Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Niels Henrik David Bohr

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Oct 1885

Copenhagen, Denmark

18 Nov 1962

Copenhagen, Denmark

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Niels Bohr 's babai ishte krishterë Bohr dhe nëna e tij ishte Ellen Adler. Kristian Bohr u dha një doktoraturë në fiziologji nga Universiteti i Kopenhagës në 1880 dhe në 1881 ai u bë një Privatdozent në universitet. Vonë në të njëjtin vit ai u martua me Ellen, i cili ishte bija e David Adler, një politikan hebre me një këmbë të lartë në jetën politike daneze dhe komerciale. Ellen krishterë dhe kishte tre fëmijë. Jenny madhja lindi në 1883 në rezidencë David Adler i cili kishte në pronësi Kështjellën ku kundërt Christiansborg Parlamentit danez ul. Nënës Ellen kishte vazhduar të jetojnë në këtë shtëpi, pasi burri i saj David Adler vdiq në vitin 1878 dhe Ellen kishte shkuar përsëri në shtëpinë e nënës së saj për të patur fëmijën e saj. Dy vjet më vonë, Niels ka lindur në ditëlindjen e 25-të nënës së tij në të njëjtën shtëpi madhështor, Ellen përsëri pasi u kthye në shtëpinë e nënës së saj për lindjen e fëmijës së saj. Fëmija i tretë i familjes, i cili vazhdoi të bëhet një matematikan i njohur, ishte Harald Bohr që ishte dy vjet më të rinj se Niels.

Kur Niels ishte vetëm një muaj më i vjetër i ati i tij e krishterë ka qenë i emëruar si pedagog për të plotësuar një post të mbetur vakant nga vdekja e Peter Panum, profesor i fiziologjisë në Universitetin e Kopenhagës, dhe një i shkurtër, ndërsa më vonë familja u vendos në shtëpinë e profesorëve Panum në Kopenhagë.

Kennedy shkruan në:

Niels, Harald, dhe motra e tyre të vjetra, Jenny, u rrit në një shtëpi të kulturuar dhe stimuluese. Nga ditët e tyre më të hershme që ishin ekspozuar ndaj nje bote e ideve dhe të diskutimit, të pikëpamjeve kontradiktore të arsyeshme dhe të mirë-kontrolluar temperedly, dhe ata zhvilluar një respekt për të gjithë ata që kërkojnë njohuri të thella dhe kuptim.

Në tetor 1891 Niels hyrë shkollë Grammelholms. Ai mori pjesë në këtë shkollë, ashtu si edhe Harald vëllai i tij, për arsimin e mesëm të plotë e tij duke marrë Studenterexamen e tij në 1903. Ai e bëri mirë në shkollë pa qenë ndonjëherë të shkëlqyer, zakonisht vijnë të tretë apo të katërt në një klasë prej rreth 20 studentë. Nëse ai vërtet shkëlqyeshëm në një subjekt të ishte, ndoshta çuditërisht, edukimit fizik. Ai ishte një lojtar i shkëlqyer futbolli, por jo aq i mirë sa Harald vëllai i tij, i cili fitoi një medalje argjendi luan futbollin për Danimarkë. Niels bërë disa miq të mirë kurse në shkollë, por shoku i tij më të mirë gjatë gjithë jetës së tij ishte Harald vëllai i tij.

Gjatë dy viteve të fundit të tij në Niels shkollë të specializuar në matematikë dhe fizikë. Ka sigurisht disa prova se ai e kuptoi shpejt se mësuesit e matematikës nuk kanë si zotërim të mirë të një teme, si ai duhet të ketë pasur, dhe se ai u bë i frikësuar disi e jashtëzakonshme Bohr nxënës të tij. Në fizikë shumë Bohr studiuar tekstet e para klasës gjetur gabime në to. Ishte babai i tij, më shumë se mësuesit e tij shkollore, të cilët të frymëzuar atij në studimet e tij të matematikës dhe fizikës. Ai shkroi në 1922:

Interesin e mia në studimin e fizikës u zgjua kur unë isha ende në shkollë, kryesisht për shkak të ndikimin e babait tim.

Bohr studiuar në Universitetin e Kopenhagës i cili ka hyrë në 1903. Ai studioi fizikë si subjekt kryesor i tij, por mori matematikë, astronomi dhe kimi si subjekte të vogla. Ai u mësoi fizikes nga Christian Christiansen dhe filozofi nga Harald Hoffding. Ai e kishte njohur të dy prej tyre për shumë vite që ishin miq të ngushtë me babain e tij dhe kishte takuar si pjesë e një grupi diskutimi të rregullt, me të dy vëllezërit dhe Harald Niels Bohr duke marrë pjesë sa më shpejt të jetë e vjetër ato ishin të mjaftueshme për të kontribuar. Bohr u mësoi matematikës në universitet nga Thorvald Thiele.

Në universitet Bohr nuk mund të kryejë eksperimente fizike që nuk kishte asnjë laborator te fizikes. Megjithatë babai i tij kishte një laborator fiziologji dhe gazeta e tij të parë përshkruan punën eksperimentale në fizikën që ai kishte kryer në këtë laborator. Ai diktohet letër të Harald vëllai i tij. Një student shokët e ka shkruajtur e Niels dhe Harald:

Dy janë të pandashëm. Unë kurrë nuk kam njohur njerëzit që të jetë aq afër sa ata janë.

Kjo letër është e vetmja që ka shkruajtur Bohr përshkruar eksperimente që ai kishte kryer. Me të ai fitoi Medaljen e Artë për 1906 nga Akademia Mbretërore Daneze e Shkencave për analiza e tij e vibracioneve të avionëve të ujit si një mjet për përcaktimin e sipërfaqes tension. Ai ka marrë diplomë master e tij nga Universiteti i Kopenhagës në 1909 dhe doktoraturë e tij maj 1911 për një tezë të drejtë Studime mbi teorinë elektronike të metaleve. Kjo ishte një tezë në bazë të fizikës klasike dhe si i tillë nuk domosdoshmërisht për të shpjeguar disa efekte. Bohr shkroi në këtë punë:

Ajo nuk duket të jetë e mundur në fazën e tanishme të zhvillimit të teorisë elektronike të shpjegojë vetitë magnetike të trupave nga kjo teori.

Bohr kushtuar tezën e tij për kujtimin e babait të tij i cili kishte vdekur nga një atak në zemër një muaj më parë në shkurt 1911. Nga kjo kohë Bohr ishte e angazhuar për të Margrethe Norlund. Çift i martuar më 1 gusht 1912 dhe Richard Courant, duke folur pas vdekjes Bohr, kishin kjo për të thënë e martesës së tyre:

Disa njerëz kanë spekuluar në lidhje me rrethanat me fat që të kombinuara për të bërë Niels aq të suksesshëm. Unë mendoj se përbërësit e jetës së tij ishin nuk do të thotë çështjet e mundësi, por thellë i rrënjosur në strukturën e personalitetit të tij ... Nuk ishte fat, depërtim të thellë në vend, gjë që çoi atë në vite për të gjetur gruan e tij të rinj, të cilët, siç e dimë të gjithë, kishte një rol të tillë vendimtar në marrjen e tij e tërë shkencore dhe veprimtarinë e mundshme personale dhe harmonike.

Bohr aplikuar për të Fondacionit Carlsberg për një grant të udhëtimit maj 1911 dhe, pasi çmimi ishte bërë, shkoi në Angli në shtator 1911 për të studiuar me Sër JJ Thomson në Kembrixh. Ai kishte në plan për të shpenzuar tërë periudhën e tij të studiojnë në Kembrixh, por ai nuk ka marrë për mirë me Thomson kështu, pas një takimi me Ernest Rutherford në Kembrixh në dhjetor 1911, Bohr lëvizi në Universitetin Victoria, Manchester (sot Universiteti i Elbasanit) në mars 1912. Koha ishte shumë i rastësishëm që pak para Bohr dhe Rutherford u takua, Rutherford kishte publikuar një vepër madhore që tregon se pjesa më e madhe e masive të një atom banuar në bërthamë.

Në Manchester Bohr ka punuar me grupin Rutherford mbi strukturën e atomit. Rutherford u bë model Bohr roli si për cilësitë e tij personale dhe shkencore. Përdorimi i ideve kuantike për shkak të Planck dhe Ajnshtajni, Bohr conjectured se një atom mund të ekzistojnë vetëm në një grup i dallueshëm të shteteve të qëndrueshëm të energjisë. Dëshmi të dukshëm ekziston sot e përparimit shkencor Bohr që nga ai i përgjigjej shpesh me Harald vëllain e tij. Ai shkroi për Harald më 12 qershor 1912:

Ju mund të imagjinojmë se është mirë që të jetë këtu, ku ka kaq shumë njerëz për të folur me ... dhe kjo me ata që e njohin më për këto gjëra, dhe Profesor Rutherford merr një interes të tillë të gjallë në të gjithë se ai beson se nuk është diçka e futur me emrin tuaj Në vitet e fundit ai ka punuar një teori të strukturës së atomeve, të cilat duket të jetë mjaft pak më shumë se çdo gjë në mënyrë të vendosur i themeluar i cili ka ekzistuar deri tani.

Një javë pas shkruar këtë letër, më 19 qershor, Bohr ishte raportimi përparim të Harald:

Ndoshta kam gjetur nga pak në lidhje me strukturën e atomeve. A nuk flasin për atë njeri, për ndryshe unë nuk mund të shkruaj për ju për atë kaq shpejt. ... Ju mund të kuptoni se unë ende të jetë i gabuar, sepse ajo nuk ka punuar jashtë ende plotësisht (por unë nuk mendoj se e gabuar). ... Besoni mua, unë jam i etur për të përfunduar atë me nxitim, dhe për të bërë kështu që unë kam marrë një disa ditë jashtë nga laboratori (kjo është gjithashtu një e fshehtë).

Me 13 korrik ai ka shkruajtur:

Gjërat po shkojnë mjaft mirë, sepse unë besoj se kam gjetur nga disa gjëra, por, për të qenë të sigurt, unë nuk kam qenë aq shpejtë për të punuar ato si unë është idiotike të mendoj. Unë shpresoj që të ketë një dokument pak të gatshëm dhe të tregojë se për të Rutherford para se të të lë, dhe unë prandaj jam kaq e zënë, kaq e zënë.

Edhe pse kishte Bohr Rutherford dhe personalitete tërësisht të ndryshme, ato të përbashkët një entuziazëm të madh për fizikë dhe ata gjithashtu pëlqyer njëri-tjetrin personalisht. Megjithatë marrëdhëniet nuk ishte mjaft ajo e miqve të ngushtë që Bohr gjithmonë pa Rutherford si mësues i tij. Ata i përgjigjej nga kohën që ata u takuan në 1911 deri në 1937, viti i vdekjes Rutherford's.

Më 24 korrik 1912, me letër e tij ende e pambaruar, Bohr Grupi i majtë Rutherford në Mançester dhe u kthye në Kopenhagë të vazhdojnë për të zhvilluar teorinë e tij të ri e atom, duke përfunduar punën në 1913. Njëjtin vit ai publikoi tre letra të një rëndësie themelore në teorinë e strukturës atomike. Letër e parë ishte në atom hidrogjeni, dy të ardhshëm në strukturën e atomeve më të rëndë se hidrogjeni. Në këto letra Bohr:

... përcaktuara përpjekje e tij befasuese për të kombinuar aspektet e fizikes klasike me konceptin e Planck 's kuantike e veprimit. ... Tre gazeta të famshëm ... formuan themelin e reputacionit të hershme Bohr. Puna e tij, edhe pse nuk pranohet menjëherë nga të gjithë, intriguar bashkëkohësit e tij dhe i bëri ata të vetëdijshëm për nevojën për një mënyrë të re të përshkruar ngjarjet në nivel atomike. Atom Bohr, edhe pse ai ka qenë zëvendësohet shkencore, vazhdon edhe sot në mendjet e shumë njerëzve si një imazh të gjallë të asaj që atomet dhe të duket si një simbol të fizikës.

Në korrik 1913 Bohr u emërua si pedagog në Kopenhagë. Megjithatë kjo nuk ishte një situatë që i kënaqur atë që ai nuk mund të ndjekë stilin e fizikës matematikore të cilat ai ishte në zhvillim. Më 10 mars 1914 ai i shkroi Departamentit të Çështjeve Arsimore:

Nënshkruari merr lirinë e kërkesën departamentit për të sjellë krijimin e një rang profesori në fiziken teorike në universitet dhe, përveç ndoshta besojë mua me atë pozitë.

Kjo ishte një masë e guximshme, por tashmë reputacion të lartë Bohr e të thotë se ai do të merret seriozisht. Fakulteti i Universitetit të rekomanduar atë për një karrige të fizikës teorike, por Departamenti i Çështjeve Arsimore vendosi të shtyjë konfirmuar post. Natyrisht në 1914 herë ishin të pasigurtë dhe Bohr kuptuan se nuk ishte vendim të shpejtë të mundshme. Ai, pra, ishte shumë i kënaqur që të pranojë një ofertë nga Mançester Rutherford për t'u bashkuar me grupin e tij si Shuster Reader. Ai pritet të jetë në Mançester për një vit, duke parashikuar se kryesuesi e tij të fizikës teorike në Kopenhagë do të konfirmohet nga atëherë. Shpërthimi i Luftës së Parë Botërore, ndërsa ai ishte në pushime në Tirol para se të udhëtojnë për në Mançester bërë udhëtimin e tij jashtëzakonisht e vështirë, por ai dhe gruaja e tij arriti në Mançester në tetor 1914 ka lundruar raundin veri të Skocisë përmes stuhive të rënda në rrugën e tyre.

Bohr ishte në Mançester më shumë se ai priste që kryetari i tij nuk ishte e konfirmuar deri në prill 1916. Megjithatë, ajo ishte një periudhë shumë produktiv dhe i lumtur. Pais shkruan në:

Në fillim të verës 1916 Bohrs u kthye në Danimarkë. Katër vjet më parë kishte lënë Bohr Manchester plotë e emocionuese, por i patrazuar ide rreth atomike. Tani ai u largua si mjeshtër të këtë fushë, si një profesor në Kopenhagë, me gruan e tij i cili ishte duke pritur fëmijën e tyre të parë në anën e tij.

Në 1917 u zgjodh në Bohr Akademisë Mbretërore Daneze e Shkencave dhe ai filloi të planifikojë një Instituti i fizikës teorike në Kopenhagë. Kjo ishte krijuar për të dhe, nga hapja e saj në 1921, ai u bë drejtor i saj, një post që e mbajti për pjesën tjetër të jetës së tij:

Kjo Instituti shpejt u bë një Mekë për fizikantet teorik nga e gjithë bota, dhe pas 1933 një strehë për një të mirë shumë shkencëtarë të cilët kishin ikur nga Gjermania e Hitlerit. Qendrën e tyre sociale ishte rezidencë "Gamle Carlsberg", duke marrë parasysh të kombit nga themeluesi i birrës njohur dhe vendosur në dispozicion Niels Bohr në 1932. Këtu, nën kujdesin e gruas së bukur nëne e Bohr, Margrethe ... studentët dhe studiuesit e të gjitha kombeve u mblodhën për të ngrënë dhe të flisni dhe të dëgjoni muzikë, dhe shpesh për t'u ulur mjaft fjalë për fjalë në këmbët e Bohr, duke u përpjekur për të kapur vërejtjet e tij sfiduese, komente dhe shaka të holla butë, të cilat fliten në zë të butë e tij danez.

Bohr është i njohur mirë për hetimet e strukturës atomike të përmendura më lart dhe gjithashtu për punë të rrezatimit, që i dhanë atij 1922 Çmimin Nobel për fizikë. Ai dha një leksion në punën për të cilën ai ishte dhënë çmimin më 11 dhjetor 1922 në Stokholm. Ai foli e stabilitetit dhe teoria atomike electrodynamic duke i dhënë një konsideratë prejardhjen e teorisë kuantike, spektri i hidrogjenit, duke shpjeguar se marrëdhëniet mes elementeve. Shpjegim i tij i mbuluar përthithjen dhe ngacmim të linjave fantazme dhe parimit të korrespondencës që ai kishte vendosur në tri gazeta Nga teoria kuantike e spectra midis 1918 dhe 1922.

Në 1923 Bohr përmblodhi idetë:

Pavarësisht largimit themelore nga idetë e teoritë e mekanikës klasike dhe Elektrodinamika përfshirë në këto postulates, ajo ka qenë e mundur për të gjetur një lidhje midis rrezatimit të emetuara nga atom dhe lëvizje të grimcave që ekspozon një analogji me ndikim të gjerë për këtë pretenduar nga idetë klasike të origjinës së rrezatimit.

Mekanika kuantike mund të thuhet se ka arritur në 1925 dhe dy vjet më vonë Heisenberg deklaroi parimin e tij pasigurisë. Në një takim në Como në Itali veri në shtator 1927 Bohr paraqitur parimin e tij të komplementaritetit të cilat i dhanë një interpretim fizik të Heisenberg 's marrëdhëniet e pasigurisë. Ai propozoi komplementaritetit të perceptimeve dhe fotografi, valë-grimcë, variablat çift, evolucioni kuantike - klasike matje etj si një interpretim krejtësisht i ri i themelet e teorisë kuantike. Ide Bohr mbi komplementaritetit janë eksploruar plotësisht në.

Bohr menduar se ideja e tij e komplementaritetit mund të luajë një rol të rëndësishëm në fushat e tjera se fizika kuantike dhe ai ka punuar në këto ide në të gjithë pjesën tjetër të jetës së tij. Ai konsiderohet si aplikacione të biologjisë, psikologjisë dhe epistemologji. Është sugjeruar se ideja e komplementaritetit erdhi nga jashtë fizikës, disa duke argumentuar se rrënjët e ide erdhi nga diskutimet me babain e tij, dhe Christiansen Hoffding filozof, kur ai ishte ende në shkollë. Tjerët, të tilla si Pais në, jep argumente bindëse për të treguar se Bohr me vetëdije nuk u ndikua nga filozofia e Hoffding.

Ishte pamje Bohr e teorisë kuantike që ishte përfundimisht për t'u bërë pranuar. Ajnshtajni shprehu dyshime të rënda për interpretimin Bohr dhe Bohr, Einstein dhe Ehrenfestit shpenzuar shumë orë në diskutim të thellë, por shohin Bohr të mbizotëronte. Bohr shprehur këtë mendim duke thënë:

Dëshmi marrë nën kushte të ndryshme eksperimentale nuk mund të kuptohet brenda një fotografi të vetme, por duhet të konsiderohen si plotësuese në kuptimin që vetëm tërësinë e fenomeneve exhausts informacion të mundshëm rreth objekteve.

HBG Kazimirit ka shkruajtur duke e përshkruar atë si të ishte duke punuar me Bohr në Institutin e tij:

Edhe Bohr që të përqendruara më intensivisht dhe kishte qëndruar më shumë pushtet se çdo prej nesh, dukej për relaksimin në puzzles fjalëkryq, në sport dhe në diskutimet për shaka.

Bohr kontributet e tjera të mëdha, përveç teorisë kuantike, të përfshijnë përshkrimin e tij teorik i tabelën periodike të elementeve të rreth 1920, teoria e tij e bërthamës atomike të qënit një strukturë kompleksi në 1936, dhe të kuptuarit e tij për ndarje uraniumi në drejtim të 235 izotop në 1939.

Në 1937 Bohr, gruaja e tij dhe Hans djalin e tyre, e bëri një turne botërore. Ata udhëtuan për në Shtetet e Bashkuara, Japonia, Kina dhe BRSS. Në të njëjtin vit ai mori pjesë në varrimin Rutherford në Westminster Abbey në Londër, duke i dhënë një fjalim lëviz:

Kur i pari kishte privilegjin për të punuar nën frymëzim e tij personale ai ishte tashmë një fizikant i famë më të madh, por megjithatë ai ishte atëherë, dhe gjithmonë mbeti i hapur për të dëgjuar atë që një njeri i ri kishte në mendjen e tij. ... Mendimit të tij gjithmonë do të jetë për ne një burim të paçmuar për inkurajimin dhe qëndresë.

Bohr, edhe pse ai kishte qenë christened në Kishën e krishterë, e kishte prejardhjen çifute nga ana e nënës së tij dhe kështu, kur nazistët pushtuan Danimarkë në vitin 1940, jeta e tij u bë i tejkalon vështirë. Ai kishte për të ikur në vitin 1943, duke u marrë në Suedi nga anije peshkimi. Nga aty ai u dërgua në Angli, ku ai filloi të punojë në projektin për të bërë një bombë atomike bërthamore. Pas disa muajsh ai shkoi me ekipin studimor britanik në Los Alamos në Shtetet e Bashkuara ku vazhdoi punën në projekt.

Megjithatë Bohr ishte shqetësuar thellësisht për kontrollin e armëve bërthamore dhe nga 1944 ai u përpoq të bindë Churchill dhe Franklin D. Roosevelt për nevojën për të patur bashkëpunim ndërkombëtar. Ai shkroi një letër publike për të Kombeve të Bashkuara në vitin 1950 duke argumentuar se për të, politikat racional paqësore atomike:

Njerëzimi do të ballafaqohen me rreziqe të karakterit të paparë përveç nëse, në kohën e duhur, masa mund të merren për të parandaluar një konkurrencës shkatërrimtare në armatime të tilla vështirë dhe për të vendosur një kontroll ndërkombëtar për prodhimin dhe përdorimin e materialeve të fuqishme.

Aage Bohr i biri u bë gjithashtu një fizikant dhe ndau çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1975. (Ky është vetëm një shembull të shkencëtarëve të famshëm në të njëjtën familje. Tjerët janë Vlecks Van si Braggs dhe padrone Irene Curie dhe vajza e saj Joliot.)

Bohr mori parë SHBA atomet Çmimin për Paqe në vitin 1957. Ai vdiq nga një atak në zemër në shtëpinë e tij në vitin 1962 dhe pas këtij shkencëtarëve dhe figura udhëheqëse botërore gjerë u bashkuan në pagimin tributes të tij. Presidenti Kenedi ka shkruajtur (shih për shembull):

Shkencëtarë amerikanë, me të vërtetë të gjithë qytetarët amerikanë që e njihnin emrin Doktor Bohr dhe kontributin e tij të madh, kanë respektuar dhe nderua atë për më shumë se dy breza ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland