Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Albert Einstein

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 March 1879

Ulm, Württemberg, Germany

18 April 1955

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Rreth 1.886 Albert Einstein filloi karrierën e tij shkollore në Mynih. Si dhe mësimet e tij violinë, që ai kishte nga mosha gjashtë deri në moshën trembëdhjetë, ai gjithashtu kishte arsimit fetar në shtëpinë ku ai u mësoi Judaizmit. Dy vjet më vonë ai hyri në Gjimnazin Luitpold dhe pas kësaj arsimimin e tij fetar ishte dhënë në shkollë. Ai studioi matematikë, në veçanti gur, duke filluar rreth 1891.

Në 1894 familja e Einstein u zhvendos në Milano, por Einstein mbeti në Mynih. Në vitin 1895 Ajnshtajni nuk arriti një provimi që do të lejonte atë të studiuar për një diplomë si inxhinier elektrik në Technische Hochschule Eidgenössische në Cyrih. Ajnshtajni refuzuar shtetësi gjermane në 1896 dhe do të jetë pa shtetësi, për një numër vitesh. Ai nuk bëri edhe të aplikoni për nënshtetësi zvicerane deri në 1899, duke u dhënë shtetësi në 1901.

Pas dështimit të provimit pranues në ETH, Ajnshtajn ndoqi shkollën e mesme në Aarau planifikuar të përdorni këtë rrugë për të hyrë në ETH Cyrih. Ndërsa në Aarau ai shkroi një ese (për të cilin është dhënë vetëm pak mbi shenjat e gjysmë!) Në të cilin ai shkroi për planet e tij për të ardhmen, shih:

Nëse unë do të kemi fat të mirë për të kaluar provimet e mia, unë do të shkoj në Zyrih. Unë do të qëndrojnë atje për katër vjet në mënyrë të studiuar matematikë dhe fizikë. I imagjinoni veten duke u bërë një mësues në ato degë të shkencave natyrore, duke zgjedhur pjesa teorike e tyre. Këtu janë arsyet të cilat çojnë mua në këtë plan. Mbi të gjitha, ajo është prirje për mendimin tim dhe abstrakte matematikore, dhe mungesa e imagjinatës time dhe aftësisë praktike.

Vërtetë Ajnshtajni doli me planin e tij u diplomua në vitin 1900 si një mësues i matematikës dhe fizikës. Një nga miqtë e tij në ETH ishte Marsel Grossmann i cili ishte në të njëjtën klasë si Ajnshtajni. Ajnshtajni u përpoq të marrë një post, shkrim Hurwitz të cilët zhvilluan disa shpresë për një pozicion, por nuk erdhi prej tij. Tre nga studentët tjerë Einstein, duke përfshirë Grossmann, asistentë u emëruan në ETH në Zyrih, por në mënyrë të qartë Ajnshtajni nuk ishte mjaft i impresionuar dhe ende në 1901 ai ishte shkruar e universiteteve të rrumbullakët në shpresë që të marrë një punë, por pa sukses.

Ai ka arritur të shmangur shërbimit ushtarak zvicerane në bazën se ai kishte këmbët të sheshtë dhe venat me variçe. Nga mesi i 1901 ai kishte një punë të përkohshme si një mësues, mësimi i matematikës në Shkollën e Lartë teknike në Winterthur. Rreth kësaj kohe ai ka shkruajtur:

Unë kam dhënë deri ambicie për të marrë në një universitet ...

Një mësim të përkohshme qëndrimi i tij në një shkollë private në Schaffhausen ndjekur. Pastaj Grossmann 's babai u përpoq të ndihmojë Einstein marrë një punë me rekomandimin e tij për të drejtorit të zyrës së patentave në Bern. Ajnshtajni ishte emëruar si një ekspert teknik tretë klasës.

Ajnshtajni ka punuar në këtë zyrë patentë 1902-1909, duke mbajtur një post të përkohshme, kur ai u emërua i parë, por nga pozita 1904 u bë i përhershëm dhe në vitin 1906 ai u gradua në klasë të dytë teknik ekspert. Ndërsa në zyrën e patentave të Bernës ai përfundoi një varg mahnitshme e publikimeve fizikën teorike, të shkruara në kohën e tij pa rezervë të përfitojnë nga kontakti i afërt me literaturë shkencore apo kolegët.

Ajnshtajni fitoi një doktoraturë nga Universiteti i Zyrihut në vitin 1905 për një tezë Në një vendosmëri të re me përmasa molekulare. Ai kushtuar teza të Grossmann.

Në vitin e parë të tre gazetave, të gjitha shkruar në vitin 1905, Ajnshtajni ekzaminuar fenomen zbuluar nga Max Planck, sipas të cilit energjia elektromagnetike duket të emetuara nga radiating objekte në sasi diskrete. Energjisë në këto kuantet ishte në proporcion të drejtë frekuencën e rrezatimit. Kjo duket se kundërshton teorinë klasike elektromagnetike, Maksuelli i bazuar në 's ekuacione dhe ligjet e termodinamikës i cili supozohet se energjia elektromagnetike përbëhej nga valë të cilat mund të përmbajnë ndonjë sasi e vogël e energjisë. Ajnshtajni përdorur Planck 's kuantike hipotezë për të përshkruar rrezatimit elektromagnetik të lehta.

Dytë Einstein 1905 letra e propozuar është ajo që sot quhet teoria speciale e relativitetit. Ai teorinë e tij të ri të bazuar mbi një reinterpretation e parimit klasik të relativitetit, dmth se ligjet e fizikes duhet të kishte të njëjtën formë në çdo kuadër të referimit. Si një hipotezë e dytë themelore, Ajnshtajni supozuar se shpejtësia e dritës mbetur konstante në të gjitha kornizave të referimit, siç kërkohet nga Maxwell 's teori.

Më vonë në vitin 1905 tregoi se si Ajnshtajni në masë dhe energji ishin ekuivalente. Ajnshtajni nuk ishte parë të propozojë të gjitha komponentët e teorisë speciale të relativitetit. Kontributi i tij është i unifikimit pjesë e rëndësishme e mekanikës klasike dhe Maxwell 's Elektrodinamika.

Tretë të letrave Einstein e 1905 mekanikës statistikore në fjalë, një fushë e cila ishte studiuar nga Ludwig Boltzmann dhe Josia Gibbs.

Pas 1905 Ajnshtajni e vazhdueshme që punojnë në zonat e përshkruara më lart. Ai dha një kontribut të rëndësishëm në teorine kuantike, por ai kërkoi të zgjasë teoria speciale e relativitetit të fenomeneve që përfshin nxitim. Kryesore u shfaq në 1907 me parimin e ekuivalenca, në të cilin u mbajt nxitimi gravitacional të padallueshëm nga nxitimi e shkaktuara nga forcat mekanike. Masë gravitacional prandaj ishte identike me masen inerciale.

Në vitin 1908 Ajnshtajni u bë një lektor në Universitetin e Bernës pas paraqitjes Pasojat Habilitation tezën e tij për kushtetutën e rrezatimit nga pas ligjit të shpërndarjes së energjisë të organeve të zezë. Vitin e ardhshëm ai bëhet profesor i fizikës në Universitetin e Cyrihut, pasi dha dorëheqjen e tij lectureship në Bern dhe punën e tij në zyrën e patentave në Bern.

Nga 1909 Ajnshtajni ishte një mendimtar i njohur si udhëheqës shkencor dhe në atë vit ai dha dorëheqjen nga zyra e patentave. Ai u emërua profesor në Universitetin Karl-Ferdinand në Pragë në 1911. Në fakt 1911 ishte një vit shumë i rëndësishëm për Ajnshtajni që ai ishte në gjendje të bëjë parashikime paraprake për atë se si një rreze të dritës nga një yll i largët, duke kaluar pranë Sat, do të duket për t'u vendosur pak, në drejtim të Diellit. Kjo do të jetë shumë e rëndësishme si kjo do të çojë në dëshmitë e para eksperimentale në favor të teorisë së Ajnshtajnit.

Rreth 1912, Ajnshtajni filloi një fazë e re e hulumtimit e tij gravitacionale, me ndihmën e mikut të tij Grossmann matematikan Marsel, duke shprehur punën e tij në lidhje me gur tensori e Tullio Levit-Civita dhe Gregorio Ricci-Curbastro. Ajnshtajni e quajti punën e tij të ri teoria e përgjithshme e relativitetit. Ai u zhvendos nga Praga në Zyrih në 1912 për të marrë një karrige në Technische Hochschule Eidgenössische në Cyrih.

Ajnshtajni u kthye në Gjermani në 1914, por nuk reapply për shtetësi gjermane. Çfarë ishte ai pranoi një ofertë mbresëlënëse. Ishte një qëndrim të kërkimit shkencor në Akademinë Prusiane e Shkencave së bashku me një karrige (por jo detyrat e mësimdhënies) në Universitetin e Berlinit. Ai gjithashtu i është ofruar udhëheqje të Institutit Kaiser Wilhelm e fizikës në Berlin e cila ishte gati për t'u vendosur.

Pas një numri fillon të rreme Einstein botuar, vonë në 1915, versioni definitiv e teorisë së përgjithshme. Vetëm para publikimit këtë punë ai leksione mbi relativitetin e përgjithshëm në Göttingen dhe ai ka shkruajtur:

Për të gëzimi im i madh, i arritur plotësisht të bindur Hilbertit dhe Klein.

Në fakt Hilbertit dorëzuar për botim, një javë para se Ajnshtajni përfunduar punën e tij, një dokument që përmban ekuacionet saktë fushën e relativitetit të përgjithshëm.

Kur britanik eklips ekspedita në 1919 konfirmoi parashikimet e tij, Ajnshtajni ishte idolised nga shtypi popullor. London Times u titull më 7 nëntor 1919:

Revolucioni në shkencë - teori e re e - ide Universi Njutonian rrëzuar.

Në vitin 1920 Ajnshtajni e ligjëratave në Berlin u ndërprenë nga demonstratat e cila, edhe pse mohoi zyrtarisht, ishin pothuajse me siguri anti-hebraike. Pa dyshim ka qenë ndjenja të forta u shpreh kundër veprat e tij gjatë kësaj periudhe që Ajnshtajni iu përgjigj në shtyp duke cituar Lorencit, Planck dhe Eddington si mbështetës teorite e tij dhe duke deklaruar se gjermanët të caktuara do të ketë sulmuar ata në qoftë se ai kishte qenë:

... një shtetas gjerman me ose pa svastika në vend të një çifut me bindjet liberale ndërkombëtare ...

Gjatë 1921 Ajnshtajni bëri vizitën e tij të parë në Shtetet e Bashkuara. Arsyeja e tij kryesore ishte për të rritur fondet e planifikuara për Universitetin Hebraike të Jerusalemit. Megjithatë ai mori Medaljen e Barnard gjatë vizitës së tij disa herë dhe leksione mbi relativitetin. Ai është raportuar të ketë komentuar për kryetar në leksion ai i dha në një sallë të madhe në Princeton, e cila ishte tejmbushur me njerëz:

Unë kurrë nuk e kuptuan se aq shumë amerikanë janë të interesuar në analizën tensori.

Ajnshtajni ka marrë çmimin Nobel në 1921, por jo për Relativiteti në vend për 1905 punën e tij në efektin fotoelektrik. Në fakt ai nuk ishte i pranishëm në dhjetor 1922 për të marrë çmimin që në një udhëtim në det në Japoni. Rreth kësaj kohe ai bëri shumë vizita ndërkombëtare. Ai kishte vizituar më parë në Paris 1922 dhe gjatë vitit 1923 ai vizitoi Palestinë. Pas marrjes fundit zbulimin e tij të mëdha shkencore në shoqatë e valë me çështje në vitin 1924 ai bëri vizita të mëtejshme në 1925, këtë herë në Amerikën e Jugut.

Në mesin e nderon tjera që Ajnshtajni u marrë Medaljen Copley e Shoqërisë Mbretërore në 1925 dhe Medaljen e Artë e Royal Astronomical Society in 1926.

Niels Bohr dhe Ajnshtajni janë të kryer në një debat në teorinë kuantike e cila filloi në Konferencën Solvay në vitin 1927. Planck, Niels Bohr, de Broglie, Heisenberg, Shrodingerit dhe Dirakut ishin në këtë konferencë, përveç të Ajnshtajnit. Ajnshtajni ka refuzuar që të japin një letër në konferencë dhe:

... tha zor se asgjë përtej paraqitur një kundërshtim shumë të thjeshtë për interpretimin e probabilitetit .... Pastaj ai ra përsëri në heshtje ...

Në të vërtetë jeta Einstein kishte qenë i ndezur dhe ai ishte për të paguajë çmimin në vitin 1928 me një kolaps fizik sjellë më me punë jashtë orarit. Megjithatë ai bëri një rikthim të plotë pavarësisht që ka për të marrë gjërat lehtë gjatë 1928.

Me 1930 ai ishte duke bërë vizitat ndërkombëtare përsëri, përsëri në Shtetet e Bashkuara. Një vizitë e tretë në Shtetet e Bashkuara në 1932 u pasua nga oferta e një post në Princeton. Ideja ishte se Ajnshtajni do të kalojnë shtatë muaj në vit në Berlin, pesë muaj në Princeton. Ajnshtajni e pranoi dhe u largua në Gjermani në dhjetor 1932 për Shtetet e Bashkuara. Muaj pas nazistët erdhën në pushtet në Gjermani dhe Ajnshtajni nuk ishte për t'u kthyer atje.

Gjatë 1933 Ajnshtajni udhëtoi në Evropë vizituar Oksford, Glasgow, Bruksel dhe Zürich. Oferta e posteve akademike të cilën ai e kishte gjetur atë në mënyrë të vështirë për të marrë në 1901, ishin plentiful. Ai ka marrë oferta nga Jeruzalemi, Leiden, Oksford, Madrid dhe Paris.

Çfarë ishte për qëllim vetëm si një vizitë u bë një marrëveshje të përhershme nga 1935 kur ai zbatohet dhe u dha qëndrim të përhershëm në Shtetet e Bashkuara. Në Princeton punën e tij u përpoq të unifikojë ligjet e fizikes. Megjithatë ai ishte përpjekur problemet e thella të madhe dhe ai ka shkruajtur:

Unë kam mbyllur vetë në probleme mjaft të pashpresë shkencore - aq më tepër që, si një njeri i moshuar, i kanë mbetur të ftohta nga shoqëria këtu ...

Në vitin 1940 Ajnshtajni u bë një qytetar i Shteteve të Bashkuara, por zgjodhi për të mbajtur shtetësinë e tij zvicerane. Ai dha një kontribut shumë të paqes gjatë jetës së tij. Në vitin 1944 ai bëri një kontribut në përpjekjet e luftës nga ana 1.905 shkruar letër e tij mbi relativitetin special dhe duke i vënë atë në ankand. Është ngritur gjashtë milionë dollarë, duke u dorëshkrimin sot në Bibliotekën e Kongresit.

Nga 1949 Ajnshtajni ishte mirë me shëndet. Një magji në spital ka ndihmuar atë shërohen, por ai filloi të përgatitet për vdekje duke bërë vullnetin e tij deri në vitin 1950. Ai u largua nga gazeta e tij shkencore në Universitetin Hebrew në Jerusalem, një universitet të cilën ai kishte ngritur fonde për në vizitën e tij të parë në SHBA, shërbeu si guvernator i universitetit 1925-1928, por ai e kishte hedhur poshtë ofertën për një post në 1933 pasi ai ishte shumë kritik të administrimit të saj.

Një ngjarje shumë e madhe ishte për të marrë vendin e në jetën e tij. Pas vdekjes së presidentit të parë të Izraelit në 1952, qeveria izraelite vendosi për të ofruar postin e presidentit të dytë të Ajnshtajnit. Ai refuzoi, por nuk gjeti ofrojnë një siklet që ajo e kishte të vështirë për të që të refuzojë pa shkaktuar shkelje.

Një javë para vdekjes së tij Ajnshtajni nënshkruar letrën e tij të fundit. Ishte një letër të Bertrand Russell në të cilën ai pranoi se emri i tij duhet të shkojë në një manifest duke i bërë thirrje të gjitha kombeve që të heqin dorë nga armët bërthamore. Është me vend që një nga veprat e tij të fundit ishte për të argumentuar, pasi ai kishte bërë gjithë jetën e tij, për paqen ndërkombëtare.

Ajnshtajni ishte djegur në Trenton, New Jersey at 4 më 18 prill 1955 (ditën e vdekjes së tij). Hiri i tij u shpërndanë në një vend të fshehtë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland