Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Richard Phillips Feynman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Richard Feynman 's prindërit ishin Melville dhe Lucille Phillips Feynman. Melville ka lindur në një familje hebreje në Minsk, Bjellorusi, dhe emigruar me prindërit e tij në Shtetet e Bashkuara, kur ai ishte pesë vjeç. Ai ishte një njeri i biznesit, që u përpoqën jo shumë sukses, shumë lloje të ndryshme të biznesit. Është e qartë se talentet e tij nuk kanë qenë në biznes, por jo në shkencë e cila është subjekt që i shtangur atë, por ai nuk kishte mundësi për të bërë një karrierë prej saj. Lucille Phillips ka lindur në Shtetet e Bashkuara në një familje hebreje. Lucille i ati kishte emigruar nga Polonia dhe nëna e saj gjithashtu vinte nga një familje e emigrantëve polonisht. Ajo trajnuar si mësues në një shkollë fillore por Melville martuar në vitin 1917 para se të marrë një profesion.

Lucille e tyre Pas martesës dhe Melville Fajman u vendos në një apartament në Manhatan dhe, në vitin e ardhshëm, fëmija e tyre të parë, Riçard ka lindur. Melville kërkuar fëmijën e tij të parë në jetë një djalë dhe ai gjithashtu donte që ai të bëhet një shkencëtar kështu, shumë i gëzuar kur ai mori djalin se donte, ai bëri gjithçka që mund të interesit Riçard në shkencë gjatë gjithë femijerise se tij. Gleick shkruan:

Melville dhuratë për familjen kishte dituri dhe seriozitet. Humori dhe tregimit erdhi nga Lucille.

Tragjedi goditi familjen kur Riçard ishte pesë vjet e vjetër për Lucille dhe Melville kishte një bir të dytë i cili vdiq kur katër javë të vjetra. Kjo nënkuptonte se një trishtim ra mbi familjen e cila duhet të ketë ndikuar në masë të madhe Richard rinj. Pas kësaj, ai mbeti vetëm një fëmijë derisa motra e tij Joan lindi kur ai ishte nëntë vjeç. Familja lëvizi disa herë gjatë këtyre viteve, por kur Riçard ishte dhjetë ata u vendosën në Far Rockaway.

Richard, ose Ritty si miq të tij e quajti atë, mësuar një marrëveshje e madhe e shkencës nga Encyclopaedia Britannica dhe mësoi vetë para se ai matematikë elementare ka hasur atë në shkollë. Ai gjithashtu ngriti një laborator në dhomën e tij në shtëpinë ku ai eksperimentoi me energji elektrike. Në veçanti ai Wired qarqeve me bulbs dritë, ai shpiku një alarm hajdut, dhe ai mori radiot përveç për riparimin qarqeve të dëmtuara. Kur ai hyri Largët Rockaway Shkolla e Mesme e interesave të tij janë pothuajse tërësisht matematikës dhe shkencës. Ai gjeti shumë pak simpati për lëndë arti në këtë lloj kohe:

Unë gjithmonë i shqetësuar për të qënit një motër, Unë nuk dua të jetë shumë delikate. Për mua, njeri i vërtetë kurrë nuk ka paguar asnjë vëmendje të poezisë dhe gjëra të tilla.

Në shkollë Feynman iu matematikës në një mënyrë shumë të pazakonta. Në thelb ai ka gëzuar matematikës argëtuese prej të cilave ai rrjedh një sasi e madhe e kënaqësi. Ai studioi shumë e matematikës në kohën e tij duke përfshirë trigonometri, gur diferenciale dhe integrale, dhe numrat kompleks të gjatë para se ai u takua me këto tema në arsimin e tij formal. Kuptuar rëndësinë e simbol matematikore, ai shpiku simbol e tij për mëkatin, cos, tan, f (x) etj të cilat ai mendoi se ishte shumë më mirë se shënim standard. Megjithatë, kur një mik i kërkoi atij të shpjegojë një pjesë e matematikës, ai papritmas kuptoi se simbol mund të mos jetë një çështje personale që e nevojshme që ajo të komunikojë. Ai me të vërtetë ka gëzuar garat e matematikës dhe ishte një yll i vërtetë në shkollën e tij. Në vitin e tij të fundit në shkollën e Largët Rockaway Lartë ai fitoi New York University Math kampionatin.

Pas largimit nga shkolla ai zbatohet në disa universitete për të studiuar atje. Një do të pritet çdo universitet në të cilën ai do të zbatohet me entuziazëm të ofrojë atij një vend, por ajo nuk ishte aq e lehtë. Edhe pse notat e tij në matematikë dhe shkencë u shquar, ai kishte kryer shumë pak të mirë në lëndët e tjera. Nuk ishte edhe "problemi", se ai ishte një çifut, i cili me të vërtetë ishte një problem në Shtetet e Bashkuara në këtë kohë me universitetet që kuota për numrin e hebrenjve që pranohen. Ai u ul një provimi pranues për Universitetin e Columbias dhe u kthyen atë poshtë. Ai nuk ia fali krejt ata duke e akuzuar atë për 15 dollarë dhe pastaj duke hedhur poshtë atë. Ai ishte pranuar, megjithatë, nga Massachusetts Institute of Technology.

Ai hyri në MIT në 1935 dhe, pas katër vjet studimi, të mbledhura B.Sc. tij në vitin 1939. Ai shkoi atje për të studiuar matematikë, por, edhe pse kishte gjetur kurse e lehtë, ai u bë gjithnjë e më shumë i shqetësuar nga abstraksion dhe mungesa e kërkesave që i karakterizoi gjatë në këtë kohë. Ai lexoi Eddington 's matematike Teoria e Relativitetit ndërsa në vitin e tij të parë të studimeve dhe mendonin se kjo ishte ajo që ai e donte nga matematika. Lektorë e tij matematikë paraqiti atë me qëllim që e bëri matematika për hir të vet në mënyrë Feynman ndryshuar për kurse, duke marrë inxhinieri elektrike. Shumë shpejt ai e ndryshoi përsëri, këtë herë duke shkuar në fizikë. Është interesante të mendohet se kishte marrë Feynman kurs matematike në Kembrixh që Hoyle mori rreth të njëjtën kohë, ai do të kishte gjetur atë pikërisht atë që ai e donte.

Kurs fizike se Fajman mori në MIT nuk ishte një standart. Ai mori teorike Hyrje në Fizikë, një klasë të destinuara për studentët e diplomuar, në vitin e tij të dytë. Nuk kishte asnjë kurs për mekanikën kuantike, një temë që Feynman ishte shumë i etur për të studiuar, kështu që së bashku me shokët e universitare, AT Welton, ai filloi të lexoj tekstet në dispozicion në pranverën e vitit 1936. Pas kthimit në shtëpitë e tyre përkatëse në verë të vitit 1936 dy shkëmbyen një seri letrash të shquar si ato u përpoqën për të krijuar një version të hapësirë-kohë kur (cituar nga një e shkronjave - shih):

... fenomenet elektrike [janë] një rezultat i metrikë e një hapësirë në të njëjtën mënyrë që janë fenomene gravitacionale.

Nga 1937 Feynman lexonte Dirakut 's parimet e mekanikës kuantike dhe duke parë se si idetë e tij tejet origjinale pajisur në Dirakut' s qasje. Në fakt Dirakut u bë shkencëtari i cili Feynman më të respektuar gjatë gjithë jetës së tij.

Ne kemi përmendur më lart se Feynman shkuan në shtëpi për pushimet e tij. Në fakt ai ka bërë kërkesë për punë verore në Bell Telephone Laboratories çdo verë, por është refuzuar gjithmonë një pozitë atje pavarësisht nga rekomandimet më të lartë. Edhe pse nuk mund të provohet, nuk duket asnjë arsye tjetër që ai do të kthyer poshtë, përveç se ai ishte hebre.

Ndërsa afrohej fund të shquar të tij katër vjet në MIT student ai filloi të mendojë rreth studimi për doktoraturë e tij. Që ai ka qenë kaq i lumtur në MIT dhe duke besuar që ajo të jetë institucioni kryesor, ai iu kokën e fizikes, John Slater, duke kërkuar që ai të qëndrojë për të marrë një Ph.D. drejtimi. Buburrec tha atij se për të mirën e tij ai kishte për të lëvizur dhe ai sugjeroi Princeton.

Pavarësisht rekomandim personal që Harry Smyth në Princeton marrë nga Slater, nuk ishte e qartë se Fajman do të pranohen. Ai kishte nota të mira në fizikë dhe matematikë se dikush e kishte parë, por nga ana tjetër ai ishte afër në fund në histori, letërsi dhe artet e bukura. Ai kishte një gjë e tjerë, duke shkuar kundër tij - të thotë se ai ishte hebre. Smyth ka shkruajtur:

Feynman është çifut? Ne nuk kemi asnjë rregull të përcaktuar kundër Judejve, por nuk kanë për të mbajtur proporcionin e tyre në departamentin tonë në mënyrë të arsyeshme të vogla për shkak të vështirësisë së vendosjes së tyre.

Pas më tej letra nga Slater, Fajman u pranua nga Princeton. Puna e tij e doktoraturës në Princeton u mbikqyrur nga John Wheeler, dhe pasi i gjeti problemi i parë që Wheeler i dha atij më tepër kokëfortë, ai u kthye në idetë që ai kishte menduar rreth ndërsa në MIT. Seminari i parë që ai dha në Princeton ishte në një audiencë që përfshinte Einstein, pauli dhe von Njuman. Pauli tha në fund:

Unë nuk mendoj se kjo teori mund të jetë e drejtë ...

Në retrospektivë, Fajman mendonte se pauli duhet të kenë parë një herë në vështirësi, sepse pas Feynman kanë kaluar një kohë të gjatë pune në këtë drejtim, ai gjithashtu mendonte se nuk ishte i kënaqshëm. Sidoqoftë, ai pastaj vazhdoi të zhvillojë një qasje të re për mekanikën kuantike duke përdorur parimin e së veprimit. Ai zëvendësoi modeli valën e electromagnetics e Maksuellit me një model i bazuar në marrëdhëniet grimcë planifikuara në hapësirë-kohë. Gleick shkruan:

Kjo ishte Richard Feynman pranë kreshtë të kompetencave të tij. Në moshën njëzetvjeçare-tre ... nuk kishte fizikante mbi tokë që mund të përputhen me komandën e tij i bollshëm mbi materialet amtare e shkencës teorike. Ajo nuk ishte vetëm një objekt në matematikë (edhe pse ajo ishte bërë e qartë ... se makineria matematikore dalin nga Wheeler-bashkëpunim Feynman ishte përtej aftësisë vet Wheeler's). Feynman duket se posedojnë një lehtësi të frikshme me substanca prapa ekuacionet, si Ajnshtajni në të njëjtën moshë, si sovjetik fizikani Lev Landau -, por disa të tjerë.

Ai mori doktoratën e tij nga Princeton në 1942, por para kësaj kohe Shtetet e Bashkuara kishin hyrë Luftës së Dytë Botërore.

Feynman punuar në projektin bombë atomike në Princeton University (1941-42) dhe pastaj ne Los Alamos (1943-45). Kur ai u afrua gjatë vitit të tij të fundit të kërkimit për të marrë pjesë në projekt reagimin e tij të parë kishin qenë një shumë të caktuar që ai nuk u hyjnë në fazat përfundimtare të punës për tezën e tij në kohë:

... Unë u ktheva në tezën time - për rreth tre minuta. Pastaj fillova të hap dysheme dhe të mendojnë për gjë. Gjermanet dhe Hitleri kishte mundësinë e zhvillimit të një bombe atomike ishte e qartë, dhe mundësinë që ata do të zhvillojnë atë para se ne e bëmë ishte shumë i një trembje.

Feynman filloi punën në projektin Manhatan ne Princeton dhe zhvillimit të një teori e si të ndarë uraniumi 235 nga uraniumi 238, ndërsa mbikqyrësi i tij tezën Wheeler shkoi në Çikago për të punuar me Fermi në reaktorin e parë bërthamor. Wigner, në mungesë të Wheeler, këshilloi Feynman për të shkruar deri tezën e tij dhe pas Wheeler dhe Wigner shqyrtuar punën që ai ka marrë doktoraturë e tij në qershor 1942.

Feynman kishte një problem të vështirë personale në këtë kohë. Të dashurën e tij për shumë vite, Arlene Greenbaum, ishte diagnostikuar si tuberkulozit ka dhe familjen e tij e kundërshtoi martesën e tyre. Pak kohë pasi ai u dha doktoraturë Feynman Arlene e tij u martua me asnjë anëtarë të familjes të pranishëm. Pak kohë pas martesës së tij Feynman shkoi në vend ndërtuar rishtas në Los Alamos për të punuar mbi projektin bombë atomike. Aftësitë e tij të shquar çoi shpejt në atë të emëruar si kreu i divizionit teorike. Arlene vdiq në vitin 1945 pak para se prova e parë të bombë. Fajman do të martohet dy herë më shumë dhe kanë dy fëmijë me gruan e tij të tretë.

Pas Luftës së Dytë Botërore, në vjeshtën e vitit 1945, Fajman u emëruar si profesor i fizikes teorike në Cornell University. Në fillim ai iu përkushtua mësimdhënies dhe kërkimit të tij vënë mënjanë. Presionin e punës në Los Alamos, së bashku me stresin personale të shikuar rënie të gruas së tij shëndetësore, e kishte lënë gjurmën e saj. Ai ka shkruajtur:

Nëse ju jeni një klasë mësimi, ju mund të mendoni për gjërat elementare që ju e dini shumë mirë. Këto gjëra janë të lloj fun dhe i lezetshëm. Ajo nuk bën ndonjë dëm të mendojnë ata pa pushim. A ka ndonjë mënyrë më të mirë për të paraqitur ato? Gjërat elementare janë të lehta për të menduar rreth, e nëse ju nuk mund të mendoj për një mendim të ri, ka bërë dëm, çka keni menduar për këtë është e mirë para se të mjaftueshme për të klasës. Nëse ju nuk mendoni për diçka të re, ju jeni i kënaqur më tepër që keni një mënyrë të re për të shikuar atë.

Ai ka marrë oferta për postimet në universitete të tjera, por mendonin se si një studiues jo-ai nuk mund ta konsideronte ato. Papritmas dëshirën për të ndërmarrë kërkime goditi atë përsëri dhe ai u kthye në teorinë kuantike e Elektrodinamika se ai ishte duke punuar para Luftës së Dytë Botërore.

Në 1950 Feynman pranuar një pozicion si profesor i fizikes teorike në Kaliforni Institutin e Teknologjisë. Që ai kishte planifikuar tashmë një leje dielave para marrjes ofertë, ai ishte në gjendje për të organizuar për të shpenzuar para dhjetë muajve të emërimit të tij të reja në Brazil. Ai ka mbetur në të teknologjisë Cal për pjesën tjetër të karrierës së tij, duke u emëruar Richard Chace Tolman Profesor i fizikës teorike atje në vitin 1959.

Kontributi kryesor Feynman ishte në mekanikën kuantike, duke ndjekur më nga puna e tezën e doktoraturës. Ai paraqiti diagramet (tani quhet Feynman diagramet) analoge që janë grafik i shprehjeve matematikore të nevojshme për të përshkruar sjelljen e sistemeve të bashkëveprojmë grimca. Ai u dha Çmimin Nobel në vitin 1965, së bashku me Shuinger dhe Tomonoga:

... punë themelore në Elektrodinamika kuantike, me pasoja të thella për lërim fizika e grimcave elementare.

Punë të tjera në tjerr grimcë dhe teoria e 'partons' që çoi në teorinë e tanishme e quarks janë themelore në shtyrjen përpara të kuptuarit e fizikes pjesëz.

Në fillim të 1979 Feyman shëndetësor kishte përkeqësuar dhe ai kishte një operacioni për kancerin e stomak. Kjo ishte shumë e suksesshme dhe mjekët e tij besonin se ai nuk do të pësonte një përsëritje. Pas shërimit të tij ai ka gëzuar qendër të vëmendjes si një figurë e njohur publike, një rol i cili u rritur kur libri u bë një surprizë e shitësit më të mirë. Detyra e fundit e tij kryesore ishte si një anëtar i një komisioni i ngritur për të hetuar shkakun e shpërthimit në anijes Challenger hapësirë më e martë 28 janar 1986. Histori interesante e shkencës dhe politikës e këtij hetimi është thënë me fjalë të veta në Feyman. Kjo ishte një kohë shumë e vështirë për Feyman që të gjithë hetimet e tij shëndetësore ishte përkeqësuar. Pranë fund të 1987 nga kanceri u gjet përsëri në bark të tij. Pas vdekjes së tij, Chandler shkroi në 17 shkurt 1988 në:

Feynman, i cili vdiq në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos Qendra Mjekësore pas një betejë tetë-vjeçare me kancer në bark, është një lektor popullore dhe energjik i cili, pavarësisht sëmundjes së tij, vazhdoi për të mësuar në Kaliforni Institutin e Teknologjisë deri dy javë më parë.

Libra Feynman përfshijnë ato shumë të papaguar që ka evoluar nga e kurseve të leksionit. Për shembull Kuantike Electrodynamics (1961) dhe Teoria e Proceset themelore (1961), Feynman Lectures on Physics (1963-65) (3 volume), Karakteri i Fizike Ligj (1965) dhe EDK: Strange Theory of Light dhe Matter (1985).

Në Gleick Feynman përshkroi qasjen ndaj shkencës:

Pra, shumë nga dëshmitarët e tij vërehet lirinë e plotë të fluturimeve të tij të mendimit, por kur Feynman biseduar për metodat e tij nuk liri por detyrim ... Për Feynman thelbin e imagjinatës shkencor ishte i fuqishëm dhe gati sundimit të dhimbshme. Çfarë shkencëtarët duhet të përputhen me realitetin e krijuar. Ai duhet të përputhen me atë që është e njohur tashmë. Krijimtarisë shkencore, tha ai, është imagjinatë në një këmishë e forcës ... Rregullat e përparimin harmonik bërë për Mozartit si një kafaz i palëkundur si sonet bëri për Shekspirit. Sa dhe si i palëkundur çlirimin - për kritikët më vonë gjeti gjeni krijues në sfond të strukturës dhe lirisë, ashpërsi dhe inventiveness.

Fajman mori nderon shumë për punën e tij. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Amerikane Fizike, Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës, Akademisë Kombëtare të Shkencës, dhe të Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Midis çmime ai mori ishin Albert Einstein Award (1954) dhe Çmimin Lawrence (1962).

Sa i përket karakterit Feynman, ai është përshkruar si më poshtë:

Ai ishte i njohur gjerësisht për kuriozitet e tij i pangopur, domethënë i butë, mendjen brilante dhe temperamentin e gjallë.

Gleick e përshkruan atë si:

... mystifyingly shkëlqyer në llogaritjen, cuditerisht injorant i letërsisë, i pasionuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland