства тип теми в този момент:

Винаги съм притеснен за да бъде sissy; I не искат да са твърде деликатен. За мен, без реално човек да плаща всяка внимание на поезията и такива неща.

В училище Файнман подхожда математика в силно неконвенционални начин. Basically той се ползва за отдих, математика, от които е получено голяма сума от удоволствие. Учи много математика в собственото си време, включително и тригонометрията, диференциално и интегрално смятане, както и комплексни числа дълго преди той срещна тези теми в неговото формално образование. Реализиране значението на математическите нотация, той е изобретил своя собствена нотация за греха, тялото, тен, е (х) и др, което е смятала, че е много по-добър от стандартната нотация. Въпреки това, когато приятел му помолен да обясни част от математиката, той изведнъж реализирани нотация, че не би могло да бъде един личен въпрос, тъй като е необходимо тя да общуват. Той наистина се ползват математически състезания и бе истинска звезда в неговото училище. Според него последната година в Далечния Rockaway гимназия е отличен със "Нюйоркския университет по математика първенство.

След като той напуска училище, прилагани към няколко университета да учи там. Една щеше да очаква всеки университет, на което той ще прилага ентусиазъм го предлагат на място, но то не беше, че лесно. Въпреки, че си класове по математика и науката бяха изключителни, той е извършена много по-малко и по други теми. Налице е и "проблем", че той е или, което наистина е проблем в Съединените щати, в този момент с университети като квоти за броя на евреите са допуснати. Той седеше един вход за преглед Колумбийския университет и те го превръщат надолу. Той никога не е съвсем forgave тях за начисляване му 15 долара и след това го отхвърля. Той бе прието, обаче, от Масачузетския технологичен институт.

Той влезе MIT през 1935 г. и, след четири години обучение, получени си B.Sc. през 1939. Той отидох там да учат математика, но, въпреки че той намерени курсовете лесно, той се превръща все повече се притеснявах от абстракция и липсата на заявления, които се характеризират хода на този етап. Той чете Eddington "и Математическа теория на относителността, докато в първите си години на проучвания и смятат, че това е било това, което той иска от математиката. Неговата математика преподаватели, представени му с мнението, че една не математика за своя интерес, така Файнман промени курсове, като се електрически машини. Много бързо той се промени отново, този път се движат в физика. Той е интересно да мислят, че са взети на Файнман курс математика в Кеймбридж, които бяха около Hoyle същото време, той щеше да установи, че точно това, което той иска.

Физиката Разбира се, че Файнман е в MIT не е на един стандарт. Той е въведение в Теоретична физика, клас, предназначени за докторанти, в неговата втора година. Не е разбира се на квантовата механика, тема, която Файнман беше много силно желае да учи, така че заедно с колегите Бакалавърския, ТС Welton, той започна да чете текстове на разположение през пролетта на 1936. Завръщайки се съответните им домове през лятото на 1936 На срещата двамата председатели обмениха една забележителна поредица от букви, тъй като те се опитаха да се разработи версия на пространство-времето, когато (цитирано от една от буквите - виж):

... електрическите явления, [са] резултат на метрични на пространството по същия начин, че са гравитационно явления.

До 1937 Файнман беше четене Dirac "и на принципите на квантовата механика и да виждате как си много оригинални идеи, монтирани в Dirac" и подход. В действителност Dirac стана учен, които Файнман най-уважавани в целия му живот.

Ние, споменати по-горе, че Файнман отидох дома си за почивка. В действителност той прилага за лятна работа в Бел Лабораториите Телефонен всяка година, но винаги е бил отказан състояние и въпреки високата препоръки. Макар че никога не може да бъде доказано, сякаш не съществува друга причина, че той ще се отклони, различна от тази, той е еврейски.

Както той подхожда края на неговата забележителна Бакалавърския четири години в MIT той започва да мислите за изучаване на неговата докторска степен. Тъй като той е бил толкова щастлив в MIT и също се вярва, той да бъде водеща институция, той подхожда начело на физиката, Джон Слейтър, че искането на гостите да вземат по един доктор курс. Слейтър му казал, че за собственото си добро той трябваше да се движат и той предложи в Принстън.

Въпреки личната препоръка, че Хари Smyth в Принстън, получени от Слейтър, не е било очевидно, че Файнман ще бъде приета. Той имаше най-добрите класове по физика и математика, че всеки, който е видян, но от друга страна, той бе близо до дъното в историята, литературата и изобразителното изкуство. Той имаше едно друго нещо, ще срещу него - а именно, че той е еврейски. Smyth написа:

То Файнман еврейски? Ние не категорично правило, срещу евреите, но те да запазят дял в нашия отдел разумно малки поради трудностите от пускането им.

След допълнителни писма, изпратени от Слейтър, Файнман е приета от Принстън. Неговата докторска работа в Принстън е била контролирана от Джон Уилър, а след намирането на първия проблем, който Уилър му доста трудно разрешими, той отидох обратно към идеи, той все пак имаше около като в MIT. Първият семинар, че той дава най-Принстън е пред аудитория, която включва Айнщайн, Паули и фон Нойман. Паули заяви в края:

Аз не мисля, тази теория може да бъде право ...

В назад, Файнман мисълта, че Паули, трябва да са имали трудности наведнъж, за след Файнман са прекарали дълго време работи по него, той твърде мисълта, че не е задоволително. Въпреки това, той след това отидох за да се разработи нов подход към квантовата механика използвайки принципа на действие малко. Той замени на вълната модел на electromagnetics на Максуел с модела, базирани на частиците взаимодействия назначено в пространството-време. Gleick пише:

Това е Ричард Файнман наближават на гребена на неговите правомощия. На двадесет и три ... не е имало физик на земята които биха могли да си мач exuberant командването над родния материали на теоретичните науки. Той не е било просто обект на математиката (макар че е станало ясно, че ... математически машини, възникващи от Уилър-Файнман сътрудничество Уилър е извън собствената способност). Файнман като че ли разполагат с плашещи лекота с веществото зад уравнения, подобно на Айнщайн в същото възраст, подобно на Съветския физик Лев Ландау - но малцина други.

Той е получил докторска си в Принстън през 1942 г., но преди това време Съединените щати бяха вписани Втората световна война.

Файнман работи по атомната бомба Проект за участие в Принстънския университет (1941-42) и след това в Лос Аламос (1943-45). , Когато той е бил подхожда по време на последната година от изследвания, които да участват в проекта първата му реакция беше много категорично не, тъй като той е въвеждане на крайния етап от работата си дисертация в момента:

... Отидох обратно към моята теза - за около три минути. После започнах да ритъма на пода и да помислим за нещо. Германците са Хитлер и възможността за развитие на атомната бомба бе очевидно, както и възможността, че те ще развият, преди да го направихме беше много на fright.

Файнман започва работа по проекта Манхатън в Принстън разработването на теорията за това как да се разделят Уран Уран 235 от 238, докато си дисертация ръководител Уилър заминава за Чикаго да работим с Ферми на първия ядрен реактор. Wigner, в отсъствието на Уилър, Файнман съветвани да напише тезата си и след Уилър и Wigner разгледа работата си той получил докторска степен през юни 1942.

Файнман е трудно личните проблем в този момент. Неговата приятелка от много години, Arlene Greenbaum, са били диагностицирани като туберкулоза и семейството му се противопоставя им брак. Малко след като той бе връчена му докторска Файнман Arlene женен, без членове на семейството до момента. Малко след брака си Файнман заминава за новопостроени Лос Аламос сайт за работа на атомната бомба проекта. Неговата забележителна способности скоро доведоха до него е назначен за ръководител на теоретичния разделение. Arlene починал през 1945 г. точно преди първия тест на бомба. Файнман ще се ожени още два пъти и имат две деца с третата си съпруга.

След края на Втората световна война, през есента на 1945 г. Файнман е назначен за професор по теоретична физика в университета Корнел. На първо той сам, посветени на преподаването и изследванията си, поставени под угар. Натискът на работата в Лос Аламос, заедно с личен стрес на съпругата си гледат здравето на упадък, зае своето импулсен. Той написа:

Ако сте преподаване клас, Вие можете да мислите за елементарни неща, които познавате много добре. Тези неща са по вид на шега и приятен. Той не направи никаква вреда на мислите им отново. Има ли по-добър начин да ги представят? Елементарното неща са лесно да мислим за; ако не можете да измислите нова мисъл, не вредата, причинена; какво мислят за нея, преди да е достатъчно добра за класа. Ако не мислиш за нещо ново, вие сте доста доволни, че имате нов начин на проблемите в него.

Той получи оферти от други длъжности в университетите, но смятат, че като не-изследовател той дори не можеше да ги разглеждаме. Изведнъж желанието да се предприемат изследвания го ударите отново и той се връща на теорията на квантовата електродинамика, че той е бил на работа, преди Втората световна война.

През 1950 г. Файнман приета позиция като професор по теоретична физика в Калифорнийски технологичен институт. Тъй като той вече е планирано един sabbatical отпуск преди получаване на офертата, той е в състояние да осигури да прекарат първите десет месеца на новата си назначение в Бразилия. Той остана на Cal технологии за останалата част от кариерата си, които са назначени Ричард Chace Tolman професор по теоретична физика през 1959 г. там.

Файнман основният принос е на квантовата механика, вследствие на от работата на неговата докторска дисертация. Той представи диаграми (сега наречен Файнман диаграми), които са графични аналози на математическите изрази, необходими, за да опише поведението на системи от взаимодействащи частици. Той е удостоен с Нобелова награда през 1965 г., съвместно с Schwinger и Tomonoga:

... за основните условия на труд в квантовата електродинамика, по-дълбока оран последствия за физиката на елементарните частици.

Други Сервиз за работа на частиците и теория на "partons", което доведе до сегашната теория на quarks бяха основните бутане напред в разбирането на частиците физика.

В началото на 1979 Feyman здравето е влошило и той е операция за рак на стомаха. Това бе много успешна и неговият лекарите смятаха, че той няма да страдат от едно повторение. След възстановяването си той радва на прожекторите като символ публична фигура, роля, която беше засилена, когато книгата се превръща в най-добрата изненада продавача. Неговата основна задача е окончателно като член на комисията, създадена да разследва причината за експлозията на Космическа совалка Чалънджър "във вторник, 28-ми януари 1986 година. В завладяващ разказ на науката и политиката на настоящото разследване е казал в Feyman собствените думи в. Това беше много трудно време за Feyman, тъй като по време на разследването е влошаването на здравето си. До края на 1987 ракът бе установено, отново в своя корем. След смъртта му, Чандлър пише на 17 февруари 1988 г.:

Файнман, които загинаха в Университета на Калифорния в Лос Анджелис Медицински Център след осем години битка с рака на корема, е популярна и енергичен лектор които, въпреки болестта си, продължават да преподават в Калифорнийски технологичен институт до две седмици.

Файнман книжки включва много неплатени такива, които се разви на лекция курсове. Например квантовата Електродинамика (1961) и теорията на основните процеси (1961), The Файнман Лекции по физика (1963-65) (3 тома), характера на физическите право (1965) и се: странното Теория на леки и материя (1985).

В Gleick, описани Файнман подход към науката:

Така че много от неговите свидетели, наблюдавани от utter свободата си полети на мисълта, все още Файнман, когато разговаряхме за собствените си методи на свобода, но не е пречка ... За Файнман същността на научното въображение е мощна и почти болезнена правило. Какво учени създават, трябва да отговарят на действителността. Той трябва да съответства на това, което е вече известен. Научно творчество, каза той, е въображение в зона ... Правилата на хармоничните прогресия, направени за Моцарт клетка, както unyielding като сонет не за Шекспир. Както unyielding, както и liberating - за по-късно критици намерени на създателя гений в counterpoint на структурата и свобода, старания и inventiveness.

Файнман получили много отличени за работата си. Той бе избран за член на американската физическо дружество, Американската асоциация за напредък на науката, Националната академия на науките, както и Royal общество на Лондон. Сред наградите му са получили Albert Einstein награда (1954) и Лорънс награда (1962).

Що се отнася до характера на Файнман, той е описано в, както следва:

Той е бил широко известен за insatiable любопитство, нежно ум, брилянтен ум и игриви temperament.

Gleick го описва като:

... mystifyingly брилянтен при изчисляване, странно Игнориране на литературата, страстно.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland