Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Louis Victor Pierre Raymond duc de Broglie

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Aug 1892

Dieppe, France

19 March 1987

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Louis de Broglie 's babai ishte Viktor, Duc de Broglie, dhe nëna e tij ishte Pauline d'Armaillé. Louis studioi në Sailly Janson Lyceé de Paris kompletimin e mesme në arsimin e tij të shkollës në 1909. Në këtë fazë ai nuk parashikojnë një karrierë në shkencë, por ishte i interesuar në marrjen e studimeve letrare në universitet. Ai hyri në Paris Sorbonne marrë një kurs në histori, me qëllim për të bërë për vete një karrierë në shërbimin diplomatik. Në moshën 18 vjeçare ai u diplomua me një shkallë të artit, por ai ishte tashmë duke u bërë i interesuar në matematikë dhe fizikë. Pasi u caktohet një temë kërkimore në histori, ai zgjodhi, pas shumë shqetësuese në lidhje me vendimin, për të studiuar për një diplomë në fizikë teorike.

Në 1913 de Broglie u dha Licenca e tij es Shkencave, por para se të karrierës së tij ka përparuar më tej Luftës së Parë Botërore shpërtheu. Gjatë Broglie de luftës shërbeu në ushtri. Ai u bashkangjitur në seksionin pa tel telegraphy për gjithë të luftës dhe ka shërbyer në stacionin në Kulla Eifel. Gjatë këtyre viteve të luftës të gjithë kohën e tij tepërt është shpenzuar duke menduar rreth problemeve teknike. Ai shpjegoi se si ai ishte tërhequr për të fizikës matematikore pas Luftës së (shih për shembull):

Kur në vitin 1920 i rifilloi studimet e mia ... çfarë tërhoqi mua ... në fizikën teorike ishte ... mister në të cilin struktura e materies dhe e rrezatimeve ishte duke u bërë gjithnjë e më të mbështjellë si koncept të çuditshme të kuantike, të paraqitura nga Planck 1900 në hulumtimet e tij në rrezatim i zi-trup, e përditshme depërtuar më tej në gjithë të fizikës.

Marrë deri kërkime në fizikën matematike, de Broglie megjithatë mbahet një interes në fizikë eksperimentale. Vëllai i tij Maurice de Broglie ishte në atë kohë kryerjen e punës eksperimentale të X-rrezeve dhe kjo dëshmuar një interes të konsiderueshëm për të de Broglie gjatë disa viteve të para të 1920 gjatë së cilës ai punoi për doktoratë e tij. Teza e doktoraturës De Broglie e Recherches sur la théorie des kuantet (Kërkimet në teorinë kuantike) i 1924 i paraqitur këtë teori e valëve elektronike, bazuar në punën e Einstein dhe Planck. Është propozuar teori për të cilën ai është i njohur mirë, dmth dual valë-grimcë teori se materia ka vetitë e dy grimcave dhe valët.

Në një leksion de Broglie dha në rastin kur ai ka marrë çmimin Nobel në 1929 ai shpjegoi sfondin në idetë e përmbajtura në tezën e doktoratës (shih për shembull):

Tridhjetë vjet më parë, fizika ishte e ndarë në dy kampe: ... Fizika e materies, bazuar mbi konceptet e atomeve dhe grimcave të cilat u duhet t'i bindemi ligjeve të mekanikës klasike e Njutonit, dhe fizika e rrezatimit, bazuar në idenë e perhapja në një valë të mesme hipotetike të vazhdueshme, eter shkëlqen dhe elektromagnetike. Por këto dy sisteme te fizikes nuk mund të mbetet e shkëputur nga njëri-tjetri: ata duhej të bashkuar nga formulimi i një teorie për shkëmbimin e energjisë midis materies dhe rrezatimit. ... Në përpjekje për të sjellë dy sistemeve të fizikës së bashku, konkluzionet ishin në fakt të cilat u arritën as edhe të saktë dhe as e pranueshme kur zbatohet për të ekuilibrit të energjisë midis materies dhe rrezatimi ... Planck ... mori ... se një burim drite ... lëshon rrezatim saj në sasi të barabartë dhe të fundme - në kuantet. Suksesi i Planck 's ide është shoqëruar me pasoja të rënda. në qoftë se drita është emetuar në kuantet, nuk duhet atë, emetuar një herë, posedon një strukturë corpuscular? ... Jeans dhe Poincare [treguan] se nëse mocioni i grimcave materiale në një burim të dritës u zhvillua në përputhje me ligjet e mekanikës klasike, atëherë ligji i drejtë i rrezatimit zi-trup, Planck 's ligjin, nuk mund të jetë marrë.

Gjatë një intervistë në vitin 1963 de Broglie tregoi se si, duke patur parasysh sfondin e mësipërme, zbulimet e tij erdhi për:

Si në bisedat e mia me vëllain tim që gjithmonë kemi ardhur në përfundim se në rastin e X-rrezeve, secili kishte dy valët dhe corpuscles, kështu befas - ... ai ishte i sigurt në kursin e verës 1923 - kam idenë se, secili kishte të zgjasë kjo dual të grimcave materiale, veçanërisht në elektronet. Dhe kam kuptuar se, në njërën anë, Hamilton - teoria Jacobi vuri disi në këtë drejtim, sepse ajo mund të aplikohet për të grimcave dhe, përveç kësaj, ajo përfaqëson një Optika gjeometrike, në anën tjetër, në fenomene të kuantike e merr kuantike numra, të cilat janë gjetur në mekanikën e rrallë por ndodh shumë shpesh në fenomene të valë dhe në të gjitha problemet që kanë të bëjnë me mocionin valë.

Natyrën valë i elektroneve u konfirmua eksperimentalisht në vitin 1927 nga CJ Davisson, CH Kunsman dhe LH Germer në Shtetet e Bashkuara dhe nga mjeku Thomson (djali i JJ Thomson) në Aberdeen, Skoci. Teoria e De Broglie e valëve elektronike çështje u përdor më vonë nga Shrodingerit, Dirakut dhe të tjerëve në zhvillimin e mekanikës valë.

Pas doktoraturës së tij, de Broglie mbetur në Sorbonne ku ai mësoi për dy vjet, duke u bërë profesor i fizikes teorike në Institutin Poincare Henri në vitin 1928. Nga 1932 ai gjithashtu ishte profesor i fizikes teorike në Shkencave des Faculté në Sorbonne. De Broglie mësohen atje derisa në pension në vitin 1962. Nga 1944 ai ishte anëtar i Byrosë Longitudes des. Në 1945 ai u bë këshilltar për frëngjisht Komisariatit të Energjisë Atomike.

Nderi më i madh i tij ishte duke u dha Çmimin Nobel në 1929. Ne kemi cituar më lart nga leksionin e tij dhënë në ceremony. Le të japin kuotën e tyre më tej nga leksion (shih për shembull):

Kështu arrita në idenë e mëposhtme të përgjithshme që ka drejtuar hulumtimet e mia, sepse çështje, vetëm aq sa për të rrezatimit, në dritë të veçantë, ne duhet të prezantoj në një dhe të njëjtën kohë koncept rruazë e gjakut dhe konceptin e valës. Me fjalë të tjera, në të dy rastet, ne duhet të supozojmë ekzistencën e corpuscles shoqëruar nga valët. Por corpuscles dhe valët nuk mund të jetë e pavarur, sepse, sipas Bohr, ato janë komplementare me njëra-tjetrën, për rrjedhojë ai duhet të jetë e mundur për të krijuar një paralelizëm midis disa lëvizje të një grimcë dhe përhapjen e valës që është e lidhur me të.

Pas marrjes së çmimit Nobel në 1929 De Broglie punuar në shtrirjen e mekanikës valë. Ndër botimet më shumë tema botoi punojnë në teorinë Dirakut e elektronike, në teori e re e dritës, në Uhlenbeck 's teorinë e rrotullimit, dhe aplikimet e mekanikës valë të fizikës bërthamore. Ai shkroi të paktën njëzet e pesë librat përfshirë Ondes et mouvements (Valët dhe mocionet) (1926), La mécanique ondulatoire (mekanika Vala) (1928), tentativë Une causale et d'interpretim jo linéaire de la mécanique ondulatoire: la théorie de la zgjidhje të dyfishtë (1956), Introduction à la théorie des nouvelle particules de M Vigier Jean-Pierre et de ses collaborateurs (1961), kritikë etyd des bazat e interpretimit de l'actuelle de la mécanique ondulatoire (1963). E fundit tre librat e përmendur janë botuar në përkthime anglisht si jo-lineare Vala Mekanikë: Një Interpretimi shkakor (1960), Hyrje në Vigier Teoria e grimcave elementare (1963), dhe Interpretimi aktuale e Mekanikë Vala: Një Studim Kritik (1964) .

Ai shkroi shumë vepra të njohura të cilat tregojnë interesin e tij në implikimeve filozofike të fizikës moderne, duke përfshirë çështje dhe të Lehta: Fizika e Re (1939); Revolucionit ne Fizike (1953); Fizikë dhe Microphysics (1960) dhe Perspektiva e re ne Fizike ( 1962).

Në 1933 de Broglie u zgjodh në Académie des Sciences të bëhet Sekretar i Përhershëm për shkencat matematikore në 1942. Académie i dha atij Medaljen Poincare Henri saj në vitin 1929 dhe unë Albert të Monakos Çmimin në 1932. Nderon të tjera të cilat ai mori përfshirë Çmimin Kalinga e cila ishte dhënë atij nga UNESCO në vitin 1952 për përpjekjet e tij drejt të kuptuarit e fizikës moderne nga publiku i gjerë. Frëngjisht Qendra Kërkimore Shkencore Kombëtare i dha atij medaljen e artë në 1956. Nderon të mëtejshme përfshinin dhënien e Kryqit të Madh të Legjionit d'Honneur dhe Belgjika e bëri atë një Zyrtar të Rendit të Leopold. Ai mori doctorates nderi nga Universitetet e Varshavës, Bukuresht, Athinë, Lausanne, Quebec, dhe Bruksel. Ai u zgjodh për anëtarësimin e nderit të akademive të tetëmbëdhjetë dhe mësoi shoqëritë në Evropë, Indi, dhe Shtetet e Bashkuara.

De Broglie e përshkroi veten e tij si:

... ka shumë më tepër gjendjen e mendjes së një teoricien i pastër se ajo e një eksperimentues apo inxhinier, i dashur sidomos vështrim të përgjithshëm dhe filozofike ... .

Pyetja qendrore në jetën de Broglie ishte nëse natyra statistikor të fizikës atomike pasqyron një injorancë të teorisë themelor ose nëse statistikat janë të gjitha që mund të jetë i njohur. Për shumicën e jetës së tij ai besonte se edhe pse ish si një studiues i ri ai kishte besuar në statistikat e parë që fsheh injorancës sonë. Ndoshta çuditërisht, ai u kthye në këtë pikëpamje vonë në jetën e tij duke deklaruar se:

... teoritë statistikore fshehin një vendosur plotësisht dhe realitetit ascertainable prapa variablave që evitoj teknikat tona eksperimentale.

Le ne fund biografi tonë me haraç paguhet de Broglie nga CW Oseen, Kryetar i Komitetit Nobel për Fizikë i Akademisë Mbretërore suedeze e Shkencave:

When quite young you threw yourself into the controversy raging round the most profound problem in physics. Ju kishte guxim të pohojnë, pa mbështetjen e ndonjë fakt i njohur, se çështja kishte jo vetëm natyrën e një corpuscular, por edhe një natyrë valë. Experiment erdhi më vonë dhe themeluar korrektësinë e pamja juaj. Ju keni mbuluar me lavdi freskët një emër tashmë i përsosur për shekuj me nder.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland